Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maribor

Slovenska policija i FBI uhitili tvorce najgoreg računalnog virusa

Hacker
22.07.2010.
u 10:44

Troje mladih Slovenaca osumnjičeno je da su napisali jedan od najgorih računalnih programa za krađu podataka u internetskom bankarstvu, kojim je uništeno 13 milijuna kompjutera

Slovenska policija i američki FBI-a istražuje troje mladih Slovenaca osumnjičenih za to da su stvorili jedan od najgorih kompjuterskih virusa u svijetu koji je uništio oko 13 milijuna računala. Portal slovenskog dnevnika 24ur navodi da je program napisan za prikupljanje podataka o detaljima bitnim za internetsko bankarstvo. Navodno je riječ o dva bivša studenta i jednoj studentici Tehničkog fakulteta u Mariboru, mlađima od 25 godina. Slovenski portal navodi i to da su za 40.000 eura prodavali primjerak programa kojim su, među ostalim, zaražena računala 750 američkih tvrtki i najmanje 40 banaka.

Zasad još nikome od njih nije određen pritvor, ali ih se detaljno istražuje. Svo troje su otkriveni nakon što je u ruke policije pao izvjesni 31-godišnji španjolski haker koji je intenzivno upadao u računalne sustave stranih vlada i obavještajnih agencija, pri čemu je radio popriličnu zbrku u bazama podataka. Uhićen je 3. veljače, a preko podataka koji su pronađeni u njegovom računalu 25. veljače uhvaćena su još dva njegova sunarodnjaka u dobi od 25 i 30 godina koji su s njim surađivali. Sljedeći korak u istrazi vodio je u Sloveniju, odnosno Maribor.

Za ovakva kaznena djela po slovenskim zakonima predviđena je kazna zatvora do pet godina. Slovenski mediji smatraju da će troje mladih Slovenaca, ako se protiv njih pokrene kazneni postupak, odgovarati pred slovenskim sudom jer je malo vjerojatno da bi Republika Slovenija svoje državljane pristala izručiti pravosudnim organima u inozemstvu.

Komentara 71

Avatar commentator
commentator
12:43 23.07.2010.

Naughty, naughty, boys. Ali možda, nakon male \"obrade\" ih fbi-ajci zaposle da rade za njih ili za ciju, nebi bilo čuda.

FE
Felicijen
12:02 22.07.2010.

A što bi Kranjci drugo nego rušili ili nekog drugog zaj....?!

CA
CastrumFF
16:29 22.07.2010.

@down Hvala ti najlepša. ti si mi oči otvorio i sad mi je sve jasno. Hvala još jedan put!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije