Izigrao sustav

Učenik izigrao sustav: Promijenio školu da ne bi pao razred

'08.09.2010., Nacionalna i sveucilisna knjiznica, Zagreb - Svecano otvorenje i obiljezavanje Medjunarodnog dana pismenosti koja Agencija za strukovno obrazovanje organizira u suradnji s Nacionalnom i
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
26.09.2011.
u 22:44

Fuchs: Agencija za odgoj i obrazovanje provjerit će vjerodostojnost ocjena dobivenih nakon završetka škole.

Učenik Prve hrvatske riječke gimnazije T. B. 13. lipnja imao je četiri negativne ocjene iz kemije, logike, fizike i matematike. Tog dana njegov otac Dean Butorac, poznati riječki gospodarstvenik, od ravnateljice škole zatražio je i dobio ispis svog sina.

– Kao razlog naveo je sportske obveze koje njegovu sinu ne dopuštaju uredno ispunjavanje školskih zadataka, a neslužbeno je kazao da pokušava riješiti situaciju koja je upućivala na to da će dijete imati zaključeno čak pet jedinica na kraju godine. To je značilo da će morati ponavljati treći razred. Dali smo mu ispisnicu i svjedodžbu takozvanu prevodnicu. Nismo znali što se s njim događa sve do 7. rujna ove godine – kaže ravnateljica riječke gimnazije Jane Sclavnich.

Platio upisninu 5000 kn

Tog dana učenik T. B. zatražio je upis u svoju staru školu.

– Uza zahtjev priložio je i svjedodžbu trećeg razreda gimnazije koji je završio u Općoj privatnoj gimnaziji u Zagrebu – kaže ravnateljica Sclavnich. Tako su ona i profesori koji su predavali T. B. doznali da je njihov bivši učenik, a možda i budući, pronašao način kako izigrati sustav i kako izbjeći ponavljanje razreda za samo pet tisuća kuna.

– Taj učenik došao je 13. lipnja i mi smo ga upisali. Nije nam bilo čudno što je došao pred kraj godine jer mi sportašima dopuštamo da ispite polažu kad nauče i to mogu obaviti sve do 31. kolovoza, do kraja školske godine. To dopušta naš pravilnik. Učenik je dobro naučio sva četiri predmeta i položio ih je bez problema. Mogao je čak dobiti i veću ocjenu od dvojke – objašnjavao nam je jučer ravnatelj Opće privatne gimnazije iz Zagreba Miro Matijaš. Kaže da je učenik platio upisninu od 5 tisuća kuna te da nije platio cijelu školsku godinu koja u privatnim školama u Zagrebu stoji tridesetak tisuća.

– Nije se upisao u četvrti razred kod nas jer je rekao da nema novca i da će se vratiti kući. Ne mislim da sam napravio nešto loše – brani se Matijaš. Zbog slučaja Butorac posla ima i Prosvjetna inspekcija, ali i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Medijska hajka

– Inspekcija je bila na terenu i utvrdila činjenice, a zbog nekih sumnjivih okolnosti slučaj je odmah proslijedila Agenciji za odgoj i obrazovanje. Stručnjaci Agencije idućih će dana provjeriti vjerodostojnost ocjena – kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

– Ne mogu o tome govoriti, a niti vjerovati da se podigla tolika medijska hajka oko mog djeteta koje je već mjesec dana kod kuće i koje ne želi nijedna riječka škola. A to je jedino što želimo ja i moja obitelj. Ništa nije napravljeno protuzakonito – kazao nam je sinoć Dean Butorac, ali nije želio precizirati ima li njegov sin potvrdu Hrvatskog olimpijskog odbora da je aktivni sportaš.

Komentara 55

QU
qube310
22:54 26.09.2011.

Očito je da su neki bili malo manje dosjetljivi ili plićeg džepa da svog neradnika doma proguraju u idući razred, pa se zato i digla ovakva medijska \"hajka\" oko jednog učenika i rupe u zakonu..

Avatar tkozna
tkozna
22:56 26.09.2011.

Mene moj sused uči da njegov sin ide u super školu(privatnu) te da je tamo sve drugačije i da je bolje znanje nego u državnim školama!? No očito je da su to škole sa \"prilagođenim\" programom i metodama, hihi hi!

KA
kasuv
07:08 27.09.2011.

privatno školstvo hrvatske-plati pa prođi i zato nije čudno da se gotovo uvjek radi o ekonomiji meneđmentu ,prodavanje magle pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije