Prosvjeta

Štrajka 70 tisuća radnika, sindikati traže Jovanovićevu ostavku

sindikati štrajk
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/4
29.11.2012.
u 15:53

U štrajku je danas najmanje 70 tisuća učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora te medicinskih sestara i tehničara, izvijestili su sindikalisti danas

U štrajku je danas najmanje 70 tisuća učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora te medicinskih sestara i tehničara, izvijestili su sindikalisti danas.

Štrajka se u 315 srednjih škola i to uz skoro stopostotni odaziv, kazao je Branimir Mihalinec iz srednjoškolskog sindikata, a štrajka i puno nastavnika koji nisu članovi sindikata. Željko Stipić iz Preporoda iznio je da se od 330 podružnica u kojima njegov sindikat djeluje štrajka u njih 300. Od 820 podružnica u kojima djeluje Sindikat hrvatskih učitelja štrajka se u 424, gdje je odaziv 90 posto, što znači da je u štrajku oko 16 tisuća učitelja tog sindikata.

Jovanovića pozvali da podnese ostavku

Nema većih problema osim popisivanja štrajkaša, a to je prijavljeno Državnom inspektoratu. Odaziv sveučilišnih profesora je između 75 i 80 posto, kazao je Vilim Ribić dodavši da podrška industrijskih sindikata govori o jedinstvu sindikata te da bi Vlada današnji štrajk trebala respektirati. Ministra Željka Jovanovića, zbog izjave kako realni sektor zarađuje za plaće javnog sektora, pozvao je da podnese ostavku.

Većina medicinskih sestara je u štrajku, navodi Anica Prašnjak, ali mnoge obavljaju poslove koji se ne smiju prekidati. – Mnoge sestre i tehničari nailaze na velike probleme, popisuju ih i prijete otkazima – tvrdi Prašnjak.

>>Gotovo svi profesori danas u štrajku, djeca ostala kod kuće

>>'Ne može se djeci reći da ne idu u školu, bitno je da su zbrinuta'

Komentara 64

DU
Deleted user
18:43 29.11.2012.

ako su štrajkaši u pravu, kako to da bi armija nezaposlenih profesora pristala na uvjete koje nudi vlada

Avatar madcap
madcap
18:49 29.11.2012.

Ma sve je ovo totalno otišlo na kvasinu. Umjesto da se bore za plaće, da se radno vrijeme smanji na 6 sati, uvjete rada i ostalo u domeni radničkih prava, naši sindikati se bore za pravo na nagradu (božićnoicu), izmišljene dodatke i bonove iz Konzuma. Čime opet prisiljavaju vladu da smanje plaće za koje bi se trebali boriti. I primaju za to plaću saborskog zastupnika. Ako bi zaista bio u njihovim rukama standard radnika, onda najbolje da se odmah javimo u Caritas, jer nam pomoći nema.

KO
korljaa
17:38 29.11.2012.

Imajte vi koji ste protiv štrajka suprugu profesora. 1. Ljetni praznici poćinju 15. srpnja i traju do 15. kolovoza. 2. Zimskih i uskršnjih nema jer mi onda moja gospa hoda po seminarima edukacijama i.t.d. 3. Istina je da radi odod 7.30 do 13,00. , Poslije ispravlja zadaće, kontrolne, zadaćnice i.t d. ako radi u drugoj smjeni onda to radi ujutro. 4. Da bi ocjene upisala u e- maticu diže se u 3,00 ujutro, jer je e- matici server za malu djecu. 5. Tjedne posjete socijalnim službama ili policiji jer, revni roditelji misle da im netko drugi treba odgajaqti djecu. 6. i.t. d. e.c.t. i sl. 7. namjeravam se rastaviti jer sam seksualno potentan a za to rijetko imamo volje a jaqko malo vremenaq.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije