Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled u nebo

Umjesto sa sijačicama na njive dolaze s kišobranima

seljak
23.04.2010.
u 18:01

Sada je zemlja previše vlažna i hladna i sjeme se ne bi primilo sve i da ga zasijemo. Kada bi kiša stala, za dva sunčana dana zemlja bi se prosušila i mogli bi u sjetvu – kaže Markobašić.

Čekam i nadam se da će kiše stati i zemlja se prosušiti kako bih posijao kukuruz, ali evo rokovi su na izmaku, a sjeme nije u zemlji. Bojim se da će se to osjetiti na smanjenom prinosu – kaže Mato Markobašić iz Rokovaca, kod Vinkovaca, koji svoju zemlju obilazi s kišobranom i čeka povoljno vrijeme da sa traktorom i sijačicom uđe u njivu.

Kasne sorte, manji urod

Za svoje potrebe obrađuje četiri hektara zemlje i sije stočni ječam, djetelinu te kukuruz jer se bavi uzgojem junadi, a ima i nešto svinja. – Optimalni rok za sjetvu kukuruza je 25. travnja, a prošle godine sam ga sijao 16. travnja i dobro je rodio. Sada je zemlja previše  vlažna i hladna i sjeme se ne bi primilo sve i da ga zasijemo. Kada bi kiša stala za dva sunčana dana zemlja bi se prosušila i mogli bi u sjetvu – kaže Markobašić, dodajući kako će se kašnjenje sjetve odraziti na kvalitetu i urod.

Kasne sorte su, pojašnjava, manje rodne pa se može očekivati i nestašica kukuruza, a to znači i da će mu cijena biti visoka.

Nema katastrofe

Darko Juzbašić iz županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu kaže da se unatoč čestim prekidima sjetve zbog kiše, još ne može govoriti o velikom kašnjenju koje bi se moglo odraziti na urod, a posebice ne o katastrofi jer se sve stigne nadoknaditi.

– Ako se sjetva obavi u idućih desetak dana, a nadamo se da će biti lijepih dana, bit će sve  u redu jer 25. travanj je idealni rok pa nekoliko dana prije ili kasnije neće ugroziti sjetvu. Polovica sjetve kukuruza u našoj županiji je obavljena, i to na površinama poljoprivrednih poduzeća, a nezasijane su ostale površine manjih ratara, one u depresiji ili gdje je podvodno tlo pa se mora čekati da se zemlja prosuši – kaže Juzbašić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije