RAT U EUROPI

Zelenski: Odbijamo stalne ruske napade na Bahmut; Nema dokaza da su Rusi ubili 600 ukrajinskih vojnika

Overnight missile strike, in Kramatorsk
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
1/8
08.01.2023.
u 21:48

Ministri pravosuđa iz brojnih zemalja svijeta okupit će se u ožujku u Londonu da osnaže podršku Međunarodnom sudu za ratne zločine (ICC) u istragama navodnih ratnih zločina u Ukrajini, rekla je britanska vlada u subotu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da će se ruska vojska u Ukrajini do ponoći pridržavati primirja koje je jednostrano proglasila Moskva zbog pravoslavnog Božića, a koje je odbacio Kijev. Ukrajinci tvrde da se Rusi nisu držali primirja, a Rusi da su samo uzvraćali ukrajinsku vatru. Vođa najistaknutije ruske plaćeničke skupine Wagner rekao je u subotu da želi da njegove snage i regularna ruska vojska zauzmu mali grad Bahmut na istoku Ukrajine jer se u njemu nalaze "podzemni gradovi". Ukrajinske obavještajve službe tvrde da se Moskva sprema narediti mobilizaciju dodatnih 500.000 ročnika u siječnju - nakon što je 300.000 pozvano u borbu u listopadu.

Tijek događaja:

21:45 - Ukrajinske snage odbijaju stalne ruske napade na grad Bahmut u istočnoj regiji Donbasa i drže svoje položaje u obližnjem Soledaru u vrlo teškim uvjetima, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Bahmut se drži unatoč svemu. I iako je veći dio grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju stalne ruske pokušaje napredovanja", rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju. Soledar se drži iako su razaranja još veća i stanje je jako teško, dodao je.

Zelenski je ponovno osudio, kako je rekao, neuspjeh Rusije da poštuje primirje koje je proglasila za pravoslavni Božić. "Rusi su granatirali Herson zapaljivim streljivom odmah nakon Božića", rekao je govoreći o gradu na jugu zemlje koji su ruske snage napustile u studenom.

"Udari na Kramatorsk i druge gradove u Donbasu - na civilne ciljeve i to baš u vrijeme kada je Moskva izvješćivala o navodnom prekidu vatre za svoju vojsku", rekao je Zelenski.


17:02 - Ruski raketni napad na ukrajinski grad Kramatorsk izazvao je štetu, ali nije uništio zgrade i nema očitih dokaza o žrtvama, rekao je u nedjelju Reutersov svjedok, nakon što je Rusija ustvrdila da je u tom napadu ubila 600 ukrajinskih vojnika.

Reporteri Reutersa posjetili su dvije zgrade studentskog doma u kojima su, po ruskim navodima, bili privremeno smješteni ukrajinski vojnici blizu prve crte bojišta u vrijeme ruskog noćnog raketnog napada. Čini se da nijedna od dvije zgrade nije niti ozbiljno oštećena. Također, nema očitih znakova da su tamo bili vojnici, kao niti tragova tijela ili krvi. Neki su prozori jedne zgrade pukli, a u dvorištu je veliki krater. Druga je zgrada, koju je rusko ministarstvo obrane nazvalo Hostel br. 28, potpuno netaknuta.

Vlasti u Kijevu nisu odmah komentirale ruske navode o nekoliko stotina žrtava, dok je gradonačelnik Kramatorska ranije kazao kako nema žrtava.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je napad na zgrade u Kramatorsku osveta za smrtonosni ukrajinski napad ranije ove godine na rusku vojarnu u Makijevki u dijelu regije Doneck pod kontrolom ruskih snaga. U tom je napadu poginulo najmanje 89 ruskih vojnika. Ministarstvo je u priopćenju navelo da je koristilo pouzdane obavještajne podatke za granatiranje ukrajinskih snaga te da je 700 ukrajinskih vojnika bilo smješteno u jednom hostelu i još 600 u drugom.

"U masovnom raketnom udaru na ove privremene smještajne jedinice postrojbi ukrajinske vojske uništeno je najmanje 600 ukrajinskih vojnika", tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Ako su istiniti ruski navodi to bi bio najveći pojedinačni gubitak ukrajinske vojske od početka ruske invazije 24. veljače prošle godine.

Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner regije Doneck, ranije je kazao da je Rusija izvela sedam raketnih napada na Kramatorsk.

Vjeruje se da je Ukrajina prekinula praksu stacioniranja većeg broja vojnika u istom objektu nakon smrtonosnog ruskog raketnog napada na bazu u zapadnoj Ukrajini u kojem su poginuli deseci vojnika.

Rusija je u više navrata granatirala Kramatorsk, koji se također nalazi u regiji Doneck, jednoj od četiri regije koje je Moskva formalno anektirala Rusiji, što Ukrajina i velika većina zemalja ne priznaju. Kramatorsk je smješten pedesetak sjeverozapadno od Bahmuta, grada koji ruske postrojbe pokušavaju zauzeti više od pet mjeseci. U tom se gradu vode jedne od najžešćih borbi u proteklih nekoliko tjedana.


16:32 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina nakon pregovora vratila 50 zarobljenih ruskih vojnika, navodi Reuters. Dodaje da će oslobođeni vojnici ići u Moskvu na medicinsku i psihološku rehabilitaciju.

"Kao rezultat pregovora 50 ruskih vojnika, koji su bili u smrtnoj opasnosti u zarobljeništvu, 8. siječnja vratilo se s teritorija pod kontrolom kijevskog režima", stoji u priopćenju ministarstva obrane.

Ukrajina je potvrdila tu informaciju, dodajući da je u sklopu istog sporazuma oslobođeno i 50 ukrajinskih vojnika iz ruskog zarobljeništva.


14:29 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je ubilo više od 600 ukrajinskih vojnika u masovnom raketnom napadu na dvije zgrade u istočnoj Ukrajini u kojima su privremeno bile smještene ukrajinske snage. Reuters nije mogao odmah potvrditi tvrdnju ministarstva obrane.

Još nema komentara o ruskoj tvrdnji iz Ukrajine, iako je gradonačelnik Kramatorska, grada na istoku Ukrajine koji je Rusija rekla da je ciljala, rekao ranije u nedjelju na Facebooku da nitko nije ubijen u napadu na razne zgrade u gradu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je napad na zgrade u Kramatorsku osveta za smrtonosni ukrajinski novogodišnji napad na rusku vojarnu u Makijevki u dijelu regije Donjeck pod kontrolom moskovskih snaga u kojem je ubijeno najmanje 89 vojnika. Ministarstvo je u priopćenju navelo da je koristilo "pouzdane obavještajne podatke" za ciljanje ukrajinskih trupa. Rečeno je da je više od 700 ukrajinskih vojnika bilo smješteno u jednom hostelu, a više od 600 u drugom.

"Kao rezultat masovnog raketnog udara na ove privremene točke raspoređivanja jedinica ukrajinske vojske, više od 600 ukrajinskih vojnika je uništeno", priopćilo je ministarstvo obrane. Ako je istina, to bi bio najveći pojedinačni gubitak ukrajinskih vojnika od ruske invazije 24. veljače prošle godine.


12:45 - Jedna je osoba poginula u napadu na elektranu Starobeševe u Novom Svitu, o kojem smo izvijestili ranije danas. Informaciju o poginuloj osobi objavila je u ruska državna novinska agencija TASS.

Termoelektrana je jedna od dvije u dijelu ukrajinske regije Donjeck koju kontroliraju ruske snage, a koje su oštećene u raketnom napadu ukrajinske vojske, rekli su dužnosnici koje je postavila Moskva.


12:44 - Sve je veća zabrinutost da bi se Bjelorusija – koja čvrsto podupire Moskvu – mogla koristiti kao polazna točka za napad na Ukrajinu sa sjevera nakon povećanja vojnih aktivnosti u zemlji i novog prebacivanja ruskih trupa tamo, izvještava Reuters. Neslužbeni Telegram kanali koji prate vojne aktivnosti u Bjelorusiji izvijestili su kasno u subotu da je oko 1400-1600 ruskih vojnika stiglo iz Rusije u sjeveroistočni grad Vitebsk u Bjelorusiji tijekom posljednja dva dana. Reuters nije mogao neovisno provjeriti informaciju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da Rusija planira novu veliku ofenzivu. Pentagon je u petak rekao da se cilj Vladimira Putina da zauzme ukrajinski teritorij nije promijenio, čak i ako njegova vojska nastavi trpjeti udarce. Nakon samoproglašenog prekida vatre, Kremlj je rekao da će Moskva nastaviti s onim što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, invazijom koju je pokrenula 24. veljače prošle godine i koju Kijev i njegovi zapadni saveznici nazivaju neprovociranom agresijom za grabljenje zemljište.

Ruska državna agencija TASS citirala je prvog zamjenika šefa Putinova kabineta Sergeja Kirijenka: Zadaće koje je postavio predsjednik (Putin) za specijalnu vojnu operaciju ipak će biti ispunjene. I sigurno će biti pobjede.


12:40 -  Jedan od dvoje čelnika vladajućih njemačkih socijaldemokrata poručio je u nedjelju kako je i dalje skeptičan prema zahtjevu za opskrbom Ukrajine njemačkim tenkovima Leopard bez koordinacije među saveznicima unutar NATO-a. "Nijedna zemlja ne isporučuje borbene tenkove koji su tako teški kao Leopard 1 ili 2", rekao je Lars Klingbeil u intervjuu za RTL/ntv u subotu.

Istaknuo je da ruski predsjednik Vladimir Putin poduzima izuzetno brutalne akcije u Ukrajini i da već dulje vrijeme govori da su zapadne zemlje poput Njemačke strane u ratu. "U tom smislu, ispravno je da Amerikanci, Francuzi, ali i mi kao njemačka savezna vlada, uvijek iznova odmjeravamo našu upletenost u ovaj rat", kazao je Klingbeil.

Za njemačku vladu uvijek je bilo važno da nije sama u pružanju vojne pomoći Ukrajini, dodao je.

Socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz kazao je da će Berlin dati Kijevu 40 borbenih vozila Marder i bateriju Patriota nakon višemjesečnog protivljenja zahtjevima Kijeva. Tu odluku zajedno su priopćili Berlin i Washington pošto je Scholz razgovarao s američkim predsjednikom Joem Bidenom. Međutim, Scholz nije obećao Ukrajini tenkove Leopard, iako neki unutar trostranačke vladajuće koalicije pritišću u tom smjeru.

Francuska je nedavno rekla da će isporučiti Ukrajini izvidnička vozila, opisavši ih kao "lake tenkove".

"Isporuka oklopnih transportera je signal da zapadni savez djeluje u bliskoj koordinaciji i nastavlja podržavati Ukrajinu", rekao je Klingbeil u odvojenom intervjuu za Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Anketa koju je provela Insa za novine Bild pokazuje da je 49 posto ispitanika općenito protiv odluke o opskrbi Ukrajine Mardersima, a 40 posto podržava takvu odluku. Protiv isporuke Leoparda je 50 posto ispitanika, a 38 posto je "za".


09:58 - Dvije termoelektrane u ukrajinskoj regiji Donjeck pod kontrolom ruskih snaga oštećene su u raketnom napadu ukrajinske vojske, rekli su u nedjelju lokalni ruski dužnosnici i ruska državna novinska agencija Tass. Reuters je također izvijestio kako prve informacije sugeriraju da su pogođena postrojenja u Zuhresu i Novom Svitu te da su neki ljudi na licu mjesta zadobili ozljede, rekli su dužnosnici na svojim Telegram kanalima.

Dvije osobe mogle bi biti zarobljene ispod ruševina u oštećenoj elektrani Starobesheve u Novom Svitu, izvijestio je Tass. Pozivajući se na dužnosnike, priopćeno je da je napad izveden korištenjem sustava višecevnih bacača raketa. Nije bilo komentara iz Ukrajine, koja nikada javno nije preuzela odgovornost za napade u Rusiji ili na teritoriju pod ruskom kontrolom u Ukrajini.


9:00 - Ruska bombardiranja noću na nedjelju usmrtila su najmanje jednu osobu, rekli su lokalni dužnosnici pošto je Moskva nastavila borbena djelovanja nakon isteka samoproglašenog prekida vatre za Božić, a koji je ukrajinski predsjednik nazvao neuspjehom. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u petak 36-satni prekid vatre uz liniju sukobu tijekom pravoslavnog Božića koji je ove godine pao u subotu, a Ukrajina je prijedlog odbacila kao rusku smicalicu.

"Svijet je mogao ponovno vidjeti kakve lažne izjave Moskva daje na svim razinama", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u subotu navečer, malo nakon isteka, javlja agencija dpa. 

Pedesetogodišnji muškarac umro je u sjeveroistočnoj regiji Harkiv u ruskom bombardiranju, objavio je Oleh Sinehubov, guverner regije na Telegramu nekoliko minuta nakon ponoći po moskovskom vremenu, prenosi agencija Reuters "Govore o navodnom prekidu vatre, a u stvarnosti ruski projektili ponovno su gađali Bahmut i druge ukrajinske položaje", rekao je Zelenskij u video obraćanju. 

"Još jednom se potvrđuje: samo izgon ruskih okupatora s ukrajinske zemlje i eliminacija mogućnosti da Rusija pritišće Ukrajinu i cijelu Europu značit će prekid vatre, povratak sigurnosti i mira", rekao je Zelenski.

Kremlj je po isteku prekida vatre objavio da će Moskva nastaviti borbena djelovanja koja ona  nazive "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, a Kijev i zapad nazivaju je ničim izazvanom agresijom koje je svrha osvojiti dijelove susjedne zemlje. "Ciljevi koje je postavio predsjednik (Putin) u specijalnoj vojnoj operaciji bit će ispunjeni", rekao je Sergej Kirijenko, prvi zamjenik predstojnika ureda ruskog predsjednika, prenosi ruska državna agencija TASS. "I konačno ćemo pobijediti", poručio je Kirijenko".

Ratu koji traje već 11. mjesec ne nazire se kraj. Tisuće ljudi su poginule, milijuni su raseljeni i izbjegli, a ukrajinski gradovi pretvoreni u ruševine. 

Ukrajinski dužnosnici također su izvijestili o bombardiranjima u regijama Donbasa gdje se silovite borbe vode mjesecima. Pavlo Kirilenko, guverner regije Doneck, rekao je da je devet projektila ispaljeno noću na grad Kramatorsk. Prema prvim informacijama, nema žrtava. 

Napada je bilo i na grad Zaporižje, administrativno središte regije Zaporižje, rekao je lokalni dužnosnik no bez podataka o žrtvama i štetama.

Zelenski je rekao u srijedu da Rusija planira novu veliku ofenzivu. Američko ministarstvo obrane reklo je u petak da Putinov cilj o osvajanju ukrajinskog teritorija nije promijenjen unatoč tome što vojska trpi velike udarce.

Raste zabrinutost da bi susjedna Bjelorusija, saveznica Rusije, mogla biti iskorištena za izvođenje napada na Ukrajinu sa sjevera jer je uočena pojačana vojna aktivnosti i prijevoz ruskih vojnika. Neslužbeni kanali Telegrama koji prate vojne aktivnosti u Bjelorusiji izvijestili su kasno u subotu da je oko 1400 do 1600 ruskih vojnika stiglo iz Rusije u sjeveroistočni grad Vitesb u Bjelorusiji u protekla dva dana.

Agencija Reuters dodaje da nije mogla iz neovisnih izvora provjeriti tu informaciju.

U svojem noćnom obraćanju predsjednik Zelenski izrazio je zadovoljstvo što je tako mnogo vjernika bilo na božićnoj misi u Kijevsko-pečerskoj lavri, najpoznatijem samostanskom kompleksu koji je upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a u kojem je prvi put misu slavila nova Ukrajinska pravoslavna crkva pošto je desetljećima to činila Ruska pravoslavna crkva.


8:05 -  Rusija je u subotu pokrenula napade diljem Ukrajine, ubivši najmanje dva civila, kršeći jednostrano, samoproglašeno primirje za pravoslavnu proslavu Božića. Napadi su uslijedili kada su SAD najavile da će Ukrajini poslati dodatnih 3,75 milijardi dolara oružja i druge pomoći, uključujući prvu isporuku oklopnih vozila Bradley poznatih kao "ubojice tenkova". Washington je također pozvao Italiju da osigura sustave protuzračne obrane Ukrajini, tijekom razgovora između dva glavna savjetnika, izvijestile su novine La Repubblica.

Nova vozila, sa sličnom pošiljkom iz Njemačke i projektilima protuzračne obrane Patriot iz obiju zemalja, predstavljaju demonstraciju zapadnog jedinstva s Kijevom, usred špekulacija da Moskva možda planira novu mobilizaciju kako bi proširila redove vojske

Ukrajina je rekla da joj je potrebna protuzračna obrana za zaštitu civilne infrastrukture na meti Rusije i više vojne pomoći za probijanje ruskih utvrđenih položaja na prvoj crti. Visoki dužnosnici rekli su da im je potrebno 600 do 700 borbenih vozila za pješaštvo i 300 tenkova. Ukrajinski predsjednik Volodimr Zelenski pohvalio je američku pomoć kao "točno ono što je potrebno", dok su borbe bjesnile diljem zemlje.

Neke od najžešćih borbi vodile su se oko grada Kremina u Luhansku, priopćilo je u subotu britansko Ministarstvo obrane. Zimzelena šuma tamo pruža zaklon čak i zimi, tako da se obje strane bore s točnim podešavanjem topničke vatre. Pritisak u tom području vjerojatno je dio ruskih napora da zauzme istočni grad Bakhmut, koje su osujetile ukrajinske snage. Borbe su uništile veći dio grada i odnijele mnoge živote, posljednji su 66-godišnji muškarac i 61-godišnja žena koji su ubijeni granatiranjem; Još 13 je ozlijeđeno.

VIDEO Kako prepoznati lažne novčanice eura? Mjesečno ih se u Europi pojavi 35.000


 

Ključne riječi

Komentara 113

Avatar UA heroji Bakhmuta!
UA heroji Bakhmuta!
09:15 08.01.2023.

ruske laži i prijevare,drugo ni ne znaju

MO
moreplovac
11:35 08.01.2023.

Ruske "istine" o vojnoj operaciji su već legendarne.

PR
prahrvat
10:22 08.01.2023.

3. ožujka 2022. Osmi dan invazije pripadnici elitne ruske jedinice u podrumu predsjedničke palače usmrtili su bivšeg predsjednika V. Zelenskog metkom u zatiljak. Ne zna se gdje su njegova supruga i djeca. Snimka ubijenog predsjednika obišla je svijet, ukrajinski otporor posustaje. Većina vojske povlači se prema zapadnoj granici. Najavljen je govor budućeg predsjednika Ukrajine i stvaranje Federacije Rusije, Bjelorusije i Ukrajine sa sjedištem u Moskvi. Prema granicama EU kreće se val od mogućih 10-20 milijuna izbjeglica, očekuje se velika humanitarna i ekonomska kriza u EU, stvara se, kako kaže V. Putin, Novi svjetski poredak. Od svih europskih gradova jedino su pune ulice grada Beograda u Srbiji. Ljudi ushićeno slave i skandiraju: "Idemo na Kosovo, Krajina je Srbija!" Ruski jezik proglašava se službenim. Na Majdanu se pale knjige na, kako kažu nove vlasti, nacističkom ukrajinskom jeziku. Prosvjedi i okupljanja su zabranjeni, svi će prosvjednici biti strogo kažnjeni i smješteni u privremene kampove za ukrajinske nacističke kolaboracioniste. Hrvatski predsjednik Z. Milanović izjavio je da se ne slaže sa zajedničkom izjavom vodećih ljudi EU-a (osim Orbana) i da najavljuje večerašnje obraćanje javnosti. "Trebamo misliti na sebe, Novi svjetski poredak je postao realnost", rekao je kratko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije