frankenstorm

VIDEO Sandy udara na SAD: Milijuni ljudi ostali bez struje

sandy (1)
Reuters
29.10.2012.
u 07:59

Istočna obala SAD-a je u strahu. Milijuni su primorani na evakuaciju, a u New Yorku se očekuje i rast razine mora od tri metra

Počelo je. Snažan vjetar puše Istočnom obalom SAD-a pod okriljem super oluje Sandy od koje Amerikanci već danima strepe. Ulice su poplavljene, stabla iščupana iz zemlje, sedam saveznih država pod uzbunom....

Više od milijun i pol osoba ostalo je u mraku zbog nestanka struje, police dućana ispražnjene su, no najgore se tek očekuje. Prognostičari najavljuju da bi uragan kojeg nazivaju Frankenstorm trebao "udariti" između pet i sedam sati po lokalnom vremenu. Uragan se približava brzinom od 45 kilometara na sat, a vjetar doseže brzinu od oko 150 kilometara na sat.  Oko 21 sat po našem vremenu uragan se nalazio oko 50 km od Atlantic Citiya i 150 km od New Yerseya.

Guverner New Yersey kazao je za BBC kako se telefonski čuo s Obamom koji mu je dao svoj direktan broj i obećao pomoći istog treba kada ovaj to zatraži. Sat vremena prije nego će oluja stići u svom punom zamahu evakuacija je u N. Jerseyu obustavljena kako se ljude ne bi dovodilo u opasnost. Savjet svima je neka ostanu u svojim kućama. 

Samo u Philadelphiji bez struje su ostali deseci tisuća građana. More se izlijeva u diljem Marylanda, New Yerseyja.....

Diljem SAD-a tamošnji je Crveni križ otvorio skloništa u kojima evakuirani građani mogu naći smještaj i topli obrok. 

Najmanje dva nuklearna rekatora ugasit će preventivno u New Yerseyu gdje je voda već došla do grla stanovnicima koji su mahom evakuirani. Negdje se voda već prelila i otežava vožnju prometnicama, a spasioci već imaju pune ruke posla. 

Piers Morgan sa CNN-a na Twitteru je izjavio kako je u Nwe Yorku uništena jedna dizalica. Riječ je o dizalici velikog nebodera u izgradni, a nalazi se usred Manhattana. 

I Wall Street bio je danas odsječen od svijeta. Njujorška burza po prvi puta u 27 godina nije radila zbog vremenskih neprilika, a burzovni se mešetari nadaju da će se trgovanje nastaviti u srijedu. Burza je posljednji put bila zatvorena za rujanskog napada 2001. godine. 

Poplavljen je Long Island i svi strepe kako će se stvari odvijati. 

>>Večernjakova novinarka u New Yorku: Čekamo 'sudnji dan'

>>VIDEO Dok SAD strepi od Sandy, on trči u gaćama prerušen u konja

Zbog nadolazećeg uragana Sandy izvanredno stanje proglašeno je u nekoliko američkih saveznih država, škole su zatvorene, gradski prijevoz blokiran, a američki predsjednik Barack Obama upozorio je stanovnike da uragan shvate ozbiljno, javlja BBC. Američki predsjednik otkazao je najavljene predizborne aktivnosti kako bi svu pažnju usmjerio na prijeteću oluju. Građanima je poručio neka slušaju upozorenja i napuste domove ako bude proglašena evakuacija. 

>>Spašavanje na brodu Bounty: Zapeli u valovima pred uraganom

Izvanredno stanje proglašeno je u saveznim državama Maryland, New York, Pennsylvania, Virginia, u gradu Washingtonu i obalnim okruzima u Sjevernoj Karolini. Air France, British Airways i Virgin Atlantic otkazali su letove u gradove i iz gradova na istočnoj obali SAD-a uključujući New York, Baltimore, Newark, Washington, Boston i Philadelphiju.

Očekuje se da će uragan Sandy koji nazivaju ''Frankenstormom'' udariti istočnu obalu SAD-a kasnije danas između Virginije i juga New Englanda. ''Superoluja'' proteže se gotovo 1600 kilometara u širinu. Kreće se vrlo sporo i očekuje se da će u 24-36 sati protutnjati  kroz 12 američkih saveznih država. Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg naredio je evakuaciju stanovnika osjetljivih dijelova grada, a predviđa se da bi se razina mora u New Yorku mogla podići tri metra.

– Bit će ili loše ili katastrofično – poručio je jedan službenik Obalne straže za CNN.

Obalna straža i mnoge druge državne službe i agencije oluju su shvatili ozbiljno. Nitko ne želi da se ponovi nesretna Katrina, pogotovo ne u Obaminu izbornom stožeru u samoj završnici predizborne kampanje. 

>> Zatišje pred buru: 50 milijuna Amerikanaca čeka Sandy

Oluju možete pratiti uživo i putem streama.

Ključne riječi

Komentara 55

XP
xPhoto
09:51 29.10.2012.

krka uragani na prostoru današnjih istočnih i južnih saveznih država SAD-a poznati su još iz doba otkrivanja američkog kontinenta. Tako da priče o nekakvim udarcima ne stoje.

GU
Gumba017
09:53 29.10.2012.

More se preliva preko ulica u Freeport, Long Island, 7 milja od mene, i na istoj nadmorskoj visini....

DT
dturina
09:20 29.10.2012.

Čisto da odgovorim na filozofiranja na temu "priroda vraća udarac čovjeku" - uragani su potpuno normalni termodinamički fenomen u kojem jedan fluid (ocean) predaje višak energije drugom (atmosferi). Ti fenomeni su sezonski, potpuno normalni i dešavaju se svake godine, jedino što se oko toga diže manja galama kad je uragan u blizini Filipina ili Kine, a veća kad je u blizini Amerike, pogotovo nakon Katarine, koja nije bila ništa posebno atipično i problem je u tome što je New Orleans već nekoliko desetljeća izložen zbog toga što je u osnovi ispod razine Meksičkog zaljeva, zbog kompliciranog razloga (brane na rijeci Mississippi blokiraju dostavu mulja u deltu koju more sustavno erodira tako da je New Orleans osuđen na propast).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije