Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OCIJENIO RAZINE OPASNOSTI

Stručnjak pojasnio što se to događa u Černobilu: "Nadamo se da ruska strana zna što to znači"

FILE PHOTO: A general view shows a New Safe Confinement structure over the old sarcophagus covering the damaged fourth reactor at the Chernobyl nuclear power plant, in Chernobyl
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/3
09.03.2022.
u 21:43

Tadiću je, međutim, zabrinjavajuće to što ukrajinski zaposlenici nisu dobili zamjenu otkako su ruske snage preuzele kontrolu nad Černobilom.

Mnogima je zastao dah od straha kad je objavljeno da je nuklerna elektrana u Černobilu ostala bez struje. I dok Ukrajina tvrdi kako postoji rizik od curenja radijacije, Međunarodna agencija za atomsku energiju ustvrdila je kako nisu ustanovili "presudan utjecaj na sigurnost".

Postoji li uopće opasnost, objasnio je viši znanstveni suradnik s instituta Ruđer Bošković Tonči Tadić za Dnevnik.hr.

VIDEO: Nuklearka u Černobilu ostala bez struje, Rusija granatirala dječju bolnicu i rodilište, EU uvodi nove sankcije

- Elektrana u Černobilu sastoji se od četiri reaktora - jedan je 'onaj', koji je eksplodirao. On je sada pod planinom betona. Ostala tri reaktora radila su do 200., a 2001. godine je iz njih izvučeno svo nuklearno gorivo. Sada nije niti jedan aktivan. Nestanak struje znači nestanak napajanja za detektore zračenja unutar sarkofaga i oko njega - i to je problem. Drugi problem je što je kilometar od toga mokri bazen s istrošenim gorivom iz ostala tri reaktora, koji se hladi pumpama koje rade na struju. Trenutno te pumpe dobivaju pogon iz dizel agregata kojeg su, ako se ne varam, proizvodili baš u Hrvatskoj - kazao je.

Napominje da je na ruskim snagama da osiguraju napajanje za pumpe i senzore zračenja ili osiguraju dizel za generatore.

- Ako ne bude struje, u idućih 48 sati će stvar funkcionirati, a tada će se bazen isušivati i može doći do emisije radioaktivnih čestica. Nadamo se da ruska strana zna što to znači. Ne bih htio raditi nikakvu paniku oko toga, rekao je.

Objasnio je i što točno znači da će radioaktivnost biti povišena u tom području.

To nije požar nuklearke kao što je onaj bio. To je krug oko same elektrane, unutar prostora, ne 10 kilometara dalje, dodao je i kazao kako se nada da Rusi znaju što rade jer upravo su njihovi vojnici u opasnosti, ali i ukrajinski zaposlenici.

VIDEO: Pogledajte prizor razrušene stambene zgrade u Harkivu: Ovo je najbrže rastuća izbjeglička kriza u Europi od Drugog svjetskog rata.

Tadiću je, međutim, zabrinjavajuće to što ukrajinski zaposlenici nisu dobili zamjenu otkako su ruske snage preuzele kontrolu nad Černobilom.

Na pitanje koliko bi Hrvatska bila u opasnosti da počne curenje iz nuklearke, odgovara s riječima: - Nikako. To s nama nema nikakve veze. Sve će biti locirano u krugu nuklearke

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

 

 

 

Komentara 2

SA
SI aka SI
09:47 10.03.2022.

koje širenje paranoje? Nije da Rusi nemaju fizičare ranga Tadića i da su tamo poslali djecu da paze da pas čuvar ne pobjegne iz dvorišta

Avatar Tombstone
Tombstone
15:43 10.03.2022.

Apsolutni teoreticar se nada da znanstvenici nuklearne super sile znaju sto rade s objektima o kojima s druge strane on zna samo ono sto su mu ti isti omogucili da zna? Nije li ovo otprilike isto kao da Bockaj daje savjete Messiju kako da igra?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije