Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE RATA

Štern o nižoj cijeni goriva: Ovo je zatišje pred oluju

Zagreb: Konferencija poslovnog dnevnika 'Energetska kriza - opomena za budu?nost'
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
06.12.2022.
u 08:55

Loše vijesti iz kineskog gospodarstva bile su jasan signal da će potražnja padati u narednim godinama i trgovci naftom su počeli snižavati cijene. Tak da su cijene padale i bez embarga, istaknuo je Novotny.

U HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog' gostovali su energetski konzultant Davor Štern i ekonomski analitičar Damir Novotny te su raspravljali o tome što znači ograničavanje cijena ruske nafte na 60 dolara po barelu kao i embargo na rusku naftu koji je jučer stupio na snagu.

Novotny je rekao da je najveći pojedinačni kupac sirove nafte Kina.

- Loše vijesti iz njihovog gospodarstva bile su jasan signal da će potražnja padati u narednim godinama i trgovci naftom su počeli snižavati cijene. Tak da su cijene padale i bez embarga, istaknuo je.

Ustvrdio je kad je riječ o cijeni nafte da dođe do njezinog rasta zbog nekog vanjskog šoka kao što su ratovi, epidemije, zatvaranje Sueskog kanala, ali onda i do pada tako da je tržišni mehanizam počeo djelovati i bez embarga. Stava je da je vrijeme da se počne pregovarati, ako se želi izbjeći dugoročni rat.

- Neki signali iz Rusije dolaze da bi se to moglo dogoditi, naglasio je Novotny i ustvrdio kako je ključno pitanje kako će se cijene nafte i bez embarga kretati u budućnosti.

- Po meni pitanje svih pitanja je što će se događati u kineskoj ekonomiji, istaknuo je.

Štern smatra da neće biti dugoročnijeg smanjivanja cijena goriva.

- Dobro da je došlo za Božić, nadamo se da će se zadržati preko praznika. No ovo što se sada sprema je zatišje pred oluju - napomenuo je.

Kazao je kako se ne zna kako će Europa i druge zemlje koje se drže embarga snaći, no podsjetio je da će se u ostatku svijeta i dalje prerađivati nafta, samo će transport iste biti skuplji.

- Istovremeno će transport nafte prema Europi biti skuplji pa možemo očekivati povećanje cijena, nakon ovog kratkotrajnog zatišja, ako će robe i biti, naglasio je.

VIDEO: Zelenski odlikovao Vjekoslava Prebega za 'osobnu hrabrost u obrani državnog suvereniteta Ukrajine'

 

Komentara 4

PR
prahrvat
09:23 06.12.2022.

Slušao sam "U mreži prvog". Mislim da je umjesto slušanja Šterna o sankcijama jednostavnije poslušati što kažu Zaharova i Peskov. Nikakve tu razlike nema.

DU
Deleted user
09:21 06.12.2022.

Specijalizirani portal u svom naslovu, danas: "Niže cijene nafte na horizontu, dok Kina ulazi u sljedeću fazu Covid krize".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije