Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zagreb ima 126 novozaraženih, više županija ima proboj virusa u domove

Zagreb: Izdvojena lokacija u Sigetu gdje se građani mogu testirati na COVID-19
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
08.10.2020.
u 13:55

Proboj virusa zabilježili su domovi za starije i nemoćne u Rugvici, Osijeku , Belom Manastiru i Ozlju

U posljednja 24 sata zabilježena su 542 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2206. Među njima je 361 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminula je jedna osoba.

Stižu i izvješća o stanju po županijama.

>> VIDEO Beroš komentirao današnji rekord: 'Skok je očekivan, u idućim danima očekuje se slično!'

Tijek događaja:

14:24 Nove mjere od idućeg tjedna

U Banskim dvorima održan je sastanak Nacionalnog stožera zbog velikog porasta novozaraženih u posljednja 24 sata. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je nakon sastanka da će nove mjere biti na snazi od idućega tjedna te da će pokušati izbjeći karantenu. Više pročitajte ovdje.

13:54 Krapinsko-zagorska ima 17 novih pozitivnih oosba

U protekla 24 sata evidentirano je 17 novih osoba pozitivnih na koronavirus sa prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, odnosno sa prebivalištem na području Grada Krapina (6), Općine Đurmanec (3), Općine Lobor (2), Općine Petrovsko (2), Grada Donja Stubica (1), Općine Gornja Stubica (1), Općine Krapinske Toplice (1) i Općine Mihovljan (1) U istom razdoblju ozdravilo je 9 osoba, pristiglo je 67 negativna nalaza te se još čekaju rezultati 11 uzorka.

Ukupno broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije 187. U samoizolaciji se nalazi 730  osoba.

13:26 Na karlovačkom području 14 novopozitivnih

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, šest muškaraca i osam žena.

Osam osoba imaju prebivalište na području Grada  Karlovca, dvije na području D. Rese, jedna Slunja, jedna osoba je sa područja općine Barilović, jedna općine Plaški i jedna općine Josipdol. Epidemiološka obrada je u tijeku. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 409 osoba, ali u  u taj broj ne ulazi informacija o proboju virusa u dom za starije  na ozaljskom području. Više o proboju virusa u dom za starije i nemoćne na ozaljskom području pročitajte ovdje.

13:25  VPŽ ima 7 novih 

Od 73 testirane osobe s područja Virovitičko-podravske županije, 66 nalaza je bilo negativno, a sedam je pozitivnih na virus SARS-a CoV-2 izvijestili su iz Stožera civilne zaštite VPŽ.

Četiri su muškarca, a tri žene, svi s blagim simptomima COVIDA-19. Dvoje je mlađe, a petero srednje životne dobi. Na području Virovitičko-podravske županije, oporavilo se sedmero ljudi koji više nisu na popisu zaraženih korona virusom. U samoizolaciji se trenutno nalazi 181 osoba. U Općoj bolnici Virovitica je troje COVID-19 pacijenta. S područja Virovitičko-podravske županije u KBC-u Osijek je dvoje pacijenata (po jedna osoba u respiracijskom centru i odjelu za infektologiju).

Od početka epidemije, 260 osoba se zarazilo Covidom-19. Od toga, 43 ih je trenutno aktivno

13:19 U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježeno je čak 17 novih pozitivnih slučajeva

Danas do 11 sati, uzeto je 78 uzoraka i svi su u obradi. Od jučer uzetih, neobrađenih 127 uzoraka, 17 je nalaza pozitivno, a 109 nalaza negativno i jedan je pozitivni nalaz osobe iz druge županije testirane u ZZJZ Međimurske županije. Do sada je testirano 8135 osoba, priopćeno je iz županijskog stožera.

Trenutno je u Medimurju rekordnih 88 aktivnih slučajeva. Trinaest osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, a 69 su kontakti ranije potvrđenih pozitivnih osoba.

Prema mjestu prebivališta 5 je aktivnih slučajeva na području grada Čakovca, 8 na području grada Preloga, 4 na području općine Belica, 6 općine Domašinec, 2 općine Donja Dubrava, 10 općine Donji Kraljevec, 11 općine Donji Vidovec, 4 općine Goričan, 2 općine Kotoriba, 6 općine Mala Subotica, 4 općine Nedelišće, 1 općine Orehovica, 10 općine Podturen, 5 općine Pribislavec, 2 općine Strahoninec, 5 općine  Sveta Marija, 1 općine Sveti Juran na Bregu i  2 općine Šenkovec.

11:56 – U Sisačko-moslavačkoj županiji 35 novozaraženih 

Riječ je o 13 osoba s područja grada Popovače, šest osoba s područja grada Kutine, devet osoba s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Hrvatske Kostajnice, o jednoj osobi s područja grada Gline i jednoj osobi s područja općine Lekenik.

11:30 – U Brodsko-posavskoj županiji šest novih slučajeva 

U Brodsko-posavskoj županiji trenutačno je 27 osoba pozitivno na koronavirus, devet je u bolnici, a jedna je osoba na respiratoru. Od izbijanja pandemije u Brodsko-posavskoj županiji pozitivne su bile 622 osobe, a 247 osoba trenutačno je pod mjerom samoizolacije.

11:25 – Lika bilježi četiri nova slučaja

U Ličko-senjskoj županiji četiri su nova slučaja COVID-19, no ni jedan od njih nje vezan za Dom za starije i nemoćne u Gospiću, gdje je u nedjelju otkrivena zaraza kod većeg broja korisnika i osoblja, potvrđeno je Hini iz tog doma.

Kako je u četvrtak javio Stožer Civilne zaštite, četiri su novooboljele osobe iz Gospića, Otočca, Perušića i Brinja. Traje epidemiološka obrada njihovih kontakata.

Ukupno je u Ličko-senjskoj županiji oboljelo 240 osoba, 173 je izliječenih, dvoje ih je umrlo, a sada je 65 aktivnih slučaja. Trenutačno je najviše zaraženih u Gospiću (47), Otočcu (11),  Perušiću (5) te po jedna osoba u Udbini i Brinju. U samoizolaciji je 228 osoba, a policija u provjerama nije utvrdila nepoštivanje izrečenih mjera.

11:15 –  Zagreb također ima neslavni rekord

Grad Zagreb također bilježi crni rekord – 126 pozitivnih od 1386 testiranih osoba. U samoizolaciju je stavljeno još 450 osoba. Među njima je i jedna djelatnica doma za starije i nemoćne te više učenika i djelatnika u školama.

– Primijetili smo da se u javnom prijevozu ne koriste maske, ni u trgovačkim centrima. Apeliramo na sve da razmisle malo jer zbog toga imamo ovakav porast. Tako mogu zaraziti svoje majke, očeve, djecu, a od kojih neki mogu završiti tragično – kazao je dr. Šostar na konferenciji za medije.

>> VIDEO Cijepljenje u ljekarnama od 19. listopada: Evo što sve trebate znati!

11:14 – Koprivničko-križevačka nema novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je svih 66 uzoraka testiranih na virus SARS-CoV-2 u protekla 24 sata negativno te da na području županije nema zabilježenih novih slučaja bolesti COVID-19.

Jedna osoba oporavljena je od bolesti COVID-19, aktivna su 44 slučaja, a na bolničkom liječenju ukupno je 27 osoba. Od početka pojave virusa na području županije zabilježeno je ukupno 264  slučajeva bolesti COVID-19,  a u samoizolaciji se trenutačno nalazi 140 osoba.

11:04 – Na zadarskom području 13 novih slučajeva

Novozaražene osobe u Zadarskoj županiji uglavnom su obiteljski kontakti s dosad zaraženima, a riječ je o osam muških i pet ženskih osoba. Sedam je osoba s područja grada Zadra, tri sa područja grada Paga te po jedna sa područja općine Starigrad, Sukošan i Vrsi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 258 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji 245 je osoba.

U Općoj bolnici Zadar na svim odjelima za COVID hospitalizirano je 13 osoba, od kojih je dvoje na respiratoru.

10:59 – U Varaždinskoj županiji 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U 24 sata u Varaždinskoj županiji testirano je 307 uzoraka i evidentirano 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U sedam slučajeva riječ je o bliskim kontaktima prethodno oboljelih, jedan slučaj uvezen je iz Austrije, u jednom slučaju izloženost je ostvarena u radnom okruženju, a kod sedam slučajeva izvor zaraze zasad je još nepoznat.

– Prilikom epidemiološke obrade otegotna je okolnost da novooboljeli zaborave imenovati određene osobe s kojima su bili u bliskom kontaktu pa se one otkriju tek kada se kod njih pojave simptomi, a što opet može rezultirati prijenosom zaraze u druge kolektive i eksponencijalnim rastom novooboljelih. Upravo zbog toga, u vrijeme kada se događanja i okupljanja premještaju u zatvorene prostore, želimo još jednom upozoriti na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu te da taj broj pokušavate svesti na najnužniji – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

S obzirom na broj novih slučajeva i raznolikost izvora zaraze, u tijeku je opsežnija epidemiološka obrada, a broj osoba kojima je do sada izrečena mjera samoizolacije veći je od 400.

Među novim slučajevima nalaze se još dva profesora jedne varaždinske srednjoškolske ustanove, a za sve učenike nastava će se do 16. listopada održavati on-line.

– Vezano uz pojavu koronavirusa kod zdravstvenih djelatnika Opće bolnice Varaždin, želimo naglasiti da su svi brisevi uzeti od bliskih kontakata negativni te da za sada nema prijenosa zaraze unutar bolničkog sustava. Za određeni broj zdravstvenih djelatnika određena je mjera samoizolacije, no i dalje je osiguran nesmetan rad svih bolničkih odjela – rekao je Vugrin.

U dva dječja vrtića na području Varaždinske županije dvoje djece pozitivno je koronavirus, pa su ravnatelji u dogovoru s epidemiologom reorganizirali rad tih ustanova. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 50.

10:56 – Zagrebačka županija ima 23 nova slučaja

Osam je novooboljelih osoba u Velikoj Gorici, pet u Dugom Selu, četiri u općini Rugvica. Dvije su novooboljele osobe u Svetom Ivanu Zelini, a po jedna je novooboljela osoba u Svetoj Nedelji, Zaprešiću, Jastrebarskom te općini Gradec, priopćio je u četvrtak Stožer civilne zaštite te županije. 

Od 23 novooboljelih osoba 13 su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja povezana su s domom za starije na području općine Rugvice, dok je za sedam slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 81 osobu.

U samoizolaciji je jedan razred srednje škole u Zaprešiću te dva razreda osnovne škole u Velikoj Gorici.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 936 osoba kojima je potvrđen koronavirus, izliječeno je 610 osoba, a 17 osoba je umrlo. Trenutačno je aktivno 309 slučajeva.

10:49 – Osam novih slučajeva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, među njima i jedan srednjoškolac

Pet novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Garešnice, općine Rovišće i općine Severin.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutačno je 56 aktivnih slučajeva zaraze. U samoizolaciji u županiji 465 je osoba.

Jedna zaražena osoba od jučer učenik je jedne bjelovarske srednje škole, a nakon što je provedena epidemiološka obrada, jedan razred te škole i sedam nastavnika stavljeno je u samoizolaciju.

Budimo i dalje odgovorni prema sebi i drugima, poštujmo sve propisane mjere i čuvajmo svoje i zdravlje svih nas!

>> VIDEO Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

10:41 – U Požeško-slavonskoj županiji osam pozitivnih

Na posljednjem testiranju obrađeno je 126 uzoraka, od kojih je osam pozitivnih pa su sada aktivna ukupno 63 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji nalaze se 52 osobe, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 311 osoba, a ukupno je testirano 9950 osoba. 

10:37 – U PGŽ-u 12 novozaraženih, osam osoba ozdravilo

U Primorsko-goranskoj županiji trenutačno je 119 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, današnji su podaci epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. U posljednja 24 sata kod 12 osoba potvrđen je pozitivan nalaza na virus COVID-19, dok je osam osoba ozdravilo. Jedna korona pozitivna osoba nažalost je preminula.

10:34 – Dobre vijesti iz Istre

Tijekom protekla 24 sata u istarskom Zavodu za javno zdravstvo ispitano je 180 uzoraka briseva, a jedan od njih je bio pozitivan na koronavirus.  Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Izliječena je jedna osoba pa je trenutačno deset aktivnih slučajeva.

10:21 – Na dubrovačkom području 21 novozaražena osoba

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, a šest osoba je izliječeno, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima je jedanaest osoba iz Dubrovnika, od kojih pet muških i šest ženskih, a pritom je epidemiološka veza utvrđena za četiri muške i pet ženskih osoba. Pozitivne su i dvije muške osobe iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom, kao i pet osoba iz Kule Norinske, odnosno dvije muške i tri ženske s utvrđenom epidemiološkom vezom. Zaražene su i dvije muške osobe iz Metkovića i jedna muška osoba iz Župe dubrovačke.

Od šest izliječenih osoba dvije su iz Dubrovnika a po jedna iz Metkovića, Orebića, Kule Norinske i Župe dubrovačke.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se deset osoba. U samoizolaciji se nalazi 428 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, što je ukupno 83 od početka pandemije. Od početka pandemije analizirano je ukupno 15.606 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:17 – U Splitsko-dalmatinskoj 48 novooboljelih

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 864 obrađena testa, danas je 48 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 15, Dugog Rata 1, Imotskog 3, Kaštela 2, Lovreća 1, Makarske 2, Muća 1, Omiša 2, Otoka 1, Podstrane 1, Prološca 1, Segeta 1, Sinja 5, Solina 5, Trilja 6 i Vrgorca 1 osoba.

Uz 48 novooboljelih osoba s područja SDŽ, još je sedam stranih državljana pozitivno na COVID infekciju, od kojih dva studenata studija na engleskom jeziku Medicinskog fakulteta u Splitu.

Od ukupnog broja novooboljelih, 23 osobe su kontakti, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1100 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 39 pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se dvije osobe nalaze na respiratoru.

9:55 – U OBŽ-u proboj u domove za starije i nemoćne

Velik porast zaraženih zabilježen je u Osječko-baranjskoj. Zaraženo je više djelatnika domova za starije i jedan štićenik. Više pročitajte ovdje.

>> VIDEO Capak i njegova obitelj primili prijetnje smrću, policija provodi izvide

9:14 – Trideset novih slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata 30 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (10 osoba iz Vinkovaca, 7 iz Vukovara, 1 iz Jarmine, 1 iz Ivankova, 1 iz Gunje, 1 iz Cerića, 1 iz Komletinaca, 1 iz Otoka, 2 iz Starih Jankovaca, 2 iz Petrovaca, 2 iz Bogdanovaca i 1 iz Opatovca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 1001, od kojih je 828 osoba izliječeno, a ukupno je 18 preminulih osoba.

Trenutačno je u županiji 13 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.  U protekla 24 sata testirane su 152 osobe te je ukupno testiranih do sada na području županije 12821. U samoizolaciji na području županije jest 745 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 19 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva jest 40 radnika (4 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika).

Iz sustava obrazovanja ukupno je obolio jedan nastavnik i 32 učenika. U samoizolaciji se nalazi devet nastavnika i 361 učenik.

Ključne riječi

Komentara 32

PL
plenkikok
11:37 08.10.2020.

Red je da i Zagreb dobije posebne mjere. Recimo da se ukine stožer za početak. Brojati može i Zavod za statistiku. Doduše, koliko je Zavod brz, tek bi za 2 godine dobili podatke za ovaj mjesec. I to jedno veliko možda.

GA
Galapa
11:56 08.10.2020.

Šostar, ne lupaj. Prošeći navečer po Bogovićevoj. Kakvi tramvaji...

VE
verica2
14:07 08.10.2020.

Pozabavite se za početak javnim prijevozom kojeg su ljudi prisiljeni koristiti, a gdje se ne nose maske ili se ne nose kako treba. Treba samo primijeniti Odluku Stožera 24. lipnja, donijetu na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti,, prema kojoj vozač vozila u javnom prometu ne smije krenuti ako je netko od putnika bez maske. Vozač se ne treba osobno obračunavati, nego jednostavno stati i pozvati policiju. Kad bi se nekoliko puta dogodilo da tramvaj stoji, a debil zbog kojeg ljudi kasne na posao, školu itd. bude osuđen da plati odštetu svima koji su pretrpjeli štetu, možda bi bilo drugačije. Gospodu koja odlučuju to baš i ne zanima jer se ne koriste javni prijevoz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije