sjednica vlade

Svećenici će morati prijaviti ako čuju da će netko prekršiti zakon

vlada,sjednica vlada
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/21
31.10.2012.
u 09:33

Novi Kazneni zakon predviđa i uvođenje jače kaznenopravne zaštite djece. Posebno za kaznena djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je na današnjoj sjednici Vlade izmjene i dopune Kaznenog zakona. Neke od najvažnijih izmjena jesu da posjedovanje droge za vlastite potrebe više neće biti kazneno djelo, nego će biti prekršajno djelo, što ne znači da će počinitelji izbjeći kaznu. Upravo suprotno. Budući da je do sada to bilo u kaznenoj sferi, u praksi se često događalo da ga se tretira kao beznačajno djelo pa se kao takvo nije moglo nikako ni kazniti. Tako će onima koji posjeduju drogu za vlastite potrebe od sada prijetiti novčana kazna od pet do 20 tisuća kuna i moći će se izreći mjera liječenja.

Dilerima oko škole prijeti i 15 godina

Ministar Miljenić predlaže i drastično pooštravanje mjera za dilere i proizvođače droge. Tako će ubuduće dilanje droga oko škola moći biti kažnjeno zatvorskom kaznom od čak 15 godina. Zakon nije propisao količinu droge za osobne potrebe, a to je zato, objasnio je ministar, što je praksa u zemljama koje su to učinile pokazala da su dileri izigravali zakon.

>>'Pišu se neistine, bogati očito imaju novca i plaćaju lažne vijesti'

– Novi je sustav efikasan, definira jednako postupanje za prekršaje, omogućava liječenje – rekao je ministar. U Portugalu, Italiji, Belgiji, Sloveniji i dr. posjedovanje droge za vlastite potrebe nije kazneno djelo. Od 2013. neće biti ni u Hrvatskoj, naglasio je Miljenić.  Izmjenama Kaznenog zakona ilegalno organiziranje kockanja više neće biti prekršaj. Mijenja se i definicija mita, odnosno pa je o mitu riječ i kad korist ostvaruje treća osoba.

Jača kaznenopravna zaštita djece

Novi Kazneni zakon predviđa i uvođenje jače kaznenopravne zaštite djece. Posebno za kaznena djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece. Ministar Miljenić je objasnio da je novost i da obitelj mora prijaviti članove obitelji ako imaju spoznaja da su počinili kazneno djelo na štetu djeteta. Premijer Milanović naglasio je da članovi obitelji moraju prijaviti ako znaju za kazneno djelo počinjeno nad djecom. Novo je kazneno djelo i ugrožavanje u prometu pa će tako kazneno odgovarati i neoprezni vozači glisera ili skutera iako nisu nikoga nisu ozlijedili. Do sada je tako nešto bilo nemoguće goniti.

Velika novost je da, iako ispovjedna tajna ostaje, svećenici, odnosno ispovjednici koji imaju saznanje da će neko kazneno djelo tek biti počinjeno morat će to kazneno djelo koje se planira i prijaviti. Isto vrijedi i za odvjetnike. 

Uvodi se obavezno osnovnoškolsko obrazovanje od devet godina

Ministar Željko Jovanović rekao je da se uvodi obavezno osnovnoškolsko obrazovanje od devet godina. Kaže da će Vlada sufinancirati taj program s tri milijuna kuna. Programom Vlade za razdoblje od 2011. do 2015. godine određeno je da će sva djeca u šestoj godini života biti obvezna polaziti program predškole. Stoga se ovim izmjenama i dopunama zakona predlaže propisivanje jednogodišnjeg obveznog polaženja programa predškole za svu djecu prije polaska u osnovnu školu.

Vlada je na sjednici odobrila 2,328.750 kuna za projekt „Analize postojećeg stanja u državnim tijelima i trgovačkim društvima s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja“, tzv. clean start i to sljedećim izvođačima: KPMG Croatia d.o.o. u iznosu od 695.000 kuna bez PDV-a, Ekonomski Institut Zagreb (EIZ) i Inženjerski biro d.d. 730.000 kuna bez PDV-a  i BDO Croatia d.o.o. u iznosu od 438.000 kuna bez PDV-a.

>>HAC po kilometru autoceste zaradi 190.000 eura, a Austrijanci 720.000

Komentara 98

AI
aids
11:25 31.10.2012.

Entuzijasta upoznat ćeš ti mene prije ili kasnije...hihihihi

Avatar tkozna
tkozna
10:23 31.10.2012.

Dok vas nismo izabrali imali ste smiješak na licu i obečali ste nam oporavak te nam izmamili smiješak i na našim licima. Sada se smiješak može vidjeti samo na vašim licima a mi smo jadni da ne možemo jadniji biti. Supruga mi je ostala prije tri godine bez posla VSS i sada radimo sve što znamo, čuvamo tudju djecu, čistimo tuđe kuće i stanove, cijepam drva pomažem starijima samo kako bi preživjeli( ja imam 53godine i malu opskrbninu). Ne znam ali mene je strah da ćemo biti gladni kraj vas!

Avatar maskmaker
maskmaker
11:00 31.10.2012.

Moji mlatimudani, nevjerovatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije