Sjedinjene Države

U Meksičkom zaljevu eksplodirala još jedna naftna platforma

nafta
Reuters
02.09.2010.
u 18:10

Na platformi je u vrijeme eksplozije bilo 13 ljudi, a prema prvim podacima jedna je osoba ozlijeđena.

U Meksičkom zaljevu, 130 kilometra od obala Louisiane, eksplodirala je još jedna naftna platforma. U trenutku eksplozije na njoj se nalazilo 13 ljudi, a prema prvim podacima jedna je osoba ozlijeđena. Njih je na splavima za napuhavanje na moru pronašao jedan civilni brod. Vlasnik platforme Vermillion, teksaška tvrtka Marine Energies, priopćila je da platforma nije bila u funkciji i da u trenutku eksplozije nije crpila ni naftu niti plin te da su radnici koji su se nalazili na platformi radili poslove oko popravka i održavanja. 

Platforma se nalazi zapadno od kobne bušotine British Petroleuma Deepwater Horizon, iz koje su u Meksički zaljev istekli milijuni barela nafte. Za razliku od Deepwater Horizona, čija je bušotina bila na dubini od 1500 metara, bušotina Vermilliona je na dubini od samo 105 metara, no platforma gori, a helikopteri Obalne straže za sada nisu uočili nikakvu naftnu mrlju. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da su federalne vlasti potpuno spremne na intervenciju dođe li do curenja nafte i zagađenja mora.

Ova se eksplozija dogodila svega četiri mjeseca nakon havarije Deepwater Horizona. Nakon više neuspjelih pokušaja BP je krajem srpnja ipak uspio zaustaviti istjecanje nafte iz te bušotine. No ova ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu imala je i duboke političke konotacije, a najkonkretnija je svakako zabrana otvaranja novih bušotina te zatvaranje i stroga kontrola već postojećih.

Ključne riječi

Komentara 19

BL
bluskay02
21:31 02.09.2010.

@starcevicanac ti bi vjerojatno trebao u skolu ponovo. mada je gramaticki ispravno tako je jedino mogao pričati Tuđman zato za mene i dalje ostaju podaci

AU
aurora08
22:46 02.09.2010.

hehehehehehe nezaposljeni se prepoznase hehehehehehe

UK
Ugo Kajvez
20:40 02.09.2010.

Što siju to žanju .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije