Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGINUO Ebrahim Raisi

Što nakon smrti predsjednika: Dužnost preuzima potpredsjednik, novi izbori unutar 50 dana

(SpotNews)IRAN-HELICOPTER ACCIDENT-RAISI
Foto: Shadati/XINHUA
1/4
20.05.2024.
u 08:42

Nakon što su državni mediji potvrdili da je predsjednik Ebrahim Raisi poginuo, režim u Iranu će krenuti s održavanjem takvih izbora

Iranski ustav ima izravan pravni lijek za slučajeve kada predsjednik nije sposoban izvršavati svoje dužnosti zbog bolesti, smrti ili opoziva i smjene od strane parlamenta. On zadužuje potpredsjednika, u ovom slučaju Mohammada Mokhbera, da vodi poslove zemlje i zajedno sa čelnicima parlamenta i pravosuđa nadzire izbore za novog predsjednika u roku od najviše 50 dana. To bi se dogodilo samo uz potvrdu vrhovnog vođe, koji ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima u Iranu.

VEZANI ČLANCI

Nakon što su državni mediji potvrdili da je predsjednik Ebrahim Raisi poginuo, režim u Iranu će krenuti s održavanjem takvih izbora, onih za koje je malo vjerojatno da će pobuditi više zanimanja javnosti od prošlih.

Prošlog puta, svim ozbiljnim protivnicima Raisiju zabranjeno je kandidiranje, što mu je otvorilo put da dođe na dužnost predsjednika s najmanjim brojem birača (oko 30% birača s pravom glasa), dok je većina bojkotirala ono što su smatrali namještenim izborima, piše BBC.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije