Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šnajdera proglasili špijunom

Srpska diplomacija odgovorila Grliću Radmanu: Protjerivanje Novakovića nije isto. Dostavite nam dokaze

Grlić Radman: Protjerujemo srpskog diplomata iz Hrvatske
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
21.11.2023.
u 18:27

Srbija je protjerala prvog tajnika, a Hrvatska je uzvratila protjerivanjem savjetnika. Na pitanje novinara je li Hrvatska snažnije uzvratila Srbiji jer je protjerala diplomata na višoj funkciji, Grlić Radman je u utorak novinarima rekao da je "to stvar odabira"

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je nazvalo "netočnim" tvrdnje hrvatskih vlasti da je protjerivanje srbijanskog diplomata recipročna mjera za protjerivanje hrvatskog diplomatskog predstavnika iz Beograda te je od hrvatske strane zatražilo dokaze na kojima temelji svoju odluku. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u Zagrebu je u utorak protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, odgovorilo na jučerašnje protjerivanje iz Srbije prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Hrvoja Šnjadera.

Srbija je protjerala prvog tajnika, a Hrvatska je uzvratila protjerivanjem savjetnika. Na pitanje novinara je li Hrvatska snažnije uzvratila Srbiji jer je protjerala diplomata na višoj funkciji, Grlić Radman je u utorak novinarima rekao da je "to stvar odabira". Srbijansko ministarstvo je kasnije ocijenilo da su "netočne tvrdnje" Grlića Radmana i MVEP-a da je riječ "o recipročnim mjerama".

U priopćenju navodi kako Novaković svojim djelovanjem u Hrvatskoj "nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove". "Zahtijevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva mjeseca od stupanja na dužnost prekršiti odredbe Bečke konvencije", navodi ministarstvo.

Nasuprot tome, u slučaju hrvatskog diplomata Šnajdera riječ o "dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obavještena", stoji u priopćenju. 

POVEZANI ČLANCI:

Beogradski mediji Šnajdera su proglasili špijunom, odnosno da je vrbovao za rad za hrvatsku službu. 

>> VEČERNJI TV Miro Kovač o protjerivanju hrvatskog diplomata iz Srbije: 'To je neprijateljski čin'

Komentara 26

FR
frane19
18:50 21.11.2023.

Pravi potez bi bio protjerati SVE iz srps. veleposlanstva i prekinuti diplomatske odnose sa tom azijskom zemljom.

JE
jerko528
18:37 21.11.2023.

Najbolje bi bilo uopće ne imati diplomaciju s njima dok ne kažu što je s nestalima i plate odštetu za rat

Avatar nisam_robot
nisam_robot
19:32 21.11.2023.

Zahvaljujem Srbima da nas redovno podsječaju na to tko i kakvi su i da je baš najbolje sa njima neimati nikakva posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije