Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'KRŠENJE SUVERENITETA'

Srbija i RS grade hidroelektranu na Drini, potpuno zaobišli BiH

Brnabić i Višković položili kamen temeljac za zajednički projekt hidroelektrane "Buk Bijela"
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
19.05.2021.
u 22:36

Hidroelektrana Buk bijela stajat će 200 milijuna eura, a dio je većeg projekta

Dok se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku čelnika inicijative Brdo-Brijuni na Brdu kod Kranja u Sloveniji zauzimao za dijalog i regionalnu suradnju, premijerka Srbije Ana Brnabić polagala je s čelnicima vlasti Republike Srpske kamen temeljac za hidroelektranu Buk bijela, koju će Srbija i Republika Srpska graditi na Drini kod Foče.

Riječ je o teritoriju Bosne i Hercegovine, a projekt nema suglasnost države BiH, čime se Srbija ponovno pojavljuje u ulozi remetilačkog faktora u regiji izazivajući novi razdor u odnosima između Srbije i BiH, ali i Srbije i Crne Gore, koja taj projekt smatra ekološki problematičnim.

Hidrocentrala “Buk bijela”, vrijedna 200 milijuna eura, imat će snagu od 93 megavata i trebala bi godišnje proizvoditi 355 gigavat sati električne energije. Elektroprivreda Srbije bit će vlasnikom 51 posto udjela, a Republika Srpska 49 posto. “Buk bijela” dio je većeg energetskog projekta pod nazivom “Gornja Drina”, u sklopu kojeg su planirane gradnje još dvije manje hidroelektrane, a cijeli projekt na kraju bi trebao stajati oko 450 milijuna eura.

BiH: Morate nas poštovati

O hidroelektrani Buk bijela govori se još od 60-ih godina prošlog stoljeća, iz vremena Jugoslavije. Projekt je prvotno predviđao gradnju ukupno četiri hidroelektrane na Drini, a još sredinom sedamdesetih planirana je gradnja hidroelektrane Buk bijela, no projekt je zastao jer nije bilo političkog dogovora između tadašnjih jugoslavenskih republika. Hidroelektrani se protivila Crna Gora, koja je smatrala da bi njezina realizacija, u sklopu koje je planirana gradnja i umjetnog jezera dugog više od 11 kilometara, imala negativne posljedice za okoliš i ugrozila rijeku Taru, koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Međutim, projekt je ponovno oživljen prije desetak godina, kada je na temelju studije o utjecaju na okoliš izdana ekološka dozvola, koja je istekla prije tri godine. Projekt je u međuvremenu nastavljen formiranjem novog poduzeća Hidroenergetski sistemi Gornja Drina, a vlasti Srbije i Republike Srpske lani su se dogovorile o realizaciji cijelog projekta. Međutim, polaganje kamena temeljca izazvalo je burne reakcije u Sarajevu. Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poručila je Srbiji kako projekt gradnje hidroelektrane bez suglasnosti tijela državne vlasti BiH dovodi u pitanje dobrosusjedske odnose Srbije i BiH.

– Vlasti Srbije moraju znati da ulaskom u projekt gradnje hidroelektrane Buk bijela, koji nema suglasnost države i koji je protivan odlukama Ustavnog suda BiH, riskiraju ne samo ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima. BiH je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana obiju zemalja, ali samo uz poštovanje Ustava, zakona i institucija države BiH – nedvosmislena je ministrica Turković u svojoj reakciji na polaganje kamena temeljca za novu hidroelektranu srpske premijerke i premijera Republike Srpske Radovana Viškovića.

Drina pod ingerencijom BiH

Premijerka Brnabić, međutim, ignorira činjenicu da projekt nema suglasnost tijela vlasti BiH, kao i činjenicu da se projektu protive crnogorske vlasti. Podgorica je od Srbije i BiH zatražila dokumentaciju o planiranoj gradnji smatrajući da bi projekt mogao negativno utjecati na Taru i Nacionalni park Durmitor, ali nije dobila nikakav odgovor.

Projektu se protive i nevladine organizacije koje su se obratile zbog gradnje hidroelektrane tajništvu Konvencije o prekograničnom utjecaju na životnu sredinu žalbom protiv BiH zbog kršenja i izbjegavanja procedure o prekograničnoj procjeni utjecaja na životnu sredinu.

Međutim, iako su formalno nadležna, s obzirom na to da su Drina i njezin tok pod izravnim suverenitetom države BiH, a ne jednog od njezinih entiteta, tijela vlasti BiH uopće nisu uključena u ovaj projekt zato što je projekt rezultat neposrednog dogovora Beograda i Banja Luke.

Tomašević planira preustrojiti gradsku upravu: Spajat ćemo urede

Komentara 30

TO
tomzag
22:40 19.05.2021.

BiH je zemlja na papiru

FA
fajlpz
22:55 19.05.2021.

A jake države BiH

Avatar Led
Led
22:57 19.05.2021.

Premda treba biti principijelan i zakonodavan postavlja se pitanje tko je dozvolio sve investocije pod nadzorom arapskih fondova ukljucujuci okolinu i centar Sarajeva? Da li su pitali RS ili hrvatske strukture u BiH?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije