Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDAN SVETOG ILIJE

Sutra hodočašće na Svetu Geru

Sveta Gera
Marko Prpić/Pixsell
23.07.2022.
u 22:21

Prema papinoj želji, bit će to nedjelja posvećena bakama i djedovima, koji se pozivaju da povedu unuke

Hodočašće na najviši vrh sjeverozapadne Hrvatske, Svetu Geru na Žumberku tradicionalno se održava u povodu Blagdana svetog Ilije već 30 godina, a ta se tradicija nastavlja i ove nedjelje. Misno slavlje u kapeli sv. Ilije počinje sutra u 12 sati, a predvodit će ga vlč. Mladen Mikić.

Prema papinoj želji, bit će to nedjelja posvećena bakama i djedovima, koji se pozivaju da povedu svoje unuke, a nakon koje ih ispred kapelice očekuje proštenje u organizaciji vatrogasnog društva iz Radatovića. Do 1990., kada se počela obnavljati, a brojni vjernici počeli hodočastiti, na Svetoj je Geri 350 godina stajala ruševna crkva sv. Ilije.

Hodočašća se održavaju dva puta godišnje, zimi posljednje nedjelje u siječnju te ljeti prve nedjelje poslije Blagdana svetog Ilije, zaštitnika Žumberka. Većina hodočasnika do Svete Gere ide planinarskom stazom koja počinje u Sošicama; treba otamo oko tri sata, ovisno o tempu hoda.

Staza je duga oko osam kilometara, a planinari dolaze i iz smjera planinarskog doma Vodice i iz Slovenije. U ljetno vrijeme, kaže župnik grkokatoličke župe sv. Jurja u Stojdragi u Žumberku stavrofor Mile Vranešić, hodočašća su individualna, pa neki hodočasnici, dodaje, odluče posjetiti i Jazovku, Sopotski slap ili u Sošicama etnografsku zbirku. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije