Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA IZNIMAKA

Uskoro stiže euro: Ovaj iznos koji možete donijeti u banku, iznad toga slijedi prijava

Na jednoj od mjenja?nica u gradu Šibeniku te?aj Eura je 7,1 kuna za 1 euro.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
25.08.2022.
u 17:34

Svima koji će svoje ušteđevine položiti na svoje tekuće i štedne račune u bankama, od 1. siječnja automatizmom će im se svaka kuna pretvoriti u euro po fiksnom tečaju bez naknade

Uvođenje eura brojnim je građanima zadalo velike muke, jer svaki iznos iznad 200.000 kuna koji se donese u banku na zamjenu, značit će automatsku prijavu Uredu za sprječavanje pranja novca. 

Ured za sprječavanje pranja novca takvih je obavijesti u 2020. primio 48.245 , kojima je prijavljeno ukupno 53.778 gotovinskih transakcija iznad 200.000 kuna, vrijednih 20,3 milijarde kuna. To po danu prosječno znači po 190 prijava tj. 80 milijuna kuna, a čak 98 posto svih prijava stiglo je iz banaka. Od navedenih brojki, Ured za sprječavanje pranja novca pokrenulo 403 predmeta, 400 sa sumnjom na pranje novca i tri za sumnjom na financiranje terorizma, prenosi Slobodna Dalmacija

Svima koji će svoje ušteđevine položiti na svoje tekuće i štedne račune u bankama, od 1. siječnja automatizmom će im se svaka kuna pretvoriti u euro po fiksnom tečaju bez naknade, kao i svi kunski krediti, a građani svoje kune mogu i zamijeniti u mjenjačnicama, no uz određenu proviziju.

No, osim što će svi građani s iznosom većim od 200.000 kuna 'zaraditi' prijavu Uredu, sve transakcije iznad 105.000 kuna zahtijevat će dubinsku analizu u bankama. Ta obveza primjene mjera dubinske analize propisana je bankama Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma za svaku povremenu transakciju u vrijednosti od 105.000 kuna i veću, bez obzira na to je li riječ o jednokratnoj ili o više povezanih transakcija što ukupno dosežu vrijednost od 105.000 i više kuna, kao i pri svakoj povremenoj transakciji koja predstavlja prijenos novčanih sredstava u vrijednosti većoj od 1000 eura.

To uključuje kopiranje osobne iskaznice, pitanja o podacima osobe ili tvrtki kojima se plaća, izvor sredstava itd.

Osim toga, i u mjenjačnicama će imati pitanja, pa su ovlašteni mjenjači dužni pri svakoj transakciji u vrijednosti od 15.000 i više kuna utvrditi i provjeriti identitet stranke i prikupiti osobne podatke, a isto će pravilo i novčani prag vrijediti od prvog dana iduće godine za one koji na zamjenu u eure kune budu donosili u banke, na poštu i Financijsku agenciju, čekat će ih provjera identiteta i davanje podataka.

Mijenjanje novaca u inozemstvu također neće vrijediti, jer vrijedi dopušteno iznošenje do 10.000 eura u gotovom novcu, čekovima, putničkim čekovima, zlatu i prepaid karticama s unaprijed uplaćenim sredstvima, a sve iznad toga znači da se o tome mora podnijeti prijava carinicima. Isto vrijedi ako se novac ili platni instrumenti izvan zemlje šalju poštom, teretnim ili kurirskim pošiljkama... O svakom prijavljenom ili neprijavljenom unošenju ili iznošenju gotovog novca carina treba podnijeti prijavu Uredu za sprječavanje pranja novca. 

I posljednje, nije moguća ni kupovina pokretne imovine poput automobila jer sva plaćanja iznad 75.000 kuna moraju ići preko računa, tako da je izbjegavanje Ureda nemoguće. 

Ključne riječi

Komentara 10

ZA
zagabria8
18:19 25.08.2022.

To ne vrijedi za tajkune i političare oni su se namirili i nitko ih ne pita za prvi milijun. Dok će se građane maltretirati za nevjerojatnih 1000 EUR-a. E jesmo državu naporavili svaka nam čast

DU
Deleted user
22:11 25.08.2022.

jos malo pa ce nam reci koliko puta mozemo pisati dnevno

Avatar Zeko
Zeko
19:39 25.08.2022.

Uskoro stiže i digitalni euro sa kojim če te kupovati samo ono što vam treba svi če te bit pod nadzorom plenković je sve to potpisao u Briselu kao što je več rekao i bivši ministar marić inflacija je odluka brisela a ne realno stanje ekonomije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije