Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOV ANALITIČAR O NAPADU NA IZRAEL

Tadić: 'Problem je potencijalno daljnje širenje sukoba, dronovi ovakvog dometa mogu nositi i nuklearne bombe'

Foto: REUTERS
1/5
13.04.2024.
u 23:35

Upozorava na potencijalne opasnosti od daljnjeg širenja sukoba, s obzirom na nuklearni potencijal Izraela

Tonči Tadić, Večernjakov politički analitičar, dao je komentar na eskalaciju i sukob između Irana i Izraela. Smatra kako neće biti većih problema s obzirom na to da Izrael ima izvrsnu protuzračnu obranu na kojoj rade već godinama. Obrana poput Željezne kupole (Irone dome) je spremna već godinama za potencijalne napade iz Gaze ili Lebanona, objašnjava Tadić.

"Ono što je problem je potencijalno daljnje širenje sukoba. Izrael je nuklearna sila i nitko se ne usudi ići s njima u otvoreni sukob, a dronovi ovakvog dometa mogu nositi i nuklearne bombe", dodaje. Nadalje, smatra kako će se Izrael sigurno uspješno obraniti, međutim smatra kako je ovo vrlo ozbiljna situacija te kako je ovaj sukob "maksimalno zabrinjavajuć".

"SAD-ova potpora Izraelu uvelike ovisi o Bidenovom prolazu na izborima. To je ono što je ključno", rekao je. Podsjetimo, Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, u srijedu je rekao da Izrael "mora biti kažnjen i bit će kažnjen" zbog napada na iranski konzulat u Siriji. Vojni zrakoplovi, za koje se sumnja da pripadaju Izraelu, bombardirali su iranski konzulat u sirijskom glavnom gradu 1. travnja, a Iran je rekao da je poginulo sedam vojnih savjetnika.

POVEZANI ČLANCI:

Sjedinjene Države očekivale su napad Irana na Izrael, ali takav koji neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki dužnosnik kasno u četvrtak. Bijela kuća je ranije priopćila da Washington ne želi širenje sukoba na Bliskom istoku i da su SAD rekle Iranu da nisu uključene u zračni napad na vrhovnog iranskog vojnog zapovjednika u Damasku.

VIDEO Prijeti eskalacija? Iran zaplijenio brod povezan s Izraelom

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
23:41 13.04.2024.

Tadiću, mudro je šutjeti dok se ne vidi hoće li se i kako uspješno obraniti. Svaka, ali doslovno svaka protuzračna obrana može se preopteretiti. Sad idu dronovi, nakon toga su ispaljene rakete. Nitko ne zna što će iza toga biti.

VA
vadis1
16:41 14.04.2024.

Iran se ima pravo braniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije