Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆNOSTI UOČI IZBORA

'Milanović ne može usred noći nazvati Jandrokovića i reći: 'Oprosti što te budim, ja podnosim ostavku''

Zoran Milanović prisegnuo za novog hrvatskog predsjednika
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/3
26.03.2024.
u 09:35

Ustavni sud Milanovića je u međuvremenu upozorio da ne može sudjelovati na listi ni u svim predizbornim aktivnostima dokle god je na funkciji predsjednika, pa se postavlja legitimno pitanje: što ako se u zadnji trenutak predomisli i odluči dati ostavku?

Što ako Zoran Milanović u posljednji trenutak odluči dati ostavku na dužnost predsjednika kako bi mogao biti na kandidatskog listi SDP-ove koalicije? Jedno je to od pitanja koje se postavilo nakon što je potresao političku scenu objavom da ide na parlamentarne izbore. Ustavni sud mu je, u međuvremenu, dao upozorenje da na listi sudjelovati ne može, kao ni u svim predizbornim aktivnostima, dokle god je na funkciji predsjednika. 

Ovu mogućnost komentirali su za N1 ustavni stručnjaci koji su potvrdili kako bi Milanović morao obavijestiti predsjednika Sabora koji onda preuzima dužnost privremenog predsjednika Republike, a izbori moraju biti održani u roku od najviše 60 dana. Međutim, nije propisano Ustavom kako bi to Milanović mogao obaviti, objašnjava Branko Smerdel, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu te jedan od autora Ustava RH. 

– Ne može se sve regulirati. Ustav nije priručnik. Ustav sadrži načela koja se onda, poštujući pravila tumačenja Ustava razvijena praksom, mogu stručno procjenjivati. No jedno je sigurno, Milanović to ne može obaviti tako da, recimo, u petak oko 23 sata nazove Gordana Jandrokovića i kaže mu: “Oprosti što te budim, ja podnosim ostavku.” On službeno mora podnijeti ostavku u uredovno vrijeme – objasnio je. Sanja Barić objašnjava da se nijedno pravo ne smije koristiti zlonamjerno. 

– No, s obzirom na (njegovu) dosad iskazanu namjeru sudjelovanja i političkog djelovanja, takvo nešto bi predstavljalo zlonamjerno korištenje pravom i onda bi trebalo reći da je to nedopušteno. No, čak i kad bi Ustavni sud rekao predsjedniku Republike da nema dopuštenje u tom trenutku dati ostavku, bilo bi dosta teško spriječiti ga u tome – objasnila je pa komentirala i što bi bilo s SDP-ovom listom ako je on na njoj. 

POVEZANI ČLANCI:

– Tada bi trebalo konstruirati posljedicu takvog postupanja na najmanje štetan način za sve one za koje mogu nastupiti štetne posljedice. U slučaju da SDP preda takvu listu – s njim na listi, ne bi se moglo “spasiti” Gordana Jandrokovića. Posljedica da cijela lista bude nepravovaljana potpuno je nerazmjerna posljedica korištenja prava u lošoj vjeri. Pa bi se mogao konstruirati jedan izvanredni rok od 12 do 24 sata za predaju dopunjene liste. U takvoj situaciji izlaz bi imali, ali ne vjerujem da će do toga doći – dodala je. 

– Mislim da bi normalno bilo da je podnese u pisanom obliku Ustavnom sudu, to je normalan način. I to je takva vrsta dužnosti koja ne može ovisiti o radnom vremenu – objasnila je.

>> FOTO Od mladog lava SDP-a, do 'velike divlje mačke': Pogledajte kako se mijenjao Zoran Milanović

Zoran Milanović prisegnuo za novog hrvatskog predsjednika
1/23

Komentara 48

TS
tsomething
11:48 26.03.2024.

"On moze sta hoce"... zvuci poznato?

LL
lijepa_li si
12:22 26.03.2024.

predsjednik koji to nije je ukrao demokratski izbor narodnih zastupnika. izbore je ukrao građanima i strankama. gadljivo čak i od podbuhloģ!

DM
D'Mich
11:07 26.03.2024.

Da će Milanović pokušati na vlast pa makar i protuustavno poznata je činjenica. Ako treba destabilizirati i državu on neće imati dvojbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije