Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČIN I KAZNA Kako osuditi i (iz)liječiti čedomorke koje su zločin počinile u specifičnom psihofizičkom stanju

Smrt od majčine ruke

pl-smrt-txt.jpg
import
30.09.2006.
u 18:42

Kad bi Danijela Mutnjaković u sudskom postupku, koji će uslijediti zbog čedomorstava počinjenih u Staroj Gradiški, i bila osuđena na maksimalnu kaznu za ubojstvo dvoje svoje tek rođene djece, a to je osam godina zatvora, na slobodu bi izišla u 33. godini života. Bit će, komentiraju neki, tada u naponu životne snage, spremna da, možda, i ponovno rodi.

Postnatalna depresija
Kolika je vjerojatnost da ponovno učini ono za što je sada osumnjičena? Jer, upravo se takve stravične mogućnosti pribojavaju osobe uključene u rasvjetljavanje slučaja.

– Po pravilima izvanparničnog postupka, koji se može već i sada provesti, nad osobama koje su u rizičnoj skupini, jer mogu biti opasne za okolinu, može se provesti cijeli niz mjera. Jedna od njih je i upućivanje u ustanovu – objašnjava odvjetnik Veljko Miljević.

– Smatra se da je žena neubrojiva 24 sata nakon porođaja – kaže upraviteljica zatvorske bolnice, prihijatrica Esta Sušić. Ubije li majka svoje dijete, najčešće to učini upravo u tom vremenu. Nakon porođaja rodilja se nalazi u specifičnom psihofizičkom stanju, objašnjava forenzična psihijatrica Ana Magerle iz Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači. Kao rezultat napora, boli i šoka, ali i naglog pada razine hormona, estrogena i progesterona te endorfina, “hormona sreće”, javljaju se promjene raspoloženja poznate pod nazivom postnatalna depresija.

– Najblaži oblik je tzv. baby blues, kad se majka osjeća anksiozno i potišteno. Teži oblik je prava depresija koja se može razbuktati do psihoze. Rodilja tada ima suženu svijest, zna se dogoditi da halucinira i nije rijetkost da čuje glasove koji joj govore da ubije dijete. U tom je stanju opasnost od samoubojstva ili ubojstva čeda iznimna i majci treba hitna medicinska pomoć.

Majke koje su dijete umorile u psihotičnom stanju, čedomorstvo nisu planirale tijekom trudnoće. Posao vještaka je da utvrdi u kakvu je psihičkom stanju bila majka nakon porođaja, je li bila nagovarana na zločin, ima li psihičke poremećaje te da dade sud o njezinoj ubrojivosti – ističe A. Magerle.

Neželjeno dijete
No, napominje, kod čak 80 posto čedomorstava uzrok treba tražiti u socijalnim prilikama, i to kad na svijet dođe neželjeno dijete. Majka ga se pod svaku cijenu želi osloboditi, a kako ne vidi drugi izlaz, ubija ga.

Strah od sramote i osude okoline, posebice ako je riječ o djetetu začetom u izvanbračnoj vezi ili kao rezultat silovanja, iznimni su pritisci i prema istraživanjima naših stručnjaka, najčešće ponukaju majku na jeziv čin. Zabilježeni su i slučajevi da majka usmrti tek rođeno dijete osvećujući se muškarcu ili pak iz altruističkih razloga, kad je dijete rođeno deformirano ili bolesno, da mu prikrati muke. Majka svoje dijete najčešće uguši, rukama, omatanjem u krpe ili omatanjem pupkovine oko vrata.

Međutim, iako su zločini za koje se Danijelu Mutnjaković sumnjiči uistinu monstruzni, malo tko vjeruje da će joj biti dosuđena najveća kazna.

– Treba pričekati nalaz psihijatrijskog vještačenja – kaže odvjetnik Veljko Miljević. Dodaje, očekuje, kako će se utvrditi svojevrsne psihičke smetnje koje će se morati tretirati u kaznenom postupku:

– Čedomorstvo je privilegirani oblik ubojstva. Kod Danijele je moguće da je riječ o privremenom poremećaju ili pravoj duševnoj bolesti, što će, naravno, utvrditi vještaci.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije