Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 nije nestao

Upozorenje WHO-a oko koronavirusa: 'Nastavlja se širiti, modificirati i ubijati'

Zagreb: Građani se testiraju na koronavirus u drive in ambulanti u Sigetu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
10.01.2024.
u 19:35

"Nastavljamo pozivati ​​pojedince da se cijepe, testiraju, nose maske gdje je to potrebno i osiguraju da se redovito provjetravaju napučeni zatvoreni prostori", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus

Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva od covida-19 prijavljeno je u prosincu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu, uz upozorenje da virus i dalje cirkulira iako nije toliko zapažen. Podaci iz različitih izvora ukazuju na porast zaraze u prosincu, potaknut okupljanjima tijekom božićnih praznika i varijantom JN.1, sad najraširenijom u svijetu, navodi WHO. 

"Iako covid-19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju, virus se nastavlja širiti, modificirati i ubijati", rekao je čelnik zdravstvene agencije UN-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za medije u Ženevi.

Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva prijavljeno je WHO-u prošlog mjeseca, porasle su hospitalizacije za 42 posto, a prijem na intenzivnu njegu za 62 posto u odnosu na studeni. No brojke se temelje na podacima iz manje od 50 zemalja, uglavnom u Europi i Americi, rekao je Tedros. "Sigurno ima porasta u drugim zemljama koje to ne prijavljuju", naglasio je.

VEZANI ČLANCI:

"Baš kao što vlade i pojedinci poduzimaju mjere protiv drugih bolesti, svi moramo nastaviti poduzimati mjere protiv covida-19", rekao je šef WHO-a. "Iako je 10.000 smrtnih slučajeva mjesečno znatno ispod vrhunca pandemije, nije prihvatljiv ovoliki broj smrti koje je moguće spriječiti", dodao je.

Tedros je pozvao vlade da zadrže kontrolu nad virusom i osiguraju pristup jeftinim i pouzdanim testovima, tretmanima i cjepivima.

VIDEO Testiranje na hripavac i koronavirus u NZJZ "Andrija Štampar"

"Nastavljamo pozivati ​​pojedince da se cijepe, testiraju, nose maske gdje je to potrebno i osiguraju da se redovito provjetravaju napučeni zatvoreni prostori", rekao je.

Tedros je proglasio kraj globalnog izvanrednog stanja uzrokovanog covidom-19 u svibnju 2023., više od tri godine nakon što je virus prvi put otkriven u kineskom Wuhanu krajem 2019.

Komentara 32

PM
Pionir_Mali
20:09 10.01.2024.

Prije bi se reklo da cepiva ubijaju.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
19:55 10.01.2024.

WHO je zločinačka mafijaška organizacija i trebalo ju je već raspustiti jer se toliko iskompromitirala na lažnoj pandemiji da ni moja baba više ne vjeruje kad bilo što kažu.

SE
Serđo23
21:03 10.01.2024.

Šta ce jos sve izmisliti da opravdaju prodaju izmišljenog cjepiva !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije