Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajednički apel eu parlamentarcima

Turistički vodiči traže zaštitu struke: 'Našu povijest i baštinu danas može interpretirati svatko!'

Split: Kristina Nuić-Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
25.04.2024.
u 12:57

Ističu kako je Europski parlament još 2021. godine pozvao Komisiju da "objavi i s dionicima i državama članicama podijeli dobre prakse u pogledu obavljanja zanimanja profesionalnog turističkog vodiča".

Uoči izbora zastupnika u Europski parlament, u kojem brojni zastupnici u svojim programima posebno navode brigu o kulturnoj baštini svojih zemalja, turistički vodiči Hrvatske, Slovenije i Italije zajednički su se obratili budućim europskim zastupnicima ukazujući na probleme koje imaju turistički vodiči diljem Europske unije.

- Najveći problem turističkih vodiča u EU, koji predstavlja esencijalno pitanje za našu struku, je način na koji Europska komisija interpretira direktivu koja uređuje našu struku na način da ne uvažava činjenicu kako je interpretacija kulturne baštine iznimno bitna jer nas ona jedina izuzima od globalizacije. Naime, zbog otvaranja tržišta, svaku državu može predstavljati bilo koji vodič iz druge zemlje EU, bez obzira što nije stekao nikakvu edukaciju o toj zemlji. Smatramo da je naša struka izričito vezana uz teritorij i da za ovu struku nije primjenjiva liberalizacija kao što je to pravilo u npr. medicinskim zanimanjima – navode Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, Mateja Kregar Gliha, iz Društva regionalnih turističkih vodiča Slovenije i Anna Bigai, predsjednica Nacionalne udruge turističkih vodiča Italije.

Ističu kako je Europski parlament još 2021. godine pozvao Komisiju da "objavi i s dionicima i državama članicama podijeli dobre prakse u pogledu obavljanja zanimanja profesionalnog turističkog vodiča". Naveli su kako profesionalni turistički vodiči imaju ključnu ulogu u promicanju kulturne baštine u sinergiji s lokalnim teritorijem, njegovim tradicijama i posebnostima i ta bi profesija trebala imati odgovarajuću zaštitu na tržištu rada kako bi se zajamčile visokokvalitetne usluge.

VEZANI ČLANCI: 

- Unatoč tome, nismo uočili poboljšanja. Zbog toga molimo za podršku pri izmjeni članka 17. Direktive 2006/123/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o uslugama na unutarnjem tržištu od 12. prosinca 2006. godine u kojima bi uz odvjetnike, javne bilježnike, poštu i dr. ušla i djelatnost turističkog vodiča koja je nužno vezana uz teritorij. Svi smo se složili da djelatnost turističkog vodiča zahtjeva određena specifična znanja, bez kojih se ne mogu prekogranično pružati usluge vodiča i ne može se uspoređivati s liječničkim, građevinarskim ili farmaceutskim djelatnostima koje nemaju graničnih barijera – poručili su hrvatski, slovenski i talijanski turistički vodiči uoči EU izbora.

Prepoznajete li hrvatske nacionalne parkove samo po fotografiji?

Split: Kristina Nuić-Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije