kumrovec

Svatovi se rastrčali kućama spasiti stvari pred bujicom Sutle

poplava zagorje (1)
Foto: Mladen Mandić
1/5
19.09.2010.
u 13:43

Josip Poljanec spasio je krave, ali hranu za njih potopila je rijeka. Strašno je ovo što mi se dogodilo, ne znam čime ću ove zime prehraniti stoku, potužio se.

Veliki vodeni val iz Slovenije zahvatio je u noći sa subote na nedjelju i naselje Gmajnu u Risvici pokraj Kumrovca. Izlila se rijeka Sutla i desetak kuća bilo je pod vodom. Josip Poljanec na svojoj obiteljskoj farmi u Gmajni hrani 40-ak grla krava, junica i teladi. Cijelu noć nitko ovdje nije ni oka sklopio.

- Sve stvari iz prizemlja tijekom noći nosili smo na gornje katove, a ujutro smo iz poplavljenih štala počeli premještati i svinje i krave. Strašno, takve poplave nije ovdje bilo već 50 godina. U štali je bilo više od pola metra vode. Krave su sad na sigurnom, prebacili smo ih na suho u susjedove štale, no vodena bujica odnijela mi je iz dvorišta 120 bala sijena, više od sto tona hrane za stoku. Propalo mi je i stotinjak četvornih metara kukuruza za silažu. Imam sve osigurano u slučaju elementarne nepogode, no ne znam hoće li mi sad osiguranje sve ovo priznati kad sam već sve pobrao s njiva....Strašno je ovo što mi se dogodilo, ne znam čime ću ove zime prehraniti stoku, rekao nam je Josip Poljanec koji je cijelo jutro premještao svoja grla iz poplavljene štale, jedan dio čak i u štalu kod HDZ-ova saborskog zastupnika Milivoja Škvorca..

Milivoj Antolić u subotu navečer u restoranu Zelenjak koji je od Gmajne udaljen nešto više od jednog kilometra ženio je sina, no razloga za slavlje baš i nije bilo.

- Nama ovdje uz Sutlu je tako valjda suđeno. Umjesto da se veselim što mi se ženi sin, umjesto da plešemo i veselimo se, cijeli svatovi otišli su oko 23 sata kući spašavati što se spasiti da,  rekao je Antolić.

Inače, Sutla se s noći sa subota na nedjelju izlila na više mjesta, bili su zatvoreni granični prijelazi u Mihanović Dolu i Plaviću. Vatrogosci iz Kumrovca, Klanjca te profesionalni vatrogasci iz Zaboka iznijeli su najveći teret. Cijelu noć su dežurali i pomagali mještanima iznositi stvari iz poplavljenih prizemlja kuća i stoku iz štala, a tijekom dana nosili su  mještanima i kruh, mlijeko i vodu.

Komentara 5

AG
Agramer198
14:07 19.09.2010.

samo hrabro susedi!

TU
Tuce
10:16 20.09.2010.

Veliki intezitet gradnje i velike povrsine koje ne upijeju vodu pa ih odvode u sliv a korita rijeka su ostala ista,nasipi kojesu izgradile omladinske akcije slabo se popravljaju.

AP
apaurin
15:59 19.09.2010.

Dragi ljudi ,,kako ćete i što ćete sa stokom pitajte svoj dragi HDZ-e ili SDP-e......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije