Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 30 GODINA

Tesla se vraća u Gospić 23. travnja na svečanosti u Dolenčićevoj režiji

Nikola Tesla
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
02.04.2021.
u 17:30

Gospić sada ima i moderan, jedinstven i posebno osvijetljen trg posvećen velikome znanstveniku Nikoli Tesli

Kip Nikole Tesle, isti onaj koji je do Domovinskog rata bio u njegovu rodnom gradu, ovih se dana, nakon trideset godina, vraća u Gospić.

– Ovih se dana odvijaju posljednji, završni radovi na Trgu Nikole Tesle, a ubrzo će tamo biti postavljen i kip našeg poznatog sugrađanina. Dogovorili smo se da bismo svečanost predstavljanja novouređenog trga i povratka Teslina kipa obilježili 23. travnja. S obzirom na to da je Tesla bio doista posebna i neobična osoba, htjeli smo i da obilježavanje ne bude obično, već posebno. Zato smo dogovorili suradnju s redateljem Krešimirom Dolenčićem, koji je pripremio doista poseban program, na vrhunskoj razini, kakav Tesla i zaslužuje. Dogovorili smo se da detalje svečanosti nećemo otkrivati kako bismo naglasili posebnost svečanosti i brojna iznenađenja. Naravno, cijelo događanje ovisi o epidemiološkoj situaciji tada i mjerama i ograničenjima koja će biti na snazi. Nadam se da će se situacija popraviti i da će sve biti kako planiramo. Doista se veselimo povratku našeg Tesle u Gospić i znam da će svi Gospićani uživati na njegovu trgu – kazala nam je Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika Gospića.

Kip Nikole Tesle ubuduće će krasiti prostor ispred Kulturno-informativnog centra u Gospiću, koji je sada uređen u novi trg; moderan i minimalistički, kakav je bio i stil poznatog izumitelja.

– Uređenje trga radili smo u dvije faze; sami građevinski radovi i postavljanje posebnog osvjetljenja bili su prva faza, vrijedna oko 1,8 milijuna kuna, a druga je faza bila nabava i postavljanje posebne i neuobičajene urbane opreme. Sve to čini poseban spoj prirode i ljudskog stvaralaštva, starih i novih materijala. Projekt je ukupno vrijedan oko 2,1 milijun kuna, a sva je sredstva osigurao Grad. Koncept je osmislio arhitekt Timotej Kritovac iz Arhitekture Kritovac – dodala je K. Prša.

Grad Gospić nakon rata dao je izraditi odljev Teslina spomenika, rad poznatog kipara Frana Kršinića. Takav spomenik nalazi se još na poznatim slapovima Niagare i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a odljev spomenika koji je nekada bio na trgu u Gospiću nalazi se u ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Brigu o njemu tamo vodi Ministarstvo kulture, koje je Gradu pomoglo u realizaciji ovog projekta.

– Povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić od iznimne je važnosti za naš grad i drago mi je da smo obećano ispunili. Sigurni smo da će ovaj potez donijeti mnogo dobroga Gospiću i njegovim stanovnicima, kao i da će postati vrlo drago mjesto okupljanja građana i naših gostiju – kazao je gradonačelnik Karlo Starčević i lani, kada je počelo uređenje trga.

Gospić, naime, osim ulice koja nosi ime slavnog izumitelja, sada ima i moderan, jedinstven i posebno osvijetljen trg posvećen Tesli koji, uz Memorijalni centar u rodnom Smiljanu te manifestaciju “Tesla Power of Lights”, kojom se obilježava njegov rođendan, ističe svoju jedinstvenu vezu sa svjetskim izumiteljem.

Pitali smo građane: Znate li kako se pravilno maske bacaju u smeće nakon upotrebe?

Ključne riječi

Komentara 14

AJ
AjdeDe
08:31 03.04.2021.

Samo da ga hdz klerofasisti ne sruše.

Avatar gradjanskirat
gradjanskirat
17:57 02.04.2021.

Vraca se? Zasto je otisao? Kaj mu bilo?

Avatar madcap
madcap
19:06 02.04.2021.

Svaki grad i svaki selo na svijetu trebalo bi dići spomenik Nikoli Tesli. Osim Gospića. Em ga nisu zaslužili em ga, za razliku od Smiljana i Like, ni Nikola nije nešto obožavao, da kažem to diplomatskim rječnikom. A da ne govorim o tome da je Gospić imao taj spomenik, ali su ga digli u zrak. Sramotu su uspjeli izdržati 30 godina. Bravo, tko bi to uspio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije