Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČOVJEK OD VUČIĆEVOG POVJERENJA

Tko je novi premijer Srbije: Ni brojne priče o vezama s krim-miljeom nisu zaustavile njegov uzlet

storyeditor/2024-04-01/PXL_310324_112410814.jpg
Foto: ATAImages/PIXSELL
1/4
02.04.2024.
u 16:01

Nikada neću moći razumjeti Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj, pogotovo one koji su tamo kada se obilježava godišnjica Oluje, rekao je ranije novi mandatar srbijanske vlade Miloš Vučević

Nekadašnji gradonačelnik Novog Sada i još uvijek ministar obrane Miloš Vučević mandatar je za novog predsjednika vlade Srbije. Višemjesečna nagađanja o imenu novog mandatara, u kojima je Vučević bio izraziti favorit, potvrdio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Fotografije s kriminalcima

– Miloš Vučević je jedan častan i ozbiljan čovjek za razliku od onih koji su s takvom lakoćom bacali pogrdne riječi na njega i ne trudeći se glumiti pristojnost, i ne trudeći se pokazati elementarnu odgovornost. Koga god da sam predložio, oni bi na isti način reagirali – rekao je Vučić komentirajući brojne negativne reakcije oporbe na prijedlog mandatara nove vlade. Da će Vučević biti premijer, bilo je jasno još tijekom mandata prošle vlade Srbije kada je Vučić rekao kako će prve dvije godine vladu voditi Ana Brnabić, a druge dvije Miloš Vučević. Brnabić je u novoj Vučićevoj kadrovskoj križaljci postala predsjednica Skupštine Srbije, dok će Vučević ministarsku fotelju i dužnost potpredsjednika vlade zamijeniti premijerskom.

Kada je riječ o Vučeviću, treba znati i da je on osoba od najvećeg Vučićeva povjerenja, o čemu govori i činjenica da je i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) u kojoj je njezin apsolutni vladar Aleksandar Vučić tek "obični" član.

 

Ovaj Novosađanin rođen je 1974. godine, a član je SNS-a od njegova osnivanja 2011. godine. Sve do 2012. radio je u obiteljskom odvjetničkom uredu, a te godine postao je gradonačelnik. Već i sam njegov izbor za gradonačelnika Novoga Sada izazvao je brojne reakcije i prijepore, a na maratonskoj sjednici izglasan je u zoru, u pet ujutro. Na čelu drugog najvećeg grada Srbije bio je deset godina tijekom kojih je, što posebno ističu oni koji ga podržavaju, zaposleno više od 40.000 ljudi. Ističe se i privlačenje velikog broja investitora, činjenica da je Novi Sad u to vrijeme bio Europska prijestolnica kulture i Omladinska prijestolnica Europe. Tijekom tih deset godina izgrađena je gradska koncertna dvorana, baletna škola, obnovljeno je više škola, uvedene su subvencije za roditelje čija djeca idu u privatne vrtiće, za prvašiće su osigurane besplatne knjige, a Novi Sad u to vrijeme imao je rekordan proračun.

 

31, March, 2024, Belgrade - The President of the Republic of Serbia and the Commander-in-Chief of the Serbian Armed Forces, Aleksandar Vucic, visited Air Force and Air Defense units at the Colonel-Pilot Milenko Pavlovic Airport in Batajnica. Milan Mojsilovic, Milos Vucevic, Aleksandar Vucic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages 31, mart, 2024, Beograd - Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vucic je obisao jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlovic u Batajnici. Photo: Antonio Ahel/ATAImages Photo: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

 

Međutim, Vučevića prate i brojne priče da je povezan s ljudima iz novosadskog krim-miljea, što potvrđuju i brojne fotografije. Prozivalo ga se i da je Novi Sad u vrijeme njegove vladavine urbanistički izmijenjen, i to prije svega zbog pogodovanja privatnim investitorima. Međutim, ništa od toga nije ga zaustavilo u napredovanju što se povezuje s činjenicom da je osoba od najvišeg mogućeg povjerenja Aleksandra Vučića za kojega je, kako kažu novosadski novinari, spreman sve učiniti. U jako dobrim odnosima je i s Vučićevim bratom Andrejom.

Usporedba s Ukrajinom

Vučević je poznat i po nekim izjavama koje su daleko odjeknule. Tako je u kolovozu 2022. godine rekao: "Nikada neću moći razumjeti Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj, pogotovo one koji su tamo kada se obilježava godišnjica Oluje. Ne mogu shvatiti Srbe koji su tada u Dalmaciji, Istri ili na otocima."

– Ne osuđujem ja nikoga, neka ljetuje gdje tko hoće, ali mora biti gadno i prilično neugodno biti Srbin u Dalmaciji ili negdje na Jadranskom moru u Hrvatskoj kad oni slave i pričaju kako su pobijedili i protjerali Srbe – rekao je tada Vučević. Godinu dana kasnije prozvao je Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju jer su priznale Kosovo kao nezavisnu državu.

– Ogriješile ste se i to će vam se obiti o glavu, kao što se Ukrajini obija o glavu, svima koji su promovirali Kosovo kao nezavisnu državu – poručio im je Miloš Vučević.

FOTO Graditeljski biseri diljem Hrvatske: Zazidana vrata, cesta za nigdje, isprekidana zebra...

 
storyeditor/2024-04-01/PXL_310324_112410814.jpg
1/9

Komentara 31

JJ
Jeka_jeca_Ceca
17:46 02.04.2024.

Ma za mnoge je Vucevic gospodin tako da gledajte vi vase sto se razbacuju a šatro su u EU

SR
Srxxx
17:59 02.04.2024.

Vučević je dokazao svoju sposobnost kao gradonačelnik Novog Sada. Sada je vreme za još veće izazove kao premijer.

MV
Malina_Vojvodic
17:30 02.04.2024.

Novi premijer Republike Srbije je za sve vaše političare institucija, obrazovan, pametan, sposoban i pre svega odmeren čovek. Retki su ti koji mogu da pariraju intelekta Vučevića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije