DIO JADRANSKOG SLIVA

'Upozoravamo na ovaj problem godinama': BiH jezero u opasnosti zbog zagađenja

Jablaničko jezero
Foto: Zeleni Neretva Konjic
1/10
09.04.2024.
u 10:20

Iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora potvrdili su da su zaprimili informacije i fotografije koje dokumentiraju promjene na Jablaničkom jezeru

Jablaničko jezero, smješteno otprilike na pola puta između Sarajeva i Mostara u Bosni i Hercegovini, poprimilo je zabrinjavajuć izgled koji je alarmirao udruge za zaštitu okoliša. Brojni upozoravaju da je riječ o posljedicama ispuštanja velike količine fosfora u jezero, a najavljuju i mogućnost velikog pomora ribe i drugog života u i oko jezera.

Dio jezera poprimio je smeđu boju zbog pojave poznate kao cvjetanje algi. Iako do te pojave može doći iz više razloga, šef Odsjeka za biologiju na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta Džemal Bijedić, Sanel Riđanović, za Klix.ba je potvrdio da je u ovom slučaju uzrok prekomjerno ispuštanje fosfata.

"Ovo je problem koji se ponavlja godinama. Izvor cvjetanja algi je fosfor koji se obično nalazi u deterdžentima. Prije dvije godine samo upozoravao da se treba naći primarni izvor zagađenja. Moguće je da je problem kanalizacija u Konijcu ili je uzročnik neka tvornica, ne znam, ali se on mora naći kako se posljedice ne bi otele kontroli" upozorio je Riđanović, dodajući kako je ovako rašireno cvjetanje algi pogubno za ribe i druge organizme u rijeci jer alge apsorbiraju kisik iz vode kojeg onda nema dovoljno za druga bića.

Iz Agencija za vodno područje Jadranskog mora potvrdili su da su zaprimili informacije i fotografije koje dokumentiraju promjene na Jablaničkom jezeru. Terenskim obilaskom utvrđeno je da na Neretvi kod Konijca nema promjena u boji i izgledu rijeke. "S obzirom na rekordno visoke temperature i ukupne hidrološke prilike, ovakve se pojave mogu očekivati i u narednom periodu" odgovorili su.

POVEZANI ČLANCI:

Predsjednik udruženja Zelena Neretva Amir Varišić, koji je podijelio fotografije jezera putem Facebook grupe, za portal Bljesak.info kazao je kako se radi o problemu na koji se upozorava već godinama, no bez znatnog uspjeha. Navodi kako je prije nekoliko mjeseci u BiH je donesena nova Uredba o načinima i uvjetima otpuštanja otpadnih voda, koja se donosi otprilike svake tri godine. 

"Posljednja točka u toj Uredbi je: A za sva ona poduzeća koja još uvijek nisu u stanju osigurati pročišćivače, Uredba za njih ne vrijedi. I tu sve pada u vodu" istaknuo je Varišić. Zbog takvih Uredbi, nastavio je, udruge nemaju mehanizme za uzorkovanje što znači da ne mogu znati iz kojeg dijela jezera dolazi najviše zagađenja. Za neodgovorne gospodarske subjekte nema sankcija, pa nema ni motivacije da promijene svoje ponašanje.

Inače, prema europskom okolišnom riječniku, cvjetanje algi je pojava potaknuta naglim porastom količine hranjivih tvari u vodi, a pogoršava se kada je to popraćeno i povišenom temperaturom. Iako alge rastu brzo, one uskoro odumiru jer su progutale sve hranjive tvari u vodi. Pri raspadanju obično se dignu na površinu vode i stvore zelenu sluz. Znanstveno ime za ovu pojavu je eutrofikacija.

Nepobitno je dokazano da ljudsko djelovanje i klimatske promjene utječu na učestalost i intenzitet cvjetanja algi. Iako ono najčešće nema negativan utjecaj na čovjeka, osim što neke odvraća od ulaska u vodu, može biti pogubno za biljke i životinje koje nastanjuju zahvaćeno područje. 

VIDEO Nevjerojatna snimka odrona kod Mostara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije