Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveća analiza do sada

Svaka četvrta žena doživi obiteljsko nasilje

Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
18.02.2022.
u 10:29

Smatraju da je napredak postignut u posljednjih 20 godina "krajnje nedovoljan" za postizanje međunarodnog cilja za eliminaciju nasilja nad ženama do 2030. godine

Više od četvrtine žena mlađih od 50 godina diljem svijeta doživjelo je obiteljsko nasilje muškog partnera tijekom svog života, najnoviji su podaci koje je objavio medicinski časopis Lancet.

Ovo je do sad najveća analiza nasilja na ženama koje su, ili su bile, u vezama, a pokazuje da je 27 posto žena u dobi od 15 do 49 godina doživjelo fizičko i/ili seksualno nasilje od intimnog partnera tijekom života.

- Užasno je, ali ne iznenađuje da više od svake četvrte žene doživi obiteljsko zlostavljanje tijekom svog života - rekla je Rebecca Hitchen, voditeljica kampanje End Violence Against Women Coalition.

Otprilike svaka sedma žena potvrdila je da se to dogodilo u prošloj godini – što je ekvivalent 492 milijuna žena diljem svijeta. Znanstvenici smatraju da je prava brojka veća od procjena, s obzirom na stigmu koju sa sobom nosi obiteljsko nasilje, a zbog koje žene manje prijavljuju svoja iskustva.

Postignuti napredak nije dovoljan

Znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih institucija analizirali su 366 studija provedenih u razdoblju od 2000. do 2018. sadržanih u globalnoj bazi podataka Svjetske zdravstvene organizacije o nasilju nad ženama. Baza obuhvaća 161 zemlju, što predstavlja 90 posto globalne populacije žena i djevojaka u dobi od 15 godina i više. Analiza je samo procijenila fizičko i seksualno nasilje, a u tijeku je rad na prikupljanju boljih podataka o psihički štetnom ponašanju.

Koautorica istraživanja dr. Claudia Garcia-Moreno rekla je da je napredak postignut u posljednjih 20 godina "krajnje nedovoljan" za postizanje međunarodnog cilja za eliminaciju nasilja nad ženama do 2030. godine.

- Iako je ova studija provedena prije pandemije koronavirusa, brojke su alarmantne i istraživanja su pokazala da je pandemija pogoršala probleme koji dovode do nasilja među intimnim partnerima kao što su izolacija, depresija i tjeskoba, te upotreba alkohola, kao i smanjenje pristupa relevantnim službama - upozorila je Garcia-Moreno.

Istaknula je da je sprječavanje nasilja vitalno i hitno. 

- Vlade, društva i zajednice moraju obratiti pažnju, više ulagati i hitno djelovati - napomenula je znanstvenica.

Najniže stope u središnjoj Europi

Zaključci studije također upućuju na to da obiteljsko nasilje počinje rano. Procjenjuje se da je 24 posto tinejdžera u dobi od 15 do 19 godina tijekom života doživjelo nasilje intimnog partnera. 

- Veliki broj mladih žena koje doživljavaju nasilje intimnog partnera je alarmantan, budući da su adolescencija i rana odrasla dob važne životne faze u kojima se grade temelji za zdrave odnose. Nasilje koje te mlade žene doživljavaju ima dugotrajne posljedice na njihovo zdravlje i dobrobit - naglasila je glavna autorica istraživanja Lynnmarie Sardinha.

Sveukupno gledano, zemlje s visokim dohotkom imale su niže procijenjene stope prevalencije nasilja intimnog partnera tijekom života i prethodne godine. Tri regije s najnižim procjenama nasilja tijekom života bile su središnja Europa (16 posto), središnja Azija (18 posto) i zapadna Europa (20 posto), iako su te stope još uvijek visoke.

Autori su rekli da ostaju važne praznine u podacima za neka područja i skupine, kao što su osobe s invaliditetom, autohtone, etničke manjine i trans žene te lezbijke. Rekli su da se definicija partnerstva razlikuje u raznim istraživanjima, te stoga neke studije možda nisu obuhvatile sve tipove partnerstva, osobito u mlađim dobnim skupinama.

VIDEO Mons. Mate Uzinić Večernjakova je osoba godine 2021.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
11:47 18.02.2022.

a svaki oženjeni muškarac svakodnevno doživljava obiteljsko nasilje! o tome struka ne govori ništa, jer je struka u tom dijelu isključivo 'ženska'. muški spihijatri se bave više alkoholom, koji je direktna posljedica ovog nasilja od prije. ne znam čemu tolke škole, kad je sve jasno. pa onaj nogometaš iz engleske, Paul Gascoigne, je bio žrtva obiteljskog nasilja, radi čega se propio, upropastio karijeru.. kad će netko zaštiti muškarce?! i mi tražimo pola neba, pola zemlje! i mi smo ljudi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije