Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE SE ODVILO BRZO

Što se događa s tijelom kada podmornica implodira na tako velikoj dubini?

The Titan submersible operated by OceanGate Expeditions dives in an undated photograph
Foto: OCEANGATE EXPEDITIONS/REUTERS
1/3
23.06.2023.
u 09:21

Preživljavanje implozije na dubini od gotovo 4000 metara praktički je nemoguće. Kombinacija trenutne topline, nagle promjene tlaka i nasilne prirode implozije previše je za ljudsko tijelo

Implozija podmornice Titan u kojoj je stradalo pet bogatih avanturista koji su platili izlet do olupine Titanika povukla je razna pitanja, od etičkih i socioloških do bioloških i fizičkih. Često se mogu čuti pitanja kako je uopće došlo do implozije te što se dogodilo ljudima zarobljenima u podmornici na dubini od nekoliko kilometara.

Na pitanje što se dogodilo još nemamo točan, detaljan odgovor, no bivši kontrolor podmornica američke mornarice Mark Barry za Scripps News objasnio je ono što sada znamo – podmornica je vjerojatno imala oštećenje na strukturi trupa.

"Jednostavno rečeno, voda je znatno teža od zraka. Na primjer, deset metara vode iznad čovjeka jednako je težini cjelokupne atmosfere iznad nas. Na 3810 metara, taj pritisak još je 400 puta veći. I najmanje strukturalno oštećenje može otvoriti put tom pritisku da uđe, a kada se to dogodi, traje manje od sekunde. Na sreću, čovjek to uopće ne može osjetiti jer se događa tolikom brzinom. Nisu patili", kazao je, dodajući da će rekonstrukcija incidenta s vremenom otkriti gdje je došlo do kvara.

Na pitanje što se događa s ljudskim tijelom u tom slučaju imamo bolje odgovore jer je utjecaj pritiska dobro istražen. Zbog iznimno brzog povećanja tlaka svi zrakom ispunjeni prostori u tijelu, poput pluća ili sinusa, jednostavno kolabiraju. Osim toga, ekstremna razlika u tlakovima izvan i unutar podmornice i njihovo brzo izjednačavanje dovode do naglog zagrijavanja zraka koje može izazvati ozbiljne opekline. 

Preživljavanje implozije na dubini od gotovo 4000 metara praktički je nemoguće. Kombinacija trenutačne topline, nagle promjene tlaka i nasilna priroda implozije previše je za ljudsko tijelo. Na toj dubini dekompozicija se zbog hladnoće i nedostatka kisika odvija vrlo sporo, no morske životinje koje nastanjuju dno oceana mogle bi se gostiti ostacima nesretnih putnika. S vremenom, sediment oceanskog tla najvjerojatnije će postati grob avanturista koji su umjesto posjeta Titaniku dobili vječno počivalište u njegovoj blizini.

VIDEO Sanacija bušotine Ivana D.

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
11:15 23.06.2023.

Ova tema se razvlači ko žvaka danima iako je nebitna za Hrvatsku i čovječanstvo.Ronjenje kao i npr. letenje nosi stanovite rizike a ovdje su nastradali dokoni bogataši u amaterskom ronilu. No gdje je nestala BITNA tema za RH ,moj VL:: ilegalna i kriminalna trgovina djecom iz Afrike ??

Avatar Idler
Idler
11:10 23.06.2023.

...praktički je nemoguće ??? A jel nam bi pojasnili vu kojem slučaju je moguće ?

Avatar Asterix
Asterix
10:17 23.06.2023.

Palačinka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije