Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U Zagrebu održana uspješna konferencija o geotermalnoj energiji

Konferencija o geotermalnoj energiji
Foto: Rudarsko-geološko-naftni fakultet
1/32
12.03.2024.
u 10:32

Konferencija je bila u organizaciji studenata Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u sklopu Studentskog Ogranka Američke Asocijacije naftnih geologa

Zagreb, točnije Rudarsko-geološko-naftni fakultet je bio domaćin važnog događaja u području obnovljivih izvora energije - konferencije o geotermalnoj energiji, koja je okupila stručnjake, znanstvenike i predstavnike industrije iz države i regije, a posjetili su je i predstavnici turskih kompanija koje se bave geotermalnom energijom u Hrvatskoj, kao i TNO Institut iz Nizozemske koji se bave testiranjima i inovacijama u tehnologiji, a budući da je bilo omogućeno i online praćenje, konferencija je bila praćena i u Mađarskoj.. Održana od 7. do 9. ožujka, konferencija je predstavljala platformu za razmjenu znanja, iskustava te razgovore o najnovijim dostignućima i budućim smjerovima razvoja geotermalne energije, kao i presjek trenutnog stanja u Hrvatskoj i prozor u europsko viđenje geotermalne energije.

Foto: Rudarsko-geološko-naftni fakultet

Konferencija je privukla stotinjak sudionika iz različitih sektora, uključujući stručnjake iz geotermalne industrije poput tvrtki Fika Eco, GeoDa Consulting, akademske zajednice, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Agencije za ugljikovodike te predstavnike privatnog sektora.

Što je to geotermalna energija?

Geotermalna energija predstavlja obnovljiv izvor energije dobiven iz unutrašnjosti Zemlje. Koristi se toplina koja se generira iz procesa raspadanja radioaktivnih materijala i geotermalnih izvora unutar Zemljine kore. Ova energija može se iskoristiti za proizvodnju električne energije, grijanje domova i industrijskih postrojenja te za druge energetske potrebe.

Tijekom dva dana održavanja konferencije najbolji stručnjaci u području geotermalne energije su predstavili sudionicima što je to geotermalna energija, koje su prednosti i problemi te kako Hrvatska stoji s iskorištavanjem geotermalne energije, u što je najbolji uvid dala gospođa Jadranka Leško, načelnica sektora za naftno rudarstvo i geotermalne vode za energetske svrhe. Naime, Republika Hrvatska ima za 60% povećan geoetermalni potencijal u odnosu na europski prosjek te striktno definirane zakone o iskorištenju potencijala.

Foto: Rudarsko-geološko-naftni fakultet

Osim tehnoloških aspekata, konferencija je istražila i pitanja održivosti i ekoloških utjecaja geotermalne energije, potičući raspravu o najboljim praksama i regulatornim okvirima. Jedan od najboljih primjera dobre prakse je Grad Bjelovar koji je krenuo u projekat vrijedan 4,4 milijuna eura gdje je na dubinama od oko 1 500 metara pronađena geotermalna voda temperature 83 stupnja u ležištu i protočnosti 30 litara u sekundi što će biti i više nego dovoljno za planiranu indrustrijsku zonu pored Bjelovara.

No, nije Bjelovar jedini koji koristi geotermalnu energiju, u glavnom gradu države ista se koristi još od 1987. Godine. Naime, geotermalno polje Mladost u Zagrebu prvi puta je otkriveno 1964. godine, a već 1987. bazen Mladost priključen je na grijanje iz bušotine. Danas se Kineziooški fakultet grije na toplu vodu. Zagreb iskorištava samo 10% svog potencijala, međutim novi koncesionar, gospodin Željko Jurilj radi punom parom.

Pristupnici konferencije imali su priliku posjetiti geotermalno polje Zagreb na Mladosti drugi dan konferencije gdje su kao souvenir dobili bočice napunjene geotermalnom vodom, a treći dan konferencije je bio organiziran izlet upravo na Veliko Korenovo gdje su došli točno u vrijeme ispitivanja i paljenja pumpe za izvlačenje vode na površinu.

Foto: Rudarsko-geološko-naftni fakultet

Organizatori su izrazili zadovoljstvo velikim odazivom i kvalitetom rasprava, istaknuvši kako su takvi događaji ključni za daljnji razvoj održivih energetskih rješenja. Sudionici su se razišli s mnogobrojnim novim saznanjima i kontaktima, a Zagreb je potvrđen kao relevantna točka okupljanja stručnjaka u području geotermalne energije. S obzirom na uspjeh ove konferencije, očekuje se da će slični događaji postati redoviti forum za promicanje razmjene ideja i suradnje u cilju globalnog unaprjeđenja geotermalne industrije osobito s ciljem spajanja postojećih stručnjaka i gospodarstvenika sa studentima kako bismo nastavili “proizvoditi” visokoobrazovane stručnjake koji su budući lideri energetske tranzicije, kakve je Rudarsko-geološko-naftni fakultet i dosad davao.

Na samom zatvaranju konferenije, glavne organizatorice Ivana Mladinović i Lana Šteko, pozvale su sve prisutne da nastave raditi zajedno na stvaranju održive budućnosti kroz geotermalnu energiju kao snagu za budućnost te se još jednom zahvalile pokroviteljima: Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Agenciji za ugljikovodike, zlatnim sponzorima: INA Grupi, Duplico d.o.o, srebrnim sponzorima, GeoDa Consulting, Energetski Institut Hrvoje Požar, Fika Eco, kao i Hrvatskom geološkom društvu, Termama Bjelovar, Željku Jurilju s geotermalnog polja Zgareb, Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu na podršci u organizaciji, a svim pristupnicima na izdvojenom vremenu.

Foto: Rudarsko-geološko-naftni fakultet

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije