dossier nestali

Svakog ponedjeljka novi nestali: U RH traga se za čak 2502 osobe

'30.01.2013., Zagreb - Obitelji Capak 13 godina traga za nestalim sinom jedincem. Mama Ankica i tata Branko Capak.   Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
1/10
11.03.2013.
u 18:00

U nadi da ćemo pomoći otkriti sudbinu nestalih, pozivamo 
da se javite s korisnim informacijama

Janko Colarić iz Gornje Vasi na Žumberku prvi put u životu otišao je u bolnicu u 73. godini. Tri dana nakon operacije bruha u KB-u Sestara milosrdnica u Zagrebu, Colarić je nestao. Prošlo je od tada gotovo trinaest godina, a njegova kći Dragica Krcivoj ne može ni shvatiti ni prihvatiti da ga nigdje nema:

U nacionalnoj evidenciji

– Tatino odijelo, novac i knjižica ostali su u bolničkom ormaru. Teško se kretao i nije mi jasno kako je mogao iščeznuti. Nikada nismo dobili nikakvu obavijest o njemu, nitko nas nije zvao na identifikaciju – kaže nam Dragica Krcivoj.

Ime njezina oca nalazi se u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Jedan je od njih 2502. Na tom je popisu i Ivica Merkaš, 56-godišnjak iz Posavske Graduše nedaleko od Sunje, kojemu se svaki trag izgubio 2. ožujka, kada je došao do svojih ulaznih vrata. Statistike kažu da se godišnje u Hrvatskoj prijavi oko 1600 nestanaka.

Ime 16-godišnje Marije Blažević iz Piškorevaca kod Đakova u evidenciji nestalih osoba bilo je već nekoliko puta, priča nam njezin otac Ivan Blažević:

– Posljednji put od kuće je otišla 6. ožujka. Našli smo je jer smo znali gdje ćemo tražiti. Događalo se da pobjegne na tri-četiri dana pa mi onda zovemo policiju. Marija odlazi u Đakovo, u kuću deset godina starijeg dečka i ne znam više što učiniti. A policija nam govori da ne smijemo sami ulaziti u tu kuću – kaže otac.

Umirovljeni policijski inspektor Branko Lazarević, koji je trenutačno suradnik u listu 24 sata, objašnjava nam da je nestanak neke osobe važno prijaviti što je moguće prije te da je policija po prijavi dužna postupiti odmah:

– Ne smije se dogoditi da policajac nekome tko je došao prijaviti nestanak kaže da ide kući i pričeka pa da se vrati ako osoba ne dođe. Upravo su ti prvi sati nakon nestanka i te kako važni i zato je nužno da se poduzme mnogo više operativnih mjera nego što se u tom trenutku čini da bi trebalo. Sutra može biti kasno – tumači Lazarević.

U prvom trenutku nakon prijave nestanka sve su opcije zašto neke osobe nema otvorene – od ubojstva preko bijega od kuće zbog nesuglasica ili loših ocjena do samoubojstva:

– Analize napravljene u SAD-u pokazuju da je oko 17 posto nestalih pronađeno mrtvo, bilo da je riječ o ubojstvu ili o samoubojstvu. Kod nas takve statistike ne postoje – kaže Lazarević.

Bijeg maloljetnika


Da postoje, u njima bi bilo i ime menadžera Basler osiguranja Željka Domljanovića koji je nakon devetodnevne potrage pronađen mrtav. Uzrok njegove smrti nije poznat.

I dok mlađe osobe, uglavnom maloljetnici, od kuće odlaze zbog loših ocjena, neslaganja s roditeljima ili, kao u Marijinu slučaju, ljubavi, nestanci odraslih teško se do kraja uspijevaju rasvijetliti pa obitelj desetljećima, a u nekim slučajevima nikada ne dozna što se s njihovim najmilijima dogodilo. Stoga smo na stranicama Večernjeg lista odlučili pokrenuti potragu za nestalima, u nadi da ćemo pomoći otkriti njihovu sudbinu.

>> U tjedan dana nestalo troje maloljetnika i jedan muškarac

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
18:17 11.03.2013.

Ajde pustimo sad ovo nestaliiii... pa valjda će se neko od njih vratit kući...nego recite vi meni za koga će te glasat na lokalnim izborima....razmišljanje jednog strančarskog krpalja....suludo al istinito....

OB
-obrisani-
18:33 11.03.2013.

Kako je moguce da ljudi nestanu ,jednostavno bez traga... Sta je tu u pitanju,nije mi jasno... ?

DU
Deleted user
18:38 11.03.2013.

molim policiju da nađe gdje su nestale plaće moje supruge?nema ih već godinu dana,a ona je doma i čeka.i nije jedina koja čeka.Tgovački sud u Varaždinu,pa FINA predstečajni postupak traje i traje,tu je i gosp. Žabčić sa svojom svitom,ali badava,nemaa pa nema.Sukladno postupku:pod 1 -prijavljeno.pod 2-sve moguće.,pod-3-nikakav jer su u dogovoru.pod 4._-trgovački sud u Varaždinu radi po svojem bez obzira na štetu koju čini zaposlenima.pod 5-nisu krivi što to država dozvoljava pod 6.-možda sam nastradao što ovo pišem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije