Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ZNAMO ŠTO SLIJEDI

Trogrlić: Moguće je da se predomisli i dâ ostavku

Lipovljani: Predsjednik Milanović posjetio izlagače Uskrsnog sajma
Foto: Marko Juric/PIXSELL
1/7
18.03.2024.
u 08:20

Milanovićeva objava na Facebooku bila je potrebna zbog umirivanja birača, smatra Dragan Bagić

"Neću prepustiti svu vlast u Hrvatskoj u ruke Plenkoviću i HDZ-u! Kao predsjednik Republike bit ću kandidat za premijera, na listi ili ne, potpuno je svejedno, nakon naše pobjede na izborima i nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora odstupit ću s dužnosti predsjednika Republike", objavio je u nedjelju na Facebooku Zoran Milanović upravo dok se održavao Opći sabor HDZ-a u Zagrebu. Politički analitičari nisu iznenađeni tim potezom.

Populizam na najjače

– Zoran Milanović svjestan je da ne može istodobno biti kandidat na listi za Sabor i predsjednik RH, ali nije spreman riskirati ništa. Reći će: "Evo Šeksov kum, HDZ-ovci u Ustavnom sudu" i slično, a zna da su svi ustavnopravni stručnjaci, iako su mnogi skloni lijevim opcijama, unisono rekli kako je nedopustivo da kao predsjednik države bude na listi. Isto je rekao i Gong, međutim on se služi populizmom na najjače i kaže: "Nitko vam ne može zabraniti da me izaberete za premijera", iako ga neće biti na izbornom listiću. Nije spreman riskirati svoj položaj predsjednika i dati ostavku, spreman je samo raditi nered – kaže politički analitičar Jerko Trogrlić.

Unatoč tome što Milanović vrlo vjerojatno neće biti na izbornom listiću, SDP-ova koalicija titulirat će ga kao premijera u kampanji, što ima svoj mobilizirajući faktor, međutim ima i praktične probleme jer neće moći biti na plakatima ni na sučeljavanjima.

POVEZANI ČLANCI:

– U kakvu poziciju dovodi Peđu Grbina koji će biti na sučeljavanju s premijerskim kandidatima, a on to nije? Dovodi ga u vrlo nezgodnu poziciju, on se nigdje neće pojaviti, ali bit će mit i veliki spasitelj pa će se nuditi 'uime naroda' da ga izaberu, iako ga zapravo ne mogu birati. Poželio je biti novi Tihomir Orešković – kaže Jerko Trogrlić i potvrđuje kako se svojim odabirom političke strane, odnosno čak stranke, Zoran Milanović više ne može predstavljati kao predsjednik svih građana Hrvatske.

– To je čovjek koji je, zagovarajući da predsjednik države mora biti predsjednik svih građana, išao do tih krajnosti da nije izlazio na izbore, a onda se stranački opredijelio u izbornom procesu – kaže Trogrlić, ali dodaje kako uopće nije siguran da Milanović na kraju neće dati ostavku.

>> VIDEO Tadić o Milanoviću: 'Ovo je pretvaranje SDP-a u revolucionarnu komandu koji će iskoristiti izbore za prosvjedne skupove protiv HDZ-a'

– Ako je prije mjesec dana tvrdio da neće na izbore, dodavši da kakvo je to uopće pitanje, a sad se kandidira, nije nemoguće da on za sedam dana dâ ostavku. On je rekao 'sa mnom znate na čemu ste', a s njim zapravo jedino znamo da ne znamo što slijedi iduće – zaključio je Trogrlić.

Objasnio pozadinu

S druge strane, dr. Dragan Bagić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta smatra kako je potez Zorana Milanovića bio nužan da svojim potencijalnim biračima objasni pozadinu vlastitih odluka.

– To je poruka umirivanja vlastitih birača. Umiruje ih da neće biti neustavnosti. I umiruje ih da neće prepustiti nijednu polugu vlasti HDZ-u. Ovo je bilo potrebno radi sprječavanja negativnog utjecaja pravno-političke panike koja je nastala u petak popodne – izjavio je Dragan Bagić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije