Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINSKI GENERAL PRIZNAO

Teški dani za Kijev: Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje, Rusi napreduju

Members of company tactical group "Steppe Wolves" disassemble a shell for a BM-21 Grad multiple launch rocket system to convert it for use with a handmade small MLRS for firing toward Russian troops in Zaporizhzhia region
Foto: Stringer/REUTERS
1/7
28.04.2024.
u 19:52

"Neprijatelj je na tim područjima ostvario određeni taktički uspjeh, ali nije mogao postići operativne prednosti", rekao je.Sirski je dodao da se nedavno odmorene ukrajinske brigade rotiraju u tim područjima kako bi zamijenile jedinice koje su pretrpjele gubitke.

Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.

Ruska vojska postojano napreduje na istoku, a žarište borbi je u blizini grada Časiv Jar i sjeverozapadno od Avdivke koju su ruske snage zauzele u veljači. Oleksandr Sirski rekao je na Telegramu da je njegova vojska zauzela nove položaje zapadno od sela Berdiči i Semenivka, oba sjeverno od Avdivke.

"Neprijatelj je na tim područjima ostvario određeni taktički uspjeh, ali nije mogao postići operativne prednosti", rekao je.Sirski je dodao da se nedavno odmorene ukrajinske brigade rotiraju u tim područjima kako bi zamijenile jedinice koje su pretrpjele gubitke.

Rusko ministarstvo obrane reklo je u nedjelju da su njegove snage zauzele selo Novobahmutivka u blizini Berdičija, no ukrajinska vojska to još nije komentirala. Ukrajina trenutno iščekuje dugo očekivanu pošiljku američke vojne pomoći za koju dužnosnici kažu da je ključna za odupiranje dvogodišnjoj ruskoj invaziji.

Members of company tactical group "Steppe Wolves" disassemble a shell for a BM-21 Grad multiple launch rocket system to convert it for use with a handmade small MLRS for firing toward Russian troops in Zaporizhzhia region
1/7

Zelenski ponovno zatražio Patriote, pristup EU i NATO savezu

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski od međunarodne zajednice je ponovno zatražio da se požuri i dostavi još zračne obrane, da započnu službeni pregovori Ukrajine o pridruživanju Europskoj uniji i da se zemlja pozove u NATO savez.

Ukrajinske snage suočavaju se s pogoršavanjem pozicija na istoku zemlje i čekaju američku dostavu oružja nakon što je 23. travnja u Kongresu odobren paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara nakon mjeseci odgađanja. Zelenskij je navodno molio za dodatne sustave zračne obrane, posebice sustave Patriot.

Zelenski je rekao da je upravo razgovarao s predsjednikom Zastupničkog doma za manjine Hakeemom Jeffriesom i zahvalio je Kongresu na izglasavanju paketa pomoći, no dodao je da Ukrajina radi s partnerima za postizanje brze dostave koja bi omogućila Ukrajini da zadrži svoje pozicije i omete ruske ratne planove.

"Još uvijek čekamo na zalihe koje su obećane Ukrajini", rekao je u svome noćnom video obraćanju u nedjelju. "Očekujemo one količine i opseg koji može promijeniti situaciju na bojištu u korist ukrajinskih interesa."

"U svome razgovoru s gospodinom Jeffriesom, podvukao sam da trebamo sustave Patriot, što je prije moguće."

Po pitanju Europske unije, Zelenski je rekao da je Ukrajina ispunila sve uvjete za pristupne pregovore i da "sada EU mora ispuniti svoje obveze."

Što se tiče NATO saveza, kome je američki državni tajnik Antony Blinken rekao 4. travnja da će se Ukrajina jednom pridružiti, Zelenskij je rekao da svaka zemlja koja dijeli zajedničke vrijednosti i koja ih je spremna braniti "zaslužuje pozivnicu u savez".

Izrazio je optimizam o izgledima za mir, pozivajući se na nadolazeći mirovni samit u Švicarskoj od 15.-16. lipnja. Rusija nije pozvana na okupljanje i odbacila ja takav sastanak kao beznačajan bez sudjelovanja Moskve.

 

 

Ključne riječi

Komentara 81

KI
Kontra indoktriniran
20:11 28.04.2024.

Postao sam "rusofil od formata" nedugo nakon početka ovoga rata uvidjevši da nitko ne želi mir za koji sam navijao. Svašta su mi pisali zbog toga, a ja niukom slučaju nisam želio da Ukrajina izgubi. Danas sam potpuno svijestan dada je pobjeda Rusije u ovom ratu jedini način da zavlada mir koji želim. Znam da NATO nema muda niti sredstava za nastavak istoga a Rusije neće riskirati nuklearni sukob. Realnost je pobijedila i moje nade da će mnogi ljudi ostati živi.

EU
eurofil55
22:46 28.04.2024.

Očito je da jedino pobjeda Rusije u ovom ratu garantira Europi mir i izostanak nuklearnog zagađenja. NATO nema čime i nema muda za dalje, a Rusija se neće izlagati nuklearnom ratu. Mir je mir, ma kakv bio

VI
Vérité Indolore56
22:39 28.04.2024.

Kazahstan, koji kupuje novu zračnu flotu, prodao je Sjedinjenim Državama 117 lovaca i bombardera iz sovjetskog doba, uključujući presretače MiG-31, borbene bombardere MiG-27, lovce MiG-29 i bombardere Su-24 iz 1970-ih i 1980-ih. Deklarirana vrijednost prodaje bila je milijarda kazahstanskog tenga, odnosno 2,26 milijuna dolara (???), piše Business Insider. Kazahstan, bivši dio Sovjetskog Saveza, održava bliske veze s Rusijom i povijesno je bio jedan od njegovih najjačih saveznika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije