europski izbori

Uzbuna u SDP-u jer se HDZ vratio iz mrtvih

hdz
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
16.04.2013.
u 13:00

Milanovićev osobni poraz: Sve je odluke donosio sam. Otjerao je Jakovčića s euroliste i zato izgubio. Hoće li promijeniti ploču ili će ga tvrdoglavost stajati i lokalnih izbora?

Rezultati izbora za Europski parlament trebali bi biti alarm šefu SDP-a Zoranu Milanoviću. Birači su ga kaznili i kao predsjednika najveće, vladajuće stranke i kao premijera.

Loše kadroviranje za liste

Što misle o politici njegove vlade, ali i o politici SDP-a, a posebice o njegovu stranačkom kadroviranju, jasno su poručili i iznimno niskom izlaznošću (20,84 posto) i većom potporom HDZ-u. Mjesec i nešto dana uoči lokalnih izbora SDP-ova lista izgubila je euroizbore, osvojila je 5876 glasova manje od HDZ-ove i u Bruxelles šalje pet zastupnika, jednog manje od pobjedničke koalicijske liste desnih stranaka. Kada ankete iz mjeseca u mjesec pokazuju sve manje povjerenje u Vladu građana koji smatraju da Kukuriku koalicija zemlju vodi u krivom smjeru, Zoranu Milanoviću sada je najmanje trebala izborna pljuska.

– Najvažniji razlog zbog kojeg smo izgubili izbore za Europski parlament bila je mala izlaznost jer je očito da HDZ ima tvrdokornije birače, koji glasuju emotivno i bezuvjetno su vjerni svojoj stranci – rekao nam je u ponedjeljak visokopozicionirani član vladajuće koalicije. Složio se s našom opaskom da je to općepoznata stvar na koju je vodstvo koalicije trebalo računati prije nego što je odlučilo razdvojiti lokalne od euroizbora te je priznao da je to bila kriva procjena.

– Da, u tom je smislu šef Vlade i SDP-a Zoran Milanović pogriješio. Krivo je procijenio, iako zaista nitko nije mogao očekivati da će izlaznost biti baš tako niska – rekao je naš sugovornik iz vrha koalicije SDP-HNS-HSU. Ne misli da je porazu pridonijela i vrlo slaba lista, pogotovu kandidata koje je predložio SDP, najveća stranka u koaliciji.

– Mislim da je porazu ipak više kumovala činjenica da je Vlada u neugodnoj situaciji, da nema rezultata koji su bili očekivani – kaže naš sugovornik i dodaje da bi unatoč svemu tome njihova lista pobijedila HDZ i partnere da su izašli u punom sastavu – dakle s Ivanom Jakovčićem i IDS-om.

U tom smislu, kaže, ne strahuje da će vladajuća koalicija izgubiti na lokalnim izborima, iako priznaje da "rezultati pokazuju da se birači ponovno okreću HDZ-u".

Milanović ovaj rezultat može smatrati osobnim porazom jer je glavne odluke donosio on. Sada mu se osvetilo okretanje leđa Ivanu Jakovčiću, šefu IDS-a, kojeg nije želio na SDP-ovoj koalicijskoj listi za EU, a koji bi mu s osvojenih 15.213 glasova donio pobjedu. Ovako su Jakovčićevi glasovi izgubljeni jer on nije ipak ušao u Europarlament, a zbog odbijanja Jakovčića Milanovićev SDP izgubio je izbore i omogućio pobjedu HDZ-u. Između Milanovića i Jakovčića puklo je kada šef IDS-a, opravdano, nije pristao podržati SDP-ova kandidata za gradonačelnika Pule jer je aktualni IDS-ov gradonačelnik Boris Miletić na prošlim lokalnim izborima pobijedio u prvom krugu. Milanovićev uvjet bio je da Jakovčić može na Kukuriku listu za EU samo ako IDS podrži SDP-ova gradonačelnika. Milanovića bi trebala otrijezniti i pobjeda Jakovčićeve liste u Istri, kojom IDS vlada već 20-ak godina, jer je osvojila gotovo 20 posto više glasova od SDP-ove. I to mu mora biti alarm za lokalne izbore jer SDP ide protiv IDS-a i podržava njegova dojučerašnjeg člana Damira Kajina za župana.

Teško je očekivati da će Milanović promijeniti ploču i ipak dogovoriti suradnju s Jakovčićem na lokalnim izborima, a šef IDS-a pak najavljuje da će u tom slučaju u lipnju razmisliti ima li smisla da IDS ostane u koaliciji u kojoj nije poželjan. Šef SDP-a tako riskira gubitak Istre na lokalnim izborima, a sudeći po rezultatima HDZ-a u gradovima, morao bi se zabrinuti i za izborni rezultat koji će SDP s partnerima postići 19. svibnja.

Ne muči ih Ruža Tomašić

U HDZ-u pak likuju zbog pobjede. Ne zabrinjava ih ni to što je najviše glasova osvojila haespeovka Ruža Tomašić (HSP).

– To je rezultat njezine presonalizirane kampanje. Zato je i bila na šestome mjestu da osvoji i taj mandat – rekla je Dubravka Šuica, nositeljica HDZ-ove liste. Uspjeh HDZ-a na EU izborima motivirat će, rekla je Šuica, njihove birače na lokalnim izborima, a stranci će dati vjetar u krmu.

– Kandidati HDZ-a bili su prepoznatljivi i osvojili smo mandata koliko smo zamislili – zaključila je.

>>Sve o europskim izborima pročitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije