Nađimo nestale

Suprug ju je dovezao na posao s kojeg se nije vratila

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA'
Foto: Marina Borovac
1/8
15.04.2013.
u 11:30


U zaključanom uredu u Utrini ostala je njezina torba sa svim dokumentima. Da bi sud mogao dati nalog za pretragu računala, tužiteljstvo je moralo podnijeti prijavu protiv NN osobe za ubojstvo.

Knjigovotkinja Marica Haračić uvečer je supruga Muju upitala bi li je sutradan odvezao na posao jer je zbog snijega prethodna dva dana imala problema s pronalaskom parkirnog mjesta. Svoj je automobil sljedećeg jutra ostavila u Klari, kod kuće u garaži, pa su supruzi Haračić krenuli zajedno prema zagrebačkoj Utrini gdje je na Barčevu trgu knjigovotkinja radila. Došli su oko 8.15 sati, prošli kroz tržnicu, a zatim je Marica Haračić krenula prema uredu koji je imala u najmu u prizemlju, tik do ulaznih vrata u zgradu sa 16 katova.

Deaktivirala alarm

U 8.22 sati deaktivirala je alarm. Netko od stranaka zvao ju je u 9.45 sati na mobitel. Nije se javila. I drugi su pozivi ostajali bez odgovora, automatska sekretarica obavještavala je da je “osoba isključila mobilni telefon”. Takav je odgovor dobivao i suprug. Oko 20 sati istog dana, 16. siječnja ove godine, Mujo Haračić bio je u policiji. Došao je prijaviti nestanak žene Marice. Sutradan je policija došla pretražiti njezin ured. Da nije bilo torbe Marice Haračić u kojoj su u novčaniku ostali svi njezini dokumenti i ključevi od kuće, izgledalo bi kao da te srijede nije ni ulazila u ured. Osim ključeva od ureda, na poslu nije ostao ni njezin mobitel, kojemu se signal gubi na Barčevu trgu, kaput i rukavice:

– Alarm u uredu nije bio ponovno aktiviran, a vrata su bila zaključana. Došao sam s bravarom i on je u sekundi izbio bravu. Policajac je otvorio vrata stavivši preko brave svoju majicu – tvrdi Haračić.

Zatim je, priča, uslijedio očevid:

– Bila je to samo vizualna pretraga. Nikakve otiske ili neke druge tragove nisu izuzimali – kaže.

Interventna policija, priča dalje, pretražila je to područje “od mosta do mosta”. Bez rezultata. Nakon dva dana Haračić je primijetio da u blizini zgrade u kojoj je njegova supruga radila postoji nadzorna kamera. No, nije bilo tako jednostavno doći do snimki. Iz tko zna kojih razloga prošla su dva tjedna dok ga policija nije pozvala da pregleda snimku:

– Računala koja je Marica koristila uzeli su 11. veljače. tražio sam da ih pregledaju, jer možda je ondje kakvo oproštajno pismo – priča suprug dok pokazuje nalog istražne sutkinje čijem je izdavanju prethodila prijava tužiteljstva protiv nepoznate osobe osumnjičene za ubojstvo Marice Haračić.

Dan nakon što je policija uzela računala, počelo je ispitivanje stanara zgrade na Barčevu trgu.

– Ne znam jesu li ispitali sve ženine klijente. Znam da je imala dužnika jer je ponekad spominjala da joj neki ne plaćaju. Uz pomoć Maričinih prijateljica knjigovotkinja, dokumentacija je vraćena ženinim strankama. Imala ih je tridesetak – kaže Mujo Haračić koji je pomoć u potrazi potražio i kod vidovnjaka. Za rečenicu da će za neko vrijeme primiti loše vijesti platio je 700 kuna...

U sklopu kriminalističke obrade, za koju je policija u nekoliko navrata kazala da je provodi temeljito i u skladu sa zakonom, ali da do sada nema rezultata o kojima bi se moglo govoriti, na poligrafskom ispitivanju bio je i Mujo Haračić.

Rođendan bez slavljenice

– Bio sam kod njih četiri sata, nije mi to bio nikakav problem, na raspolaganju sam im 24 sata. Našem sinu uzeli su uzorak DNK. Ne mogu shvatiti što se dogodilo. Razmišljanja me ubiše, možda joj treba pomoć, a ja ne mogu učiniti ništa. Ne mogu vjerovati da bi otišla, a da se ne javi djeci. Pada mi napamet da se nekomu svidjela pa da ju je zbog ljubavi oteo. Znala mi je spomenuti da joj se neki nabacuju, ali nije tome pridavala nikakvu pažnju. Nikada mi nije govorila o tome da joj je netko prijetio ni da prima čudne telefonske pozive – priča Mujo Haračić koji zajedno sa 20-godišnjim sinom Anelom i četiri godine mlađom kćeri Almom već tri mjeseca živi u potpunoj neizvjesnosti.

Knjigovodstveni servis svoje supruge morao je odjaviti, otkazati najam prostora i platiti račune i za mjesec u kojem je nije bilo, srediti papirologiju... U svakoj instituciji morao je ponavljati zašto odjavljuje ženu...

– Jedino nisam mogao odjaviti njezine mobitele jer su mi rekli, zamislite, da ima ugovornu obvezu – kaže Haračić koji svojih 25 godina braka s Maricom, kojoj je jučer bio 44. rođendan, opisuje skladnima.

>> Sve o akciji Večernjeg lista "Nađimo nestale" čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije