Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE AZIL

Radnici iz Tuzle noćas ostaju u Orašju, sutra kreću za Hrvatsku

Radnici iz Tuzle u Orašju
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/17
27.12.2014.
u 15:10

Ukoliko ne uspijemo neka pomremo na graničnom prijelazu, rekao je predstavnika radnika iz Tuzle Dževad Mehmedović

Radnici iz Tuzle, koji su sinoć pješice stigli do Orašja na putu za Hrvatsku, donijeli su odluku kako će večeras prenoćiti u školskoj sportskoj dvorani OŠ Orašje te sutra krenuti prema granici.

- Dali smo zahtjev Vladi Tuzlanskog kantona da danas do 14 sati dođe do nas i oglasi se po pitanju napih zahtjeva. Oni to nisu učinili tako da smo radi dosta bolesnih i ozlijeđenih radnika donijeli odluku da sutra u 9. sati napuštamo školu i krećemo prema graničnom prijelazu Orašje. Tražimo od predstavnike Vlade Tuzlanskog kantona i grada Tuzle da dođu do nas do 24 sata noćas kako bi vidjeli postoji li mogućnost dogovora. U suprotnom krećemo pješice u Hrvatsku pa što nam Bog da - rekao je predstavnika radnika iz Tuzle Dževad Mehmedović. Dodao je kako radnici ne pristaju na nikakve vatrogasne socijalne mjere nego da traže konkretne dogovore i razgovore.

"Neka pomremo"

- Ne znamo što će biti kada dođemo na granicu. Manji broj radnika ima važeće putne isprave. Većina je samo sa osobnim iskaznicama, a neki nemaju niti njih. Nećemo se odvajati jedni od drugih pa neka nas hapse. Mi jednostavno nemamo drugog izlaza. Ukoliko ne uspijemo neka pomremo na graničnom prijelazu. Nismo na ovaj put krenuli bez veze nego iz krajnje nužde. Barem smo pokušali prijeći granicu i nešto učiniti - rekao je Mehmedović.

Većina radnika iz Tuzle u petak u večernjim satima stigla je u Orašje. Prema službenim podacima Crvenog križa Posavske županije stigle su 122 osobe koje su smještene u osnovnoj školi i zgradi omladinskoga doma. Navodno je i nekoliko njih privatno kod prijatelja i obitelji u Orašju.

Radi poteškoća sa zdravljem i žuljeva na nogama gotovo polovica ih se usput vratila za Tuzlu. Nezadovoljni radnici traže da im se isplate zaostale plaće i jednokratne novčane pomoći, prizna i po 15-ak godina radnoga staža, a jedan od novih zahtjeva je i uhićenje i procesuiranje odgovornih za uništavanje poduzeća.

Od 122 osobe svega ih 23 imaju putne isprave, dok su ostali samo sa osobnim iskaznicama uz sebe. Zapovjednik granične policije u Orašju radnike je danas izvijestio kako osobe s putnim ispravama mogu bez problema prijeći granicu, ali onima bez neće biti omogućeno napuštanje BiH.

Policija već spremna

Radnici su svjesni rizika i da ne mogu bez putnih isprava, ali kažu da im prekršajna prijava više ili manje ništa ne znači. Neslužbene informacije iz policije govore i kako su na graničnom prijelazu već spremne pojačane policijske snage za mogući dolazak radnika.

- Koliko mi znamo, ima ih nešto preko 100 i oni još očekuju reagiranje svojih vlasti o čemu ovisi hoće li se uputiti preko granice ili će se vratiti kućama. Svi oni koji imaju uvjete, moći će ući u Hrvatsku i zatražiti azil, ako što su najavili, a mi smo ih dužni uputiti ili odvesti u prihvatilište za tražitelje azila gdje će ili neće, ovisno o procjeni, ući u postupak za dobivanje azila - kaže Tomislav Iljić, načelnik Odjela za granice PU vukovarsko-srijemske.

>> Danas ništa od novca, tuzlanski radnici i dalje idu prema hrvatskoj granici

>> ‘Banditima ostavljamo BiH i idemo u Hrvatsku’

Komentara 65

PL
plotto
09:35 27.12.2014.

Jedva čekamo da ih ugostimo,kao i 92/93g i čim stanu na noge,da nam opet zabiju nož u leđa.Jedno je pomoći ljudima u nevolji,a drugo kad pomažeš nezahvalnima,koji će te sutra popljuvati sa svim dobrim djelima.Bošnjaci brane Hrvatima u entitetu pravo na postojanje,pravo na jezik i pravo na vlastiti tv kanal.Bakir Izetbegović je pri posjeti turskog premijera Erdogana izjavio da je to i njegov premijer pa je onda logično da marširaju prema Istanbulu.

PL
plotto
09:39 27.12.2014.

Problemi sa muslimanima u BIH i šire pa i kod nas će tek eskalirati.Posljedice islamskog radikalizma na Bliskom Istoku će se sasvim sigurno preliti u EU čak i kada i ako, on bude poražen na mjestu izvora.Ne znam da li itko vodi o tome računa,kad se kod nas fanatici počnu dizati u zrak.Nemojte misliti da smo sigurni.

Avatar El Indio
El Indio
11:25 27.12.2014.

Znaci Hrvati BiH moraju svoje probleme rijesavat u Sarajevu a ovi svoje probleme hoceju rijesit u Hrvatskoj, to nemozes vjerovat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije