Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riba pojas

FOTO Susreti s njom su vrlo rijetki: Do sada su je u Jadranu vidjeli tri puta, naraste do 8 metara

Riba pojas
Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo
1/2
04.03.2024.
u 19:09

Riba pojas nastanjuje sva svjetska mora, pa tako i Jadran, no susreti s njom vrlo su rijetki iz nekoliko razloga

Institut za oceanografiju i ribarstvo na društvenim je mrežama podijelio zanimljivu vijest iz Jadrana. U našem su moru u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeni susreti s četiri primjerka ribe pojasa, koja je od početka praćenja pa sve do ove zime u Jadranu viđena samo tri puta.

U par mjeseci više smo nego udvostručili broj poznatih nalaza, pohvalili su se iz Instituta. Latinsko ime ribe pojas je Regalecus glesne, a radi se divu među ribama - najdužoj koštunjavoj ribi na svijetu. Pojas može doseći dužinu od čak osam metara, a neki izvor tvrde da se radi o konzervativnoj procjeni, te da ove ribe mogu biti i još dulje. 

Riba pojas nastanjuje sva svjetska mora, pa tako i Jadran, no susreti s njom vrlo su rijetki iz nekoliko razloga. Ona većinu svog života provodi pasivno 'lebdeći' u okomitom položaju, hraneći se planktonima, manjim ribama i glavonošcima. Iznimno ju je teško uočiti ronjenjem, a ne postoje niti ribolovni alati kojima se može lako uloviti.

U ukupno 60-ak susreta s ovom vrstom u Sredozemnom moru nisu zabilježene jedinke blizu svoje maksimalne duljine. Od četiri jedinke koje su nedavno pronađene u Jadranu, tri su pronađene nasukane na obali, dok je jedna snimljena živa u stadiju tranzicijske ličinke.

VIDEO Zaljubljeni par labudova na jezeru Kerestinec

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije