ljubljanska banka

Stari znanci Rogić i Arhar uvjereni da će rješenje zadovoljiti sve

'28.08.2012., Otocec ob Krki, Slovenija - Sastali su se imenovani hrvatski i slovenski financijski strucnjaci Zdravko Rogic i France Arhar te su zapoceli razgovore oko stednje u Ljubljanskoj banci. Ph
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/3
28.08.2012.
u 12:06

Optimistično - retorika financijskih stručnjaka, za razliku od političara, bila je vrlo blaga

Ako je itko očekivao da će se jučer u dvorcu u starom gradu u Otočcu na Krki ponoviti scenarij iz dvorca Trakošćan, kad su tadašnji premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor izašli pred novinare s rješenjem graničnog pitanja – arbitražom – te da će dvojica financijskih stručnjaka koje su imenovale vlade – hrvatski Zdenko Rogić i slovenski France Arhar – nakon sat i pol razgovora izvući, kao zeca iz šešira, rješenje za prenesenu štednju Ljubljanske banke, prevario se. Susret jest bio srdačan, uostalom, riječ je o dobrim znancima, ali rezultat bi se sažeto mogao opisati riječima: dogovorili smo se da ćemo pokušati pronaći rješenje i predložiti "konstruktivan prijedlog". Kakvo, nije se ni spominjalo. "Takvo da budu zadovoljne obje strane", tek su optimistično najavili.

Pomirljivi tonovi

Što je konkretno dogovoreno? Arhar, koji je dva mandata bio guverner slovenske središnje banke i Rogić, viši savjetnik u uredu guvernera HNB-a, u Viteškoj su sobi, tako nazvanoj dvorani, pretresli pragenezu problema, raspad Jugoslavije, otkuda datira i njihova suradnja, te zaključili da je potrebna inventura svega što se u međuvremenu događalo te da će se ponovno sastati za dva tjedna. Retorika – za razliku od političara – bila je izuzeto blaga. Oni, kako su rekli "nisu namršteni jedan na drugog".

Zajednički su stavovi da je potrebno povjerenje, da se ne traži kompromis, nego dogovor, ali i – znakovito – da i drugi očekuju od Hrvatske i Slovenije da riješe to pitanje... No, ipak se nije moglo oteti dojmu da postoje razlike u gledištima iako će stručnjaci vrlo vjerojatno problemu prići pragmatično. Slovenski stručnjak vrlo se izravno zapitao "kako to (prenesena štednja) nije sukcesijsko pitanje? Izvire iz sukcesije", dok je hrvatski kolega na to isto pitanje, je li riječ o sukcesijskom pitanju, što hrvatska Vlada odbija, odgovorio kako je riječ o – semantici.

– Pahor i Kosor dogovorili su da se odvije druga runda pregovora na temelju članka 7 ugovora o sukcesiji. Nadam se da je i to moguće, zašto ne? Mi smo apsolutno pristali na to. Naziva li se to sukcesijskim ili drukčije.... Sigurno da pojedinca ne zanima ni tko je, ni što plasirao, ni što se radilo s novcem. Ali postoji pokriće za tu štednju – kazao je, odbacio mogućnost da se pitanje štednje veže uz ratifikaciju hrvatskog EU ugovora u Sloveniji, kakve naznake dolaze iz Ljubljane, te nastavio: – Hrvatska traži da se priznaju obveze matične banke prema filijali, koje je Slovenija pokušala odgoditi.

22 godine nepovjerenja

– Kada Hrvatska uđe u EU, ni Nova ljubljanska banka neće imati problema u Hrvatskoj, ali pitanje je kakvu će reputaciju imati nakon 22 godine nepovjerenja – zaključio je Rogić.

Prema podacima HNB-a, štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci iznosila je oko 420 milijuna eura. Hrvatska je 260 milijuna eura preuzela u javni dug, a 160 milijuna eura štediše pokušavaju utjerati sudskim tužbama.

Komentara 6

AF
afer
12:25 28.08.2012.

Akreditirana ekipa sa obije strane je ista ona koja nas je dovde i dovela.... i oni će tražiti riješenje???? opet trakavica i cirkus.

Avatar ukurtapash
ukurtapash
13:44 28.08.2012.

evo nam vesne pusic. izmigoljila se. ali opet, kao i svaki puta do sada, ako je rad vesne pusic u pitanju izvjestavanje je samo i iskljucivo; telegrafski. zanimljivo, zar ne?

VU
vucko
13:44 28.08.2012.

Zadnji EURO MAGAZIN na HRT-u pozabavio se tim problemom o stedisima Ljubljanske banke. Slovenci tvrde : Oni su devize slali u Beograd a za te devize dobili su YU dinare iz Beograda, dakle prodali ih ! Sto to znaci onini su za te devize dobili protuvrijednost i sa tim dinarima su trgovali.Dakle ni u kom slucaju te devize ne mogu biti smatrane stvar secesije .Eu je o tome donjela svoj zakljucak, a stedise su ostali bez deviza a i bez Yu-dinara. Mnoge privatne tuzbe stedisa su rijesene u njihovu korist . Ostatak tresorskog novca prebacen je u Novu LB a u staroj LB ostala su samo zaduzenja neplacenih zajamskih kredita. Zato NLB ne moze financijsku trgovinu voditi u Italiji jer u Trstu postoji jedna filijala SLB tako da NLB ne moze dobiti duplu licencu za financijsko poslovanje ! Velika muljaza Slovenaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije