Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČUVANJE TALIJANSKOG

U Italiji kazne do 100.000 eura za nepravilan izgovor ili korištenje engleskog jezika

FILE PHOTO: Italy's Prime Minister Meloni attends question time at the lower house of parliament, in Rome
Foto: REMO CASILLI/REUTERS
1/3
04.04.2023.
u 08:26

Prema predloženom zakonu, Ministarstvo kulture osnovalo bi povjerenstvo čija bi nadležnost uključivala "ispravnu upotrebu talijanskog jezika i njegov izgovor" u školama, medijima, trgovini i oglašavanju

Talijani bi se mogli suočiti s kaznama do 100.000 eura za korištenje engleskih i drugih stranih riječi u službenoj komunikaciji prema novom zakonu koji je predstavila stranka Braća Italije premijerke Giorgie Meloni. Fabio Rampelli, član donjeg zastupničkog doma, predstavio je zakon koji podržava premijerka.

Iako zakon obuhvaća sve strane jezike, posebno je usmjeren na "anglomaniju" ili korištenje engleskih riječi, za koje nacrt navodi da "ponižavaju i umrtvljuju" talijanski jezik, dodajući da je to još gore od kad Ujedinjeno Kraljevstvo više nije dio EU. Prijedlog zakona, koji tek treba ići na parlamentarnu raspravu, zahtijeva od svih koji obnašaju dužnost u javnoj upravi da imaju "pismeno i usmeno znanje i vladanje talijanskim jezikom". Također zabranjuje korištenje engleskog jezika u službenoj dokumentaciji, uključujući "akronime i nazive" radnih mjesta u tvrtkama koje posluju u zemlji.

Strani subjekti morali bi imati izdanja svih internih propisa i ugovora o radu na talijanskom jeziku, prema nacrtu zakona u koji je CNN imao uvid. “Nije samo stvar mode, jer moda prolazi, već anglomanija ima posljedice za društvo u cjelini”, navodi se u nacrtu zakona.

Prvi članak zakona jamči da čak i u uredima koji rade sa strancima koji ne govore talijanski, talijanski mora biti primarni jezik. Članak 2. talijanski bi učinio “obveznim za promicanje i korištenje javnih dobara i usluga na nacionalnom teritoriju.” Ako to ne učinite, mogli biste dobiti kazne između 5.000 i 100.000 eura.

Prema predloženom zakonu, Ministarstvo kulture osnovalo bi povjerenstvo čija bi nadležnost uključivala "ispravnu upotrebu talijanskog jezika i njegov izgovor" u školama, medijima, trgovini i oglašavanju. To bi značilo da bi izgovor "bru-šeta" umjesto "bru-sketa" mogao biti kažnjiv prekršaj.

Potez da se zaštiti talijanski jezik pridružuje se postojećem pokušaju vlade da zaštiti nacionalnu kuhinju u zemlji. Uvela je zakon kojim se zabranjuje 'sintetička kuhinja', hrana uzgojena u laboratorijima, zbog nedostatka znanstvenih studija o učincima takve prehrane, kao i "za očuvanje nasljeđa naše nacije i naše poljoprivrede temeljene na mediteranskoj prehrani", rekao je ministar zdravstva Orazio Schillaci na konferenciji za novinare.

Prošlog su tjedna talijanski ministri kulture i poljoprivrede službeno prijavili talijansku kuhinju u kandidaturu za status UNESCO-ve svjetske baštine, o čemu će se odlučiti u prosincu 2025.

VIDEO Zašto prve dame biraju plavu toaletu na inauguracijama ili pobjedama na izborima?

Komentara 5

Avatar Stradun
Stradun
13:02 04.04.2023.

Tako bi trebalo i kod nas. Kažnjavati medijske kuće koje nemaju lektore i korektore .

MI
MiljenkoTravić
12:55 04.04.2023.

može i kod nas ali bi onda pol medija otišlo u stečaj

RE
realisticki
13:36 04.04.2023.

Kod nas svi oni koji žele barem nešto ostavit iza sebe na ovom svijetu, školovani ili ne školovani pokušavaju nam u naš hrvatski jezik ubaciti neku stranu ili izmišljenu riječ. Zadnji dana su nas zasuli sa euronovčanicama raznih "apoena". Čudnoo je to da i oni koji bi se trebali bavit očuvanjem našeg hrvatskog jezika, šute.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije