Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUMNJIČENO SELO

Uzbuna u Ivankovu

hrv-lb1.jpg
import
17.02.2006.
u 01:24

U četvrtak su novinari opsjedali uzgajivače krava u Ivankovu ne bi li saznali iz kojeg stočarskog gospodarstva kupljena krava i odvezena najvjerojatnije u neku od klaonica u Dalmaciju za koju se sumnja da ima virus opake bolesti kao kravlje ludilo. Mario Škrivanko, direktor vinkovačkog Veterinarskog zavoda, rekao nam je kako je prije petnaestak minuta u vijestima saznao za slučaj kravljeg ludila u hrvatskoj ali da se to dogodilo na njegovu području, sigurno bi znao.

Zbog toga nam se činila logična informacija da je krava kupljena u Vukovarsko-srijemskoj županiji a zaklana u Dalmaciji i od tamo je uzorak upućen na analizu s vinkovačkog područja, prvi čovjek veterinarskog zavoda bi za to sigurno znao. Bilo je uzalud nazivati broj mobitela Jasipa Barića, županski veterinarski inspektor koji bi o ovom slučaju nešto morao znati.

No on se jednostavno nije javljao vjerojatno sluteći da će ga novinar opsjedati. Nije mu to prvi put! Nazivanje poznanika iz Ivankova koji se bavi stočarstvom i koji znaju sve što znaju o stočarima.Ovdje se među nama zna kada ugine kokoš, a kako ne bi znali da je uginula krava pa još oboljela od kravljeg ludila, kaže jedan od njih.

Prva informacija koja je procurila govorila je kako se ne radi o velikoj govedarskoj farmi nedaleko od Ivankova nego o nekoliko manjih farmi sa po desetak krava a takvih u Ivankovu ima na desetak. Na obitelj gospodarskih supružnika Štetić novinari su pristojno primljeni iako nikome nije ugodno kada mu noću na vrata bane bulumenta od desetak novinara i fotoreportera.

Rekli su da nisu čuli za slučaj kravljeg ludila u njihovom selu i tvrde da od njihovih 11 krava nijedna nije oboljela. Odlazak na nekoliko adresa u Ivankovua nije dalo rezultata a neki jednostavno nisu željeli otvoriti vrata, vjerojatno su gledajuli kroz spuštene zavjese i žaluzine.

Ako je netko i prodao tu ludu kravu neće nam sigurno reći», ispravno je zakljućio jedan od kolega novinara. Te je sumnje podvrdio i ministar čobanković kojega je uz puno muke netko napokon dobio kada je rekao da do utorka kada dođu konač ni rezultati analize iz londona ni za živu glavu neće reći ime obitelji gospodarstva koja je prodala kravu jer je želi zaštiti dodajući kako su ostale krave na toj mini farmi u karanteni.

Nije želio potvrditi da li se radi o ivankovu. Razmišljjući što učiniti netko se sjetio da tvrtka pivac iz dalmacije ima u ivankovu mesnicu pa je kolona radoznalih novinara krenula u središte sela ali su bili razoćarani kada su na to mjestu ugledali mesnicu drugog vlasnika iz okolice vinovaca za koga nije logično da bi ovdje kupio kravu i vozio je u klaonicu u dalmaciju. Netko se dosjetio da je to jedina mesnica u ivankovu pa je i taj pokušaj propao.

Ivakovčani nemaju pojma barem ne oni s kojima smo nakratko razgovarali da se njihovo selo tijekom poslijepodneva povezuje s pojavom kravljeg ludila. Načelnik općine branko galić rekao nam je kako mu je to prvi glas i da bi po svojoj dužnosti načelnika ,ako bi se takvo što dogodilo morao znati. Obečao je da če na tv pogledati i u selu se raspitati o čemu se radi. Ni nekoliko prolaznika koje smo sreli skrivajući se od kiše pod nadstrešnicom mesnice, u čudu su nas gledali kada smo im spomenuli kravlje ludilo, navodno ivankovačke krave.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije