Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Posavec: Spreman sam za većinu u kojoj će biti SDP, Most, Možemo, IDS i Fokus. To je 68 mandata + manjine

22.04.2024.
u 14:06

Stranka Matija Posavca za mnoge je upravo bila najveće iznenađenje parlamentarnih izbora.

Nezavisna platforma Sjever osvojila je dva mandata na parlamentarnim izborima. Stranka Matije Posavca za mnoge je upravo bila najveće iznenađenje. Matija Posavec gostovao je u studiju Večernjeg lista, te je otkrio kome će se prikloniti njegova stranka u ovom postizbornom periodu. Emisiju je vodila novinarka Petra Maretić Žonja.

Emisiju možete pratiti na svim platformama Večernjeg lista.

Prošlo je pet dana. Nezavisna platforma Sjever osvojila je dva mandata. Pretpostavljam da vas zovu sa svih strana. Ostajete li pri svojem ranijem stavu da nećete s HDZ-om?

Koristim priliku da zahvalim svim biračima koji su izašli na izbore. Izašli smo u III. izbornoj jedinici, kao Nezavisna platforma sjever, stranka koja okuplja nezavisne gradonačelnike i načelnike. Prije šest mjeseci smo se formirali. U ovoj polariziranoj političkoj sceni u ovom trenutku kad mnoge stranke nisu prošle ni izborni prag, mi s dva mandata trebamo biti zadovoljni. Mene posebno to veseli zbog stvaranja pristojnog građanskog političkog centra. Poziva u smislu službenih pregovora nije bilo, poziva je bilo u smislu čestitki. Ništa dalje od toga nije bilo. Ja to ni ne očekujem. Zašto? Jer ja sam komunicirao vrlo jasno i prije i tijekom kampanje i poslije izbora da je NPS spreman podržati parlamentarnu većinu lijevog centra.

Nema nikakve šanse da vaša dva mandata podrže HDZ

Nema šanse, niti ima potrebe. Postoje dvije varijante. Prva je da HDZ dođe do parlamentarne većine s Domovinskim pokretom i manjincima s time da u tom slučaju imaju dovoljno mandata. Drugo je da lijevi centar pokušava doći do parlamentarne većine: SDP-ovih 42 mandata, Mostovih 11, Možemo 10 i pet mandata lijevo-centrističkih stranaka (IDS, Fokus i NSP) koje su izašle na izbore.

Koliko se čini realna ta opcija?

Meni se to čini realno. Pitanje je koji je cilj, a svi su ga komunicirali. Ako svi postave neke uvjete, ići ćemo  vjerojatno na nove izbore. Jedna i druga šansa su spremne. Ja sam spreman ući u parlamentarnu većinu u koju će biti SDP, Most, Možemo, IDS, Fokus i to je 68 mandata + manjina. To može biti stabilna Vlada. Želim da se formira jedan centristički klub u Saboru u kojem se mogu komunicirati politike regionalnog razvoja, politike decentralizacije. To bi bio najkvalitetniji saborski klub jer vi u tih pet mandata imate gradonačelnika Poreča, načelnika općine Barban, gradonačelnika Svete Nedelje, gradonačelnika Ludbrega i jednog aktivnog dužnosnika. Nemate puno saborskih klubova koji pristojno i jasno iz vlastitog iskustva mogu komunicirati i zastupati teze koje žive svakodnevno na svojem poslu.

Izbjegli ste Domovinski pokret.

Može se doći do parlamentarne većine bez HDZ-a i Domovinskog pokreta. Mi smo išli u kampanju na kojem smo političkom polu. Mi smo lijevi centar. Tu je pozicija jasna. Domovinski pokret će vrlo vjerojatno ići s HDZ-om, to vidimo iz njihovih svakodnevnih nastupa.

Treba poštovati volju birača. HDZ je osvojio 720 000 glasova. Domovinski pokret osvojio je 220 000 glasova. Oni su zajedno osvojili preko 900 tisuća glasova. Kad vidimo SDP i Možemo, sad vidimo da su oni trebali zajedno. To je više od 700 tisuća glasova.

Nije li Domovinski pokret osvojio toliko glasova na anti- HDZ-ovoj retorici?

Djelomično da. Mobilizirali su svoje biračko tijelo. Njihov rezultat nije zanemariv. Četrnaest mandata i preko 200 tisuća glasova nije zanemariv rezultat.

Domovinski pokret ne želi ići sa srpskom manjinom, dok a druge strane manjine kažu idemo zajedno. Koliko vam se sve to čini realno?

Da smo ovaj razgovor vodili prije dva tjedna, ne bi uopće razgovarali o mogućnosti koaliciji između Domovinskog pokreta i HDZ-a s obzirom na narativ. U politici je sve moguće.

Mnogi se plaše većine s Domovinskog pokreta i HDZ-a. Što bi takva Vlada značila za Hrvatsku?

Ne razumijem zašto bi se plašili. Mi smo jedna europska država. Imamo europsku pravnu regulativu koja se treba nadzirati. To su hipotetska pitanja. Ako bi se gazila nečija prava, postoji oporba u Saboru, postoji institucije, postoje europske institucije koje bi sigurano reagirale

Što kažete na ideju Peđe Grbina i Zorana Milanovića da se konstituira Sabor? Oni pozivaju da sve oporbene stranke konstituiraju Sabor.

Postoji mogućnost da Sabor konstituira izborom predsjednika Sabora. Ako Sabor ima većinu, može donositi zakone. Mi u proteklih dana u javnom prostoru govorimo o tehničkim Vladama...što god bi se dogodilo, nije smak svijeta. Postoje tehničke Vlade koje već godinama imaju tehničku vladu. Po meni ništa dramatično se ne bi dogodilo. Svi trebamo težiti da Hrvatska funkcionira kao pristojna i normalna država.

Je li tako bilo do sada?

Nije. To se vidi na stotinu primjera.

Što mislite da se može promijeniti vrlo brzo u Saboru da dođe do saborske većine?

Mora se promijeniti izborni zakon. Moraju se na pristojniji način urediti izborne jedinice i broj birača. Ja ću odmah predložiti na amandman na Zakon o zdravstvenoj zaštiti da se bolnice vrate županijama jer se time ništa nije dogodilo. Trebaju se donijeti jasna pravila korištenja europskih fondova, osobito korištenja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti gdje gotovo tri godine stoji gotovo milijardu eura za obnovu, dogradnju i izgradnju škola, a nije se napravilo gotovo ništa. Ima jako puno stvari koje bi se dale posložiti.

Izborni zakon. Mislite li da to može brzo?

Parlamentarna većina treba sjesti i okupiti pravne stručnjake i njima dati neke teme, a ne da ih vodi, koordinira ili vodi politika. To vam je najjasnije vidjeti oko tumačenja Ustava. Taj Ustav nije napisan na način da bude jasan niti čist. Vi ste imali tumačenje Ustavnog suda, a pet minuta kasnije imate mišljenja ustavnih sudaca koji se ne mogu dogovoriti i koji nisu jedinstveni. Imate troje sudaca koji navode da su oni drugi u krivu.

Grbin, Puljak i Možemo među prioritetima navode micanje Ivana Turudića i promjenu lex AP

To su točke oko kojih možemo razgovorati. Izbor državnog odvjetnika je pogrešan. Dokle god politika ima upliv ili kontrolu, dotle neće biti dobro. Hrvatski sabor se pretvorio u jednu većinu koja je bespogovorno podržala svaki zakon koji je Vlada predložila

Kako vi gledate na odluku da Milanović ne može biti niti mandatar niti premijer?

Slažem se sa svima koji kažu da je Ustavni sud izašao izvan svojih okvira. Mislim da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti. Ne znam koji je motiv. Svaka odluka Ustavnog suda se mora poštivati i sad treba ići u izmjenu Ustava u svim dijelovima koji nisu jasno izrečeni.

Ukoliko Zoran Milanović uspije do 76 ruku i da ostavku, hoćete li vi biti u toj većini? Može li on nakon ovoga biti mandatar?

I Grbin i Milanović su pravnici. Ako oni nađu da je to moguće, onda ćemo vidjeti.

17.04.2024., Cakovec - Docek izbornih rezultata za Hrvatski saboru u stozeru Nezavisne platforme Sjever (NSP). Matija Posavec Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Je li ta odluka Ustavnog suda udaljila liberalne opcije od eventualnog koaliranja s HDZ-om?

Mislim da to nije uopće utjecalo jer liberalne opcije moraju biti dosljedne do samog kraja. Mislim da bi birači kažnjavali. Ja sam bio čist u politici. HNS je ušao u koaliciji s HDZ, ja sam izašao. Birači su to kaznili.

Kako gledati na ponavljanje izbora?

Mi ćemo imati tri izbora u narednih godinu dana. Prema tome, nije to nepoznato u svijetu. Ako nema drugog rješenja....

Hoće li se nešto promijeniti ako se ponove?

Bit će manja izlaznost. Ova srijeda je bila dobra.

Kako ćete vi na europske izbore?

Sutra je zadnji rok. Upravo na tragu parlamentarnih izbora i da gradimo jedan pristojni politički centar, okupili smo stranke koje su u ALDE grupi. To su IDS, također tu će biti manjina, socijaldemokrati, dr. Rajko Ostojić, bit će tu HSLS, Reformisti...Možda čak i s HNS-om. Sam narativ europskih izbora i nacionalnih su posve različiti.

Komentara 20

OL
olujasviholuja2
14:27 22.04.2024.

Sdp i možemo nisu nikako lijevi centar ,već ekstremna ljevica

RO
robertos
15:13 22.04.2024.

presuđeni kriminalac i lopov ima nešto dakaže, pa ti si gori od beljaka, da imaš imalo stida i srama nebi se pojavio u javnosti

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
14:21 22.04.2024.

Kupi prnje i pravac buksa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije