Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
majke nemaju kamo

U domu ću roditi i tu s bebom biti pola godine

'10.07..2013.Zagreb-Dom za djecu u Nazorovoj 49. Jedna od majki smjestenih u domu. Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
'Boris Scitar/Vecernji list'
11.07.2013.
u 19:35

Mala obitelj nije mogla preživjeti u podstanarstvu kad je on ostao bez posla, 
a ona trudna, pa su se privremeno razdvojili

Sanja je radila kao konobarica u okolici Zagreba, a s nevjenčanim suprugom Petrom i malim djetetom živjela u podstanarskom stančiću u metropoli. Nedugo nakon što je ova 26-godišnja ostala trudna, Petar je ostao bez posla. Skromni smještaj više nisu mogli plaćati, a pomoći sa strane nije bilo, jer njena mama više nije živa, a njegovi to nisu u stanju. Mala obitelj nije mogla opstati, bila je prisiljena razdvojiti se. Sanja je s dvogodišnjim djetetom smještaj potražila u Materinskom domu u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj. Ondje utočište nalaze trudnice i mame s bebama koje nemaju kamo i nemaju od čega živjeti te nemaju obiteljsku podršku.

Povezanost s bebom

– Ovo je privremeno. Trebam roditi za četiri tjedna, ostat ću najvjerojatnije šest mjeseci. Petar je kod svojih, ondje nema mjesta za sve – priča Sanja. I kad je prije dvije godine rodila prvo dijete, također je boravila u Nazorovoj, a i sama je kao beba privremeno s majkom bila na istoj adresi. Zato se i ovaj put javila Centru za socijalnu skrb, preko kojeg je smještena.

– Ovdje imam svu pomoć koju trebam i svaka bi se mlada žena, koja u trudnoći nema kamo, trebala javiti u Centar jer pomoć postoji – poručuje Sanja. Čula je za nađenu bebu u Osijeku. Ne upušta se u komentare, samo sliježe ramenima.

– Ovdje borave žene počevši od tri mjeseca prije porođaja, pa s bebama do godinu dana. Važan je to period u kojem majka u miru može razvijati svoju povezanost s bebom, uza svu stručnu pomoć, jer tu je pedijatar, psiholog, logoped, imamo programe rane intervencije, prehrane i svu njegu, mame doje djecu, a postoji i mogućnost da se za to vrijeme riješi situacija u obitelji – govori Svjetlana Tončetić, logopedinja i voditeljica odjela za djecu do 7 godina, u što ulazi i trudnički odjel.

Samohranima vrtić

Trenutačno je ondje osam mama s djecom, kapacitet je 15, ali, nažalost, obnova tog dijela, započeta 2009., još nije gotova. Sličan smještaj ima Caritas u Zagrebu te domovi u Osijeku, Splitu i Rijeci.

– Puno je samohranih majki s malim plaćama, koje žive na rubu preživljavanja u podstanarskim rupama i, premda su brižne mame, u riziku su od zanemarivanja djece. Pritisnuti neimaštinom i brigama, ne možete funkcionirati kao dobar roditelj. Nekima Dom i dalje pomaže tako da su djeca ovdje na poludnevnom smještaju dok majke rade – kaže Jelica Belošević, ravnateljica Nazorove.

>>Mali Dado iz Nazorove otputovao je u Italiju s novim roditeljima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije