krvavi rat u gazi

Sporazum o prekidu vatre Hamas smatra pobjedom

gaza (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.11.2012.
u 19:04

Gaza bi trebala dobiti bolje uvjete života i otvaranje graničnog prijelaza prema Egiptu

Mir koji od srijede navečer vlada Gazom ne samo da spašava ljudske živote već objema stranama, i Hamasu i Izraelu, pruža dovoljno osnove da sami sebe proglase pobjednikom u sukobu koji je bjesnio punih tjedan dana. Prema tvrdnjama izraelske vojske, izvedeni su napadi na 1500 terorističkih ciljeva, eliminirano je sedam visokih Hamasovih zapovjednika, a Stup obrane, kako je u Tel Avivu nazvana vojna operacija provođena posljednjih dana, nanijela je teške gubitke Hamasu i njegovim vojnim sposobnostima. Gotovo suprotne tvrdnje iznose pak Hamasovi predstavnici.

– Izrael je razrušio zgrade, ali puno više od toga ne može pokazati. Naše rakete letjele su prema Izraelu do posljednjeg trenutka prije nego što je nastupio mir. Ne mogu nam ništa – ustvrdio je vođa Hamasa Khaled Meshal.

Sloboda kretanja

Da budemo precizniji, Hamasove rakete preko granice letjele su i nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu. Iz pojasa Gaze ispaljeno je najmanje šest projektila na gradove južnog Izraela prije nego što se situacija potpuno smirila.

– To je bilo očekivano i na ove napade nismo odgovarali – tvrdi glasnogovornica izraelske vojske.

Ipak, prekid međusobnog raketiranja tek je prvi, i to lakši dio posla koji predviđa mirovni sporazum što ga je posredovao egipatski predsjednik Mursi. Vrlo koncizan, složen u samo 24 retka teksta na engleskom jeziku, sporazum koji je zaustavio neprijateljstva u jednom od najvrućih žarišta svijeta ostavio je nedorečenim cijeli niz pitanja.

Prije svega, tekst prilično neodređeno govori o “poboljšanju životnih uvjeta u pojasu Gaze”, kako je objavila državna tajnica Hillary Clinton, a sam tekst govori o otvaranju prolaza i prijevoza roba te o suzdržavanju od sprečavanja slobode kretanja koja će se ostvariti nakon 24 sata primirja. U praksi bi to, prema tvrdnjama Hamasa, značilo otvaranje graničnog prijelaza Rafah prema Egiptu, koji je zatvoren još od 2006., i ukidanje pomorske blokade, dok Izrael i dalje tvrdi kako ima pravo pregledavati brodove kako se ne bi unosilo oružje.

Spriječiti radikale

Ipak, najteži posao oko očuvanja krhkog mira sada ima Hamas, koji mora obuzdati i ostale islamističke skupine u Gazi od napada na Izrael. Naime, Hamas je najveća, ali ne i najradikalnija vojna organizacija u Gazi.

 – Hamas neće moći kontrolirati bombaše samoubojice, ali u Gazi ima velik autoritet i zadržat će ostale skupine od lansiranja raketa – kaže povjesničar dr. Tvrtko Jakovina.

>>'Očekivali smo razumijevanje. Pa nisu valjda teroristi nevine žrtve?'

>>Primirje u pojasu Gaze - Izrael pristao na prekid vatre

Ključne riječi

Komentara 3

ST
strukle.
06:26 23.11.2012.

Ako ovo smatraju pobjedom, svaka im cast.

Avatar oris2
oris2
07:28 23.11.2012.

Obama se umjeshao , vjerujem da sada kad je dobio izbore, Bibi ga ne mozhe vishe ucjenjivati....

OB
-obrisani-
11:33 23.11.2012.

Koliko snage ima još Hamas u ovom kaosu u Gazi? Jaish al-Islam, Jaish al-Sunna,Jund Ansar Allah,Islamic Jihad i još par pik zibnera kormilare u pravcu Al-Qaide.Iza svih tih grupa stoji moslim brothers. Hamas to i sam kaže(čl. 2 statuta),ostali su cocoon-i koji su se odkačili jer slijede treću struju među salafistima(tzv. jihadi salafisti). Krucijalno pitanje je može li vrh Hamasa neutralizirati utjecaj radikalnih elemenata u novonastaloj situaciji. MB je zadnjih godina okrenuo ploču,shvatio je da su politička rješenja efikasnija i,zvuči čudno,jeftinija. Ali,da bi se sjelo za stol treba najprije aktivirati sirovu silu,tu dobro dođu dobermani kalibra gore navedene četvorke.Vidimo to na slučaju Sirije,momentalno su krvnici na poslu,kad odrade posao,postanu suvišni;recept isproban u Tunisu i u full size edition u Egiptu. Kad pogledam atlas,krug se zatvara,Sirija je skoro na koljenima,slijedi Hašemitska kraljevina i to će biti to.Dalje nemogu jer iza Iraka koji je front line makljanja sunita i šiita oko Mohamedove ostavštine stoji nepremostivi šiitski zid. Šta će od Izraela dugoročno gledajući ostati,ne bi špekulirao,neznam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije