Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TONČI GLAVINA

Što sve znamo o novom ministru turizma: 'Možda je resor mogao dobiti stručniju osobu, ali nije mogao spremniju'

Šibenik: Državni tajnik u ministarstvu turizma Ton?i Glavina
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/6
17.05.2024.
u 14:09

Jedan od uspješnijih sektora vodit će, kako se od početka i spominjalo, donedavni državni tajnik u Ministarstvu turizma, četrdsetrogodišnji Tonči Glavina

Novi ministar turizma Tonči Glavina od početka je bio najizgledniji kandidat za tu funkciju, ali posljednjih dana  u turističkim krugovima počelo se pričati kako bi taj resor, po treći put u povijesti hrvatskog turizma (svojevremeno, prije Nikoline Brnjac, vodila ga je u SDP-ovoj Vladi Pave Župan Rusković) možda ipak mogla preuzeti žena. Kuloari su kratko zabrujali o državnoj tajnici iz Ministarstva regionalnog razvoja kao budućoj ministrici turizma. Je li to u moru spekulacija oko nove Vlade bila samo još jedna 'patka' ili je, kako se govorka, ona stvarno odbila višu poziciju, teško ćemo doznati.

Kako god, iznenađenje je izostalo. Jedan od uspješnijih sektora vodit će, kako se od početka i spominjalo, donedavni državni tajnik u Ministarstvu turizma, četrdesettrogodišnji Tonči Glavina. Na toj je funkciji od 2017., iz vremena ministrovanja Garija Cappellija, a za njegov će izbor ljudi iz okruženja u Ministarstvu turizma uglavnom složno konstatirati: "Teoretski, možda je resor turizma mogao dobiti još stručnijeg ministra, ali spremnijeg za tu funkciju, voljnijeg da za sektor napravi nešto dobro, premijer je teško mogao naći".  Vrlo je vrijedan, bez problema na radnom mjestu ostaje debelo iza radnog vremena, inteligentan je, fokusiran i ambiciozan, dalmatinski probitačan, opisuju ga suradnici koji su ga dobro upoznali u prethodnih gotovo osam godina. Nije, kažu, zlopamtilo, spreman je poslušati i drugačije mišljenje, a, uvjereni su, o svojim se ministarskim aktivnostima neće libiti govoriti javno. "Bit će posla za vas novinare", šali se jedan od sugovornika, uvjeren da će Glavina, u maniri negdašnjeg ministra Damira Bajsa, često sazivati press konferencije.  

Službeni životopis, pak, o novom ministru turizma kaže da je rođen u Splitu 30. prosinca 1980. Oženjen je i otac dvoje djece. Školovao se i živio u Americi, gdje se i oženio, a po povratku 2007. preuzeo je dužnost direktora strateškog upravljanja u splitskoj Eklati. d.o.o.,agenciji specijaliziranoj za dječji i omladinski turizam koju danas vodi njegov brat.  Od 2014. do dolaska u Ministarstvo turizma vodio je kao direktor poduzetnički inkubatori Klis d.o.o. u vlasništvu Općine Klis, s posebnim naglaskom na turizam i razvoj destinacije, izradu projekata za povlačenje vanjskih izvora financiranja i poticanje poduzetništva.

Od 2007. do stupanja na dužnost Direktor je strateškog upravljanja, Eklata, d.o.o., Split, Hrvatska. Direktor strateškog upravljanja i direktor hostela destinacijske menadžment kompanije (turoperator, agencija i hotelijer) specijalizirane za dječji i omladinski turizam. U SAD-u je završio i srednje i visoko obrazovanje, a tamo je stekao i rano iskustvo. Prije povratka u Hrvatsku radio je kao projekt menadžer u Heritage Building Groupi u  Pennsylvaniji kao menadžer zadužen za određenu regiju u tvrtki koja se bavila razvijanjem velikih rezidencijalnih projekata. Od 2003. do 2005. bio je direktor  studentskog doma Wesley College, u Doveru, Delaware, odgovoran za operativno vođenje studentskog centra s timom od dvadeset pomoćnih menadžera, a prije toga marketing i menadžment pripravnik u Mills korporaciji, koja je upravljala nizom trgovačkih centara u SAD-u.

>> FOTO Pogledajte što posjeduje novi ministar turizma: Od Vile u Dalmaciji zaradi skoro 60 tisuća eura

Šibenik: Državni tajnik u ministarstvu turizma Ton?i Glavina
1/7

Trenutno je, među ostalim, potpredsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a te član Predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, a vremena i energije nalazi i za privatni biznis. Novi ministar turizma, naime, suvlasnik je obiteljske luksuzne vile s pet zvjezdica u Klisu. I to koja, ako je suditi  prema podacima s Booking.coma, odlično radi. Vila je već praktički popunjena sve do kraja rujna. Nešto slobodnih termina može se još naći samo u lipnju, kada noćenje u vili za osmero stoji 510 eura. U ljetnoj špici je, dakako, cijena više, dok će, recimo, u listopadu će za noćenje dostajati 399 eura. Moderna luksuzna vila s bazenom sa slanom vodom, vinskim podrumom i fitnes centrom, udaljena je 15 minuta vožnje od mora,  a godišnje kroz najam donese gotovo 60.000 eura. Ambiciozni Dalmatinac turizmu želi dati više, a uspjeh u poslu, očito, ne vrednuje samo kroz eure. 

Komentara 1

Avatar Asterix
Asterix
14:52 17.05.2024.

Što se volimo razbacivati terminologijom u ova moderna vremena, pazi, direktor strateškog upravljanja... u nekoj maloj firmi i hostelu. Posvema nepotrebno. Dok je direktor CIA-e samo direktor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije