Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJESNI ODBORI

Trijumf nezavisnih lista na izborima u Puli: IDS je relativni pobjednik, SDP najveći gubitnik

Pula: Pogled na panoramu grada u vrijeme zalaska sunca
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
20.02.2024.
u 16:32

Nezavisni su s 25 došli na 35 mandata, a HDZ je u Puli u nedjelju osvojio četiri puta više mandata nego prije četiri godine

Nedavno održani izbori za mjesne odbore u gradu Puli pokazali su da je najveći istarski grad vjeran trendu zbog kojeg je na zadnjim lokalnim izborima vlast u Puli iz ruku IDS-a predana nezavisnoj listi. Dakle, nepunih 13 posto, odnosno oko 6500 birača Pule najviše povjerenja ima u nezavisne liste koje su u čak 11 mjesnih odbora, od njih ukupno 16, osvojile vlast. Broj mandata koje su nezavisne liste osvojile diljem pulskih mjesnih odbora skočio je s 25 na 35 mandata. Stari Grad, Štinjan, Busoler ili Veruda odbori su u kojima su upravo nezavisni osvojili najviše glasova.

IDS je relativan pobjednik; jedini je imao liste u svih 16 mjesnih odbora, vijećničke mandate osvojio je u 12 odbora, a potpunu pobjedu ima u njih šest. No IDS s partnerima zapravo je imao lošiji rezultat (iako su osvojili 43 posto glasova birača) nego prije četiri godine, kada su imali 91 osvojeni mandat, dok su sada dobili 68 mandata. Taj rezultat, s obzirom na katarzu koju je stranka prošla, smatraju jako dobrim i tvrde da to što su snažno prisutni u 12 odbora dokazuje da su i dalje najjača politička opcija u Puli kojoj građani i dalje u najvećem postotku daju povjerenje. Drugi najbolji rezultat ima stranka Možemo!, koja je osvojila ukupno 15 vijećničkih mandata – više nego HDZ ili SDP, koji je na izborima dobio najmanju podršku birača. Na prošlim su izborima za mjesne odbore osvojili 26 mandata, a sada ih imaju svega 14. Njihove glasove preuzela je stranka Možemo! i time učvrstila svoju bazu, što smatraju iznimno bitnim za lokalne izbore.

U HDZ-u Pula iznimno su zadovoljni rezultatima nedjeljnih izbora jer s 13 osvojenih mandata za četiri su puta premašili izborne rezultate od prije četiri godine i spremni su, kažu, za izbore koji slijede. Irena Hrstić, predsjednica pulskog HDZ-a, kazala je da su izbori dokaz da im građani sve više vjeruju.

VEZANI ČLANCI:

SDP je prošao najlošije, spao je na 14 vijećničkih mandata s njih 26. Igor Belas, čelnik pulskog SDP-a, kazao je da su oni ipak nacionalna stranka i da su im aktivnosti ipak više usmjerene na nacionalne izbore.

Malim, komunalnim izborima u Puli zadovoljan je i Filip Zoričić, aktualni nezavisni gradonačelnik Pule.

– Čestitam svim izabranim vijećnicama i vijećnicima, svima koji su bili kandidati jer to znači biti odvažan i hrabar, posebno onima koji su kao nezavisni, bez stranačkih okvira, izašli i pokazali da ljudi s imenom i prezimenom mogu puno toga promijeniti. Želio bih da se sve nezavisne liste po mjesnim odborima okrupne ili ujedine pa da to bude jedna priča koja će biti za iduće lokalne izbore, iako će biti sigurno još kandidata koji će željeti stvarati svoju priču – komentirao je F. Zoričić.

GALERIJA U Puli izgrađena prva rotacijska garaža u Hrvatskoj

Pula: Pogled na panoramu grada u vrijeme zalaska sunca
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije