Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZRS

Tri od četiri reprezentativca dolaze svake godine iz Zagrebačkog računalnog saveza

Zagrebački računalni savez
Foto: Zagrebački računalni savez
1/5
06.06.2019.
u 15:56

Od osam najboljih hrvatskih osnovnoškolskih programera sedmero su članovi saveza

U subotu i nedjelju održana su u organizaciji nacionalnog saveza informatičara dva ispitna dana u sklopu izlučnih natjecanja za izbor juniorske reprezentacije. 

Temeljem prethodnih rezultata na juniorskoj hrvatskoj olimpijadi pozvano je osam najboljih hrvatskih osnovnoškolskih programera, a sedmero od njih su članovi udruga koje okuplja Zagrebački računalni savez.

U oba ispitna dana, od kojih je prvi bio dosta teži, dominirali su Marko Dorčić i Fran Babić, a Lara Semeš jeveć prvi dan uspjela prestići godinu dana starijeg prijatelja Ivana Janjića iz Nuštra. Drugi dan bila su dva malo lakša zadatka i jedan na kojem su svi s lakoćom osvojili 40% bodova, no dalje od toga nije mogao nitko.

- Sada kad je sve prošlo vidim da sam imala još skoro dva sata da uhvatim 40 bodova na drugom zadatku i uđem u reprezentaciju. No tad mi se učinilo da ću skupiti više bodova na trećem, umjesto da sam nastavila raditi na drugom, i to je presudilo, realna je Lara, učenica 7. razreda OŠ Kajzerica.

Na kraju oba ispitna dana uvjerljivu pobjedu odnijeli su Marko Dorčić iz OŠ Alojzija Stepinca iz Zagreba i Fran Babić iz OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice. Vlatko Borevković iz OŠ Cvjetno naselje iz Zagreba izborio se za treće mjesto, dok je Ivan Janjić iz RiK Nuštra bio četvrti. Najbolja hrvatska programerka Lara Semeš zauzela je peto mjesto, dok su nove programerske snage, blizanci Marin i Luka Protulipac iz osnovne škole Alojzija Stepinca i odlični šestaš Fran Škarica iz A. G. Matoša hvatali zalet za iduću olimpijsku godinu.   

Sva četvorica najboljih učenici su osmog razreda i nastupit će za Hrvatsku na Juniorskoj europskoj olimpijadi EJOI 2019., koja će se od 23. do 29. kolovoza održati u Mariboru.

Foto: Zagrebački računalni savez

Foto: Zagrebački računalni savez

Foto: Zagrebački računalni savez

Foto: Zagrebački računalni savez

Svi pobjednici hrvatske juniorske olimpijade od njenog nastanka članovi su ZRS-a

- Naši članovi su se pod vodstvom izvrsnih bivših Ivana Šege, Luke Merćepa, Luke Jovanovića, Lea Inkreta natjecatelja marljivo pripremali za juniorsku hrvatsku olimpijadu, a u sklopu zadnjih priprema su u sjećanje na junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina radili i u Gornjoj Stubici te posjetili Rudijev spomen park, rekao nam je organizator Filip Mravunac.

Svi pobjednici hrvatske juniorske olimpijade od njenog nastanka dolaze iz Zagreba i udruga Zagrebačkog računalnog saveza, a ovo je treća uzastopna generacija juniorskih olimpijaca u kojoj su tri od četiri reprezentativca članovi Saveza.

Doprinosom popularizaciji programiranja i izvanserijskim rezultatima u proteklih dvadeset godina ZRS je pokazao da će budući Centar mladih programera doći u prave ruke, a uz ovakve sjajne obitelji i njihovu djecu te potporu Grada Zagreba poticanju darovith i predani rad Saveza hrvatska programerska budućnost je osigurana.

Nakon prve dvije olimpijade članovi Saveza su u Hrvatsku donijeli jedno zlato, dva srebra i dvije bronce. Stoga im zaželimo sreću i krajem kolovoza u Sloveniji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije