Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA VRIJEME GOVORA

Kaos u Saboru: Oporba lupala sat vremena, HDZ-ovci ih nadglasavali pljeskanjem Plenkoviću

Foto: Kolaž/YouTube
1/9
24.10.2023.
u 13:42

Lupkanje zastupnika u znak prosvjeda za vrijeme Plenkovićeva podnošenja izvješća o radu Vlade obilježilo je današnju sjednicu Sabora. Unatoč buci koja je otežala govor, Plenković se nije dao omesti, a na kraju su mu u obranu pljeskanjem stali i HDZ-ovi zastupnici

Niz opomena podijeljeno je na današnjoj sjednici Sabora kada je premijer Andrej Plenković s članovima Vlade stigao kako bi podnio izvješće o radu Vlade, a stanka je zatražena još dva puta. Iako je Plenković stigao u Sabor, nakon prve stanke u sabornici ga nije bilo, što je izazvalo bijes zastupnika koji su pozvali na prekid sjednice, kao i oduzimanje prava javljanja zastupnicima. Oporba je to odlučila i pokazati lupanjem palicama o stol tijekom Plenkovićeva govora, zbog čega je nastao pravi kaos

Sve je krenulo nakon uvodnih slobodnih govora, a potom i 30-minutne stanke zastupnika, kada je premijer Plenković stigao u Sabor kako bi podnio izvješće. Novu stanku zatražio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, a nakon što je ona bila i održana, vladajući se nisu vratili kako bi do kraja saslušali raspravu zastupnika. Oporbeni zastupnici brzo su to i primijetili, pa i komentirali. 

– Ne možete dopustiti da sjednica teče dok onaj zbog kojeg smo došli nije u prostoriji. Ne možete to dopustiti, prekinite sjednicu! – pozvala je i Sabina Glasovac iz SDP-a, no predsjedavajući Željko Reiner nije reagirao na apele zastupnika, dok je Nino Raspudić zapitao "bježi li Plenković prema Austriji kao što je i Sanader''. Nakon kraće rasprave, gdje je podijeljen niz opomena, zastupnici su još jednom otišli na stanku.

Nakon druge stanke Plenković se pojavio pred zastupnicima, a već je u početku krenuo kaos kada su neki zastupnici krenuli lupati o stol. Reiner je obranio Plenkovića govoreći kako je on ''kasnio'', na što su se nanizale reakcije zastupnika. ''Ako mislite da sam pogriješio, tužite se Odboru, ja znam što sam rekao'', poručio je Reiner. 

– Ništa nećete time postići – bezuspješno je pozivao predsjedavajući zastupnike da se smire, dok je Plenković stajao pred govornicom. U jednom trenutku javio se i Grmoja koji je poručio kako to ''neće dopustiti'', na što se Plenković nasmijao i poručio mu da je ''mali demokratčik''.

Nakon nekog vremena, Plenković je počeo s predstavljanjem izvješća, unatoč tome što zastupnici i dalje nisu prestajali s lupanjem. Plenković se u govoru, kojeg je teško bilo za čuti zbog lupkanja zastupnika, osvrnuo na glavne projekte koji su provedeni u posljednjih sedam godina. Iako se Reiner nakratko dogovarao s ostalima što napraviti po pitanju zastupnika, naposljetku je pustio da sjednica teče. Cijelo to vrijeme HDZ-ovci su većinom gledali što se događa, a u jednom trenutku krenuli su tipkati po mobitelu te stavljati slušalice kako bi izbjegli buku. Nakon oko pola sata i sami su se uključili, i to manjim transparentima na kojima poručuju oporbi kako ''jedino lupetati i znaju''.

– Ovo o čemu upravo svjedočimo jest podjela na dvije Hrvatske. Jedna predano radi, to je desna strana s moje strane, i ona kritizerska koja ne samo da ne nudi nikakva rješenja, nego i u svakom rješenju pokušava pronaći problem. Danas se ta Hrvatska razotkrila kao primitivna i nekulturna – poručio im je Plenković na samom kraju, dodajući kako Hrvatska koju ''oni vode nije takva'', na što su mu glasno počeli pljeskati HDZ-ovci koji su ustali, a oporba je nastavila lupkati.

POVEZANI ČLANCI:

– Ne treba HDZ-ovcima sadržaj, oni se smiju šali prije nego što je izgovorena. Na što plješću? Pa nisu ništa čuli – poručila je Ivana Kekin dok je oporba počela i uzvikivati ''Hrvatska, Hrvatska'', a moglo se čuti i Mostovce kako govore da su ''tako pljeskali i Sanaderu''.

Inače, prošloga petka Sabor je izmijenio Zakon o izbornim jedinicama za izbor saborskih zastupnika, čime će on na snagu stupiti osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, umjesto 1. listopada za koji je bio najavljen. Oporba se u to glasovanje nije uključila, a Zakon je prošao na temelju jednoglasnih 77 glasova "za". 

>> VIDEO Premijer Andrej Plenković se osvrnuo na situaciju oko suspenzije Schengena

Komentara 133

MA
Maksimiliano
11:58 24.10.2023.

kad uapse usrulu dolaze i po ap-a ...

IV
Ivan2304
12:27 24.10.2023.

Nevalja kad oporba šuti, nevalja kad pravi galamu... Pa što hočete, kako da Vam se udovolji Po meni, i neka mu nisu dali do normalne riječi, tko ga može više slušati. Idu izbori, nadam se da će se narod probuditi.

DU
Deleted user
12:25 24.10.2023.

Bravo za oporbu pa tko više može slušati njegove laži , bolje da priča o svojim adz lopinama koji su prodali čitavu Hrvatsku strancu , nemamo ni jednu više domaću firmu osim njegovog novog todorića korumpiranog rimca koji nije ni jedan auto prodao do sad. To vam je adz i vizija njihove Hrvatske u kojoj rade nepalci i indijci ,a naši po irskoj .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije