sutra potpisuju

Trajna suradnja: HDZ i HSS u koaliciji za sve sljedeće izbore

branko i tomsilav
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
18.07.2013.
u 17:17

Predsjednici stranaka, Tomislav Karamarko i Branko Hrg u petak u Zagrebu svečano potpisuju "Sporazum o strateškom partnerstvu i trajnoj političkoj suradnji”.

HDZ i HSS učinili su čvrsti korak k stvaranju koalicije na svim sljedećim izborima. Predsjednici stranaka, Tomislav Karamarko i Branko Hrg u petak će u Novinarskom domu u Zagrebu svečano potpisati "Sporazum o strateškom partnerstvu i trajnoj političkoj suradnji”, nakon što su se danas na istodobno održanim predsjedništvima stranaka jednoglasno odlučili za partnerstvo.

Platforma sporazuma jest pripadnost europučanima i dijeljenje istog svjetonazora. HSS je tako, po prvi put u svojoj povijesti, već prije izbora odlučio s kime će surađivati.

Sporazum je pripreman mjesecima, a planiralo se objaviti strategijsko savezništvo između HDZ-a i HSS-a najesen. No, politička zbivanja i ona krizna u zemlji ubrzala su stvari i Karamarko i Hrg odlučili su objaviti strateško povezivanje što prije. Premda još nije riječ o čvrsto ugovorenoj predizbornoj koaliciji, riječ je o vrlo čvrstom političkom partnerstvu, a koalicija će doći kada se budu konkretno dogovarale zajedničke predizborne liste dviju stranaka.

Kako se saznaje, na predsjedništvu HDZ-a svi su članovi s velikim odobravanjem pozdravili ovu stratešku odluku, a usuglasili su se i članovi predsjedništva HSS-a, premda u HSS-u do sada nije bilo neobično da je dio vrha stranke skloniji lijevom, a dio desnom koaliranju. Prevladao je, međutim, stav ljudi oko predsjednika Hrga, koji je još prije nekoliko tjedana u Večernjem listu govorio kako je "Koalicija između HDZ-a i HSS-a dobitna kombinacija", aludirajući na dobre rezultate u sredinama gdje su HDZ i HSS koalirali.

Dvije su se stranke obvezale Sporazumom da će se zastupljnost kandidata na zajedničkim listama utvrditi na osnovi političke procjene i analize, a s obzirom na polučene rezultate na parlamentarnim izborima 2011. te na izborima za Europarlament 2013. i na lokalnim izborima 2013. HDZ je već prije potpisao isti Sporazum s HSP-om Ruže Tomašić, BUZ-om i malom Demokršćanskom strankom Gorana Dodiga. Dogovoren je i sljedeći korak jačanja desno-centrističke koalicije – zajednički će se pozvati i pristupanje HSLS-a ovom političkom bloku.

>>B. Hrg: Analize kažu da je savez HDZ-HSS dobitna kombinacija

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije