Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati istraživanja CroElecto

U 9. izbornoj jedinici HDZ-ovoj koaliciji sedam mandata, a SDP-ovoj pet

Zagreb: Gra?ani izlaze na birališta izabrati svoje zastupnike u Europski parlament
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
11.04.2024.
u 12:24

HDZ-ova koalicija predvođena Ivanom Malenicom osvojila je najviše glasova u devetoj izbornoj jedinici. Na drugom mjestu je SDP-ova koalicija, a slijede ih druge stranke i koalicije prema rezultatima istraživanja CroElecta.

U 9. izbornoj jedinici koja više ne obuhvaća Ličko-senjsku županiju ni sjeverni dio Zadarske, ali su joj dodani krajevi na jugu, HDZ-ova koalicija, predvođena Ivanom Malenicom, dobila bi najveći broj glasova da su sljedeće nedjelje izbori. HDZ i partneri dobili bi 36,75 posto. SDP-ova koalicija na čelu sa Sabinom Glasovac dobila bi 23 posto glasova, a koalicija Most – Hrvatski suverenisti – NL Mladih, koju predvodi Miro Bulj, 10,25 glasova.

Zatim slijede dvije desne liste, ona Domovinskog pokreta s 4,75 posto te HSP-a s četiri posto. HSP je u devetu izbornu „gurnuo“ Željka Glasnovića, Marka Skeju i Luku Podruga. Možemo bi biralo 3,50 posto ispitanika, a Socijaldemokrate, predvođene Frankom Vidovićem, te listu Ričarda po 2,75 posto. Radnička fronta dobila bi 1,50 posto, Umirovljenici 1,25 posto, a lista Javno dobro 0,50 posto. Neodlučnih je devet posto ispitanika.

Pretvorba glasova ispitanika u mandate izgleda ovako: HDZ-ova koalicija sedam mandata, SDP-ova koalicija pet mandata, Most-Suverenisti dva mandata. I bez spominjanja brojidbene pogreške uzorka od 4,9 posto, vidljivo je kako je DP blizu mandata, baš kao i HSP te kako bi, uza sve, SDP mogao ostati bez mandata. Istraživanje CroElecto provela je agencija "2x1 komunikacije" 9. i 10. travnja telefonskom metodom na 400 ispitanika, uz eliminaciju izbornih apstinenata.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO Marin Piletić o Bosni i Hercegovini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije