Umro u zatvoru

Slučaj Magnitsky: Rusija želi suditi mrtvom čovjeku

lijes
Daniel Kasap/PIXSELL
31.01.2013.
u 13:29

Ruski sud ponovno je pokrenuo suđenje za prevaru protiv odvjetnika Sergeja Magnitskog koji je 2009. godine umro u zatvoru nakon što je državne dužnosnike optužio za prevaru.

Ruski sud ponovno je pokrenuo suđenje za prevaru protiv odvjetnika Sergeja Magnitskog koji je 2009. godine umro u zatvoru nakon što je državne dužnosnike optužio za multimilijunsku prevaru na porezu.

Početak suđenja mrtvom čovjeku, koje je bilo na rasporedu u ponedjeljak, ali se nije održalo, trebalo je početi u prosincu no sudac je odgodio saslušanje nakon što su odvjetnici obitelji Magnitsky odbili sudjelovati tvrdeći da je nezakonito suditi mrtvom čovjeku.

Plesanje po kostima mrtvaca

Zato što obitelj Magnitsky trenutno nema odvjetnika, a optuženi su, sudac je naložio Odvjetničkoj komori da im odredi branitelja za sljedeće saslušanje koje bi se trebalo održati 18. veljače. - Sudjelovanje u ovom procesu je nezakonito i nemoralno - rekao je Nikolay Gorkhov u intervju za Al Jazeeru.

- Majka Sergeja Magnitskog i ja to zovemo plesanjem po kostima mrtvog čovjeka, jer ne možete tužiti mrtvaca - kazao je Gorkhow. Obitelj odvjetnika \"zviždača\" ne želi sudjelovati u suđenju te tvrde da je politički motivirano.

- Mislim da je nehumano pokušati suditi mrtvom čovjeku - kazala je majka odvjetnika Natalya u razgovoru za Reuters te dodala da to nije suđenje \"nego farsa\" u kojoj neće sudjelovati. Magnitsky je imao 37. godina kada je umro nakon 358 dana provedenih u zatvoru. Tvrdio je da mu je uskraćena liječnička pomoć te mu se pogoršalo zdravlje. Rusko Vijeće za ljudska prava je sumnjalo da je nasmrt pretučen.

Ubijen jer je istraživao prevaru

Ruske vlasti su kazale da je umro od srčanog udara, no njegov bivši poslodavac, investicijski fond Hermitage Capital, je tvrdio da je ubijen zato što je istraživao krađu 230 milijuna dolara od dužnosnika kroz povrat poreza.

Obitelj i bivši kolege, uključujući i vlasnika Fonda William Browder, kojemu prijeti suđenje u odsutnosti, su kazali da su Magnitskog istraživali i zatvorili isti dužnosnici za koje je tvrdio da su prevarili državu.

Tužitelji su podigli optužnicu protiv Magnitskog i Browdera prošle godine, nedugo nakon što je SAD uveo sankcije Rusima za koje se vjeruje da su odgovorni za njegovu smrt i kršenje prava. I Browder je kazao da neće sudjelovati u novom suđenju.

Ključne riječi

Komentara 1

IR
irani.
10:37 01.02.2013.

Ovo je tipicna ilustracija ruske svakodnevnice i "tajna" Putinove izborne "pobjede" i ostalih velikih dosegnuca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije