Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGINE OBITELJI POZDRAVILE ODLUKU

Ustavni sud potvrdio: Zakon o životnom partnerstvu je u skladu s Ustavom

ARHIVA - Zagreb, 2015.: Novinar Dražen Ilin?i? i njegov de?ko Alen Kova? sklopili životno partnerstvo
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
27.12.2023.
u 14:50

Na ovo rješenje Ustavnog suda reagirala je udruga Dugine obitelji, navodeći u priopćenju kako se radi o ''značajnom koraku naprijed prema ostvarivanju jednakosti i priznanju prava za sve članove hrvatskog društva, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji''

Ustavni sud ove je srijede potvrdio kako je Zakon o životnom partnerstvu u skladu s Ustavom RH, nakon što im je još 2014. stiglo tri prijedloga kojima se traži pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti. Među njima je, inače, bio i prijedlog udruge U ime obitelji Željke Markić, u kojem se također navodilo kako Zakon o životnom partnerstvu nije u skladu s Ustavom. 

Na ovo rješenje Ustavnog suda reagirala je udruga Dugine obitelji, navodeći u priopćenju kako se radi o ''značajnom koraku naprijed prema ostvarivanju jednakosti i priznanju prava za sve članove hrvatskog društva, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji''. Osim toga, Ustavni sud u svojoj odluci u nekoliko je navrata naglasio kako su spolna i rodna raznolikost temeljne vrijednosti ustavne države. 

Uzimajući u obzir rezolucije Europskog parlamenta, preporuke Vijeća Europe i Odbora ministara, te stajališta Suda Europske Unije, iz Udruge dodatno naglašavaju važnost kontinuiranog rada u borbi protiv diskriminacije LGBTQ osoba, a ovu odluku komentirao je i sam predsjednik Udruge Daniel Martinović. 

-  Više od tisuću osoba u zemlji sklopilo je životno partnerstvo, a ova presuda postavlja temelje daljnjem napretku i prihvaćanju LGBTIQ zajednice. Zakon o životnom partnerstvu je promijenio živote mnogih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj na bolje. Pružio je pravnu sigurnost i priznanje njihovim obiteljima, stvarajući osjećaj pripadnosti i jednakosti pred zakonom. Upravo ova potvrda Ustavnog suda dodatno naglašava važnost prava na obiteljski život za LGBTIQ osobe, čime se pridonošenje društvu raznolikosti čini snažnijim i inkluzivnijim - komentirao je.

POVEZANI ČLANCI:

- Brojke govore same za sebe – preko petsto sklopljenih životnih partnerstava ukazuje na stvarnu potrebu i želju LGBTIQ zajednice za priznavanjem i zaštitom svojih obiteljskih jedinica. Uzimanje u obzir stvarnih životnih priča i transformacija koje je ovaj zakon omogućio postavlja odluku Ustavnog suda u kontekst stvarnih pozitivnih promjena na individualnoj razini. Priznanje prava LGBTIQ obitelji od strane najvišeg pravnog tijela u zemlji šalje snažnu poruku društvu da su obiteljski život i ljubav bez obzira na seksualnu orijentaciju jednako vrijedni i zaslužuju potpuno pravno priznanje. Ovaj dokument stoga nije samo puko pravno rješenje, već ključan korak prema stvaranju društva u kojem se svi građani osjećaju priznatima, poštovanima i zaštićenima, bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju i obiteljski status - dodao je, smatrajući kako se radi o ''povijesnoj presudi''. 

>> VIDEO Na zagrebačkoj špici čovjek na čovjeku: Gomila građana odlučila proslaviti Badnjak u centru metropole

Komentara 15

Avatar Castro
Castro
15:16 27.12.2023.

Kod nas je sve po ustavu..pitajte zalac, tolusica, horvata, kuscevica.. ljudi se strogo drzali statuta hdz-a i seksovog ustava .. zasto onda nebi i ovo bilo po ustavu...moguce da muskarac zatrudni ako vecina to izglasa...on ce morati da zatrudni ako ustav to kaze.. I da...ovo je zaista " znacajni korak " naprijed. Ali samo za liferante Toi-Toi kucica. Sad ce oni imati posebnu Toi-Toi-Toi serulju...sa tri Toi.

JM
JMN
16:51 27.12.2023.

A ja sam rođen takav da mi je ova presuda previše "raznolika", a Ustavni sud me tjera da ju prihvatim. I što ćemo sad? Gdje je tu moja sloboda?

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:23 27.12.2023.

Psihijatri zakazali, a suci ustavnog suda se ne trezne otkako su izabrani. Ajmo samo jednu stvar objasniti - Bulimija, depresija, anoreksija, paranoja su duševni poremećaji, ali ako se osjećaš da si muško u ženskom tijelu, to je normalno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije