Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osijek

Zbog laptopa inkasator HRT-a studenticama 'opalio' globu od 240 kuna!

Laptop
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
24.02.2015.
u 10:04

Ako ne plate spomenutih 240 kuna do dana dospijeća na uplatnici, studenticama prijeti ovrha

Dvije studentice u Osijeku kažnjene su sa 240 kuna zbog neplaćanja HRT pristojbe jer koriste – tri laptopa u iznajmljenom stanu! Vlasnik stana kaznu ne želi platiti jer je nekretninu ponudio bez uređaja za koje se pretplata plaća. Studentice kažu da im kazna pokriva troškove hrane za cijeli mjesec te da prijenosna računala ne koriste za gledanje TV programa ili slušanje radija, a da su vlasnici računala njihovi roditelji koji uredno plaćaju HRT pretplatu, piše Glas Slavonije. 

Iz osječke udruge “Potrošački forum” čuli su za slučaj te su reagirali.

– Od HRT-a smo dobili odgovor da njihovi kontrolori na terenu obilaze područje za koje su zaduženi i provode kontrolu provedbe Zakona o HRT-u na kućnim brojevima za koje imaju, na temelju podataka iz poslovnog sustava, informaciju da se ne plaća mjesečna pristojba. Zateknu li na tim kućnim brojevima, tijekom kontrole, posjedovanje prijamnika, njihov je zadatak da podnesu prijavu.

Pritom se kućanstvom smatra, u smislu Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, svaka obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno stanuje i zajednički troši svoje prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba. Savjetovalište za potrošače na to je odgovorilo da kada je riječ o (redovitim) studentima, oni nemaju vlastite prihode pa je upitno je li opravdano obuhvatiti ih navedenom zakonskom odredbom i je li opravdano njihov studentski stan nazivati kućanstvom u tom smislu, pri čemu još nismo zaprimili službeno očitovanje – kaže Dunja Mak iz Potrošačkog foruma.

No, dodaje kako je trenutno HRT službenog stava da su studenti u ovom slučaju dužni plaćati pristojbu te da djevojkama, ako ne plate spomenutih 240 kuna do dana dospijeća na uplatnici, prijeti ovrha.

>> Kontrolor HRT-a naplatio 480 kuna Mariji (85) za - radiobudilicu!

Komentara 70

SA
Sauron
10:19 24.02.2015.

HRT je jedan državni mastodont koji postaje sve lošiji i sadržajem ali i ekipom koja ga vodi. To se vidi na svim razinama od urednika do voditelja emisija koji uvijek nekako imaju potrebu i o najtrivijalnijim stvarima izreći svoje miškljenje umjesto da izvještavaju. A pretplata je posebna stvar... porez od 80kn mjesečno za šta.... lova da bi se hranio jedan od najvećih poreznih dužnika i raznorazni uhljebi po kojekakvim nepotrebnim redakcijama. Sport je opet posebna priča pa neka si svi postave pitanje što mi to od sporta gledamo na tv-u. Možda olimpijske igre svake dvije godine i to je to. Nogometa nema, rukomet prenosi rtl, nema formule 1, da ne nabrajam daljejer ćemo valjda ako se nastavi ovim tempom za par godina gledati samo boćanje i straličarstvo jer će ostalo sve biti preskupo za prenositi.....i onda opet tih 80kn mjesečno....koji se moraju utjerat ako nema radija i tv-a onda za laptope... još malo pa ćemo i za pametne telefone morati plaćati tv pretplatu.....to su isto računala na neki način već.....sramota za šta mi plaćamo a da ne govorim koliko je nešto što bi trebalo biti neovisno obojeno politikom. Sve skupa jedna velika sramota.

Avatar ErnestOne
ErnestOne
10:21 24.02.2015.

Pristojba nije naknada za gledanje programa već porez na posjedovanje prijemnika. Računalo samo po sebi nije ni u kojem smislu prijemnik. U koliko je na računalo priključen prijemnik tada se pretplata odnosno taj porez mora platiti. čak da cure i gledaju tv preko interneta to ne podlježe plaćanju pristojbe HTV-u jer ponavljam, pristojba je porez na posjedovanje prijemnika. Korištenje interneta plaćaju po drugom osnovu i plaćaju ga sigurno jer ga u protivnom nebi mogle koristiti. Eto novih 900kn jednom od naših poznatih odvjetnika za provođenje ovrhe u slučaju da ne plate iako to realno nebi trebale, ali eto imamo ovršni zakon koji ne pita dali ste u pravu i ne daje vam priliku da to na bilo koji način dokažete.

Avatar Grunf
Grunf
10:23 24.02.2015.

To što je napravio je protuzakonito jer laptop nema TV karticu koja omogućuje primanje TV i radio signala. Cure nek lijepo podnesu prigovor na ovrhu i vide se s njime na sudu. I kakva je to kazna od 240 kn, obično naplačuju za 6 mjeseci a to je 480 kn ili možda u Hrvatskoj ne vrijede svugdje ista pravila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije